Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Николай Христов-Кайо: Мечтата ми е да пробягам маратоните на всички европейски столици

Според варненския музикант бягането е най-доброто лекарство срещу стреса

5
Снимка: iRun

Николай Христов, известен просто като Кайо, свири на бас китара в няколко варненски групи, сред които Pizzza и Funkaround. Освен това той е лекар, мениджър, а едно от увлеченията му е рисуването. Малцина обаче знаят, че негова голяма страст е бягането. През 2012 г. започва да тича редовно, като постепенно увеличава дистанцията, за да достигне класическите 42,150 км. От тогава до днес е бягал на десетки маратони, 15 от които – в европейски столици. Мечтата му е един ден да се превърне в първия българин, пробягал всички европейски столични маратони, които към момента са около 45. Най-хубави спомени пази от Берлинския маратон, където през 2015 г. постига най-добрия си и до днес резултат.

За Николай Христов бягането е преди всичко удоволствие. То му помага да изхвърли негативните емоции от натоварения работен ден и да остане сам със себе си – състояние, което в днешно време е лукс. По този начин той научава много за себе си и открива отговори на въпроси, които забързаното ежедневие не може да му даде. И не на последно място бягането го свързва с други изкушени от този спорт. През годините той намира много приятели по лекоатлетическите трасета, с които и до днес споделят общата си страст.

В навечерието на шестото издание на Маратон Варна 2021, Николай Христов беше гост в предаването Улица „Събота”, за да разкаже повече за живота си, свързан с бягането. Досега не е пропускал издание на сравнително младия варненски маратон, като ще се включи и тази година. Впечатленията му от трасето са, че то никак не е лесно, макар че Варна е на пръв поглед равнинен град. Именно това прави маратона интересен, а организацията, с основна заслуга на ентусиазираните доброволци, които придават на форума спортен дух и отлично настроение по цялото трасе, се доближава до европейското ниво.

Подготовката на Николай за един маратон отнема между 12 и 16 седмици. Всяка седмица се разделя на различни по темпо и натоварване бягания, 80% от които са бавни и спокойни. Една част са темпови, с които се тренира темпото, което ще се поддържа на маратона, а друга – интервални, които служат за увеличаване на скоростта или на издържливостта. Дългите бягания се наричат LSD – Long Slow Distance, и дължината им се увеличава стъпаловидно с всяка изминала седмица.

Какви съвети би дал на начинаещите бегачи, които тепърва навлизат в този спорт?

За бягането се твърди, че е най-достъпният спорт, тъй като може да се практикува дори и без обувки, понякога и аз бягам бос на плажа. Все пак бих посъветвал хората да инвестират в едни маратонки, които не е задължително да са скъпи, а да са удобни. Също така музиката в ушите, поне за мен, е добър спътник и мотиватор, особено при по-дълги дистанции.

По кое време на деня е добре да се тича?

Това всеки сам трябва да прецени, тъй като освен от циркадния ритъм на човешкия организъм, това зависи и от работния ден на човека. Лично аз нямам определено време, в което бягам. Лятото, тъй като денят е по-дълъг, предпочитам да го започна с бягане, преди да отида на работа, което ме зарежда с енергия до вечерта. А зимата, тъй като сутринта е тъмно и студено, бягам след работа.

Още ценни съвети и интересни истории от маратонските трасета чуйте в разговора на Николай Христов-Кайо с Добо Мързов в прикачения аудио файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Експерт алармира: Заради промени в закон заводи за изгаряне на боклук ще се появяват без екологични оценки

Коалиция „За да остане природа в България“ протестира срещу промените в Закона за опазване на околната среда и Закона за устройство на територия. Протестът се състоя в неделя в центъра на Варна. Промените бяха внесени от депутатите на ГЕРБ и ДПС между първо и второ четене на законопроекта за изменение и допълнение на Закона за насърчаване на..

публикувано на 16.04.24 в 08:30

Øystein G. Brun (BORKNAGAR): Природата е всичко!

Интервю с Øystein G. Brun (BORKNAGAR) „Fall“ e 12 студиен албум на норвежците BORKNAGAR. И отново природата е в основата на композициите. Така е било преди, така е и днес. Дискът излезе в края на февруари и със сигурност е поредният добър повод за поредното гостуване на Øystein G. Brun в „От другата страна“. Интервюто с Øystein G. Brun..

публикувано на 16.04.24 в 08:10
Закон за устройство на територията

Вера Стаевска: Три закона се променят тихомълком по неблагоприятен за гражданите начин

Коалиция "За да остане природа в България" остро се противопоставя на промените в Закона за опазване на околната среда и Закона за устройство на територия, които депутати от ГЕРБ и ДПС внесоха между първо и второ четене на законопроекта за изменение и допълнение на Закона за насърчаване на инвестициите. „Общата нишка във всички промени в тези..

публикувано на 15.04.24 в 09:30

Ed Wynne (OZRIC TENTACLES): В музиката трябва да се усеща радостта от нейното създаване

Интервю с Ed Wynne (OZRIC TENTACLES) OZRIC TENTACLES е английска инструментална рок група. В музиката им се преплитат елементи от разнообразни жанрове, включително психеделичен рок, прогресив рок, джаз, фюжън, електронна музика, дъб музика, уърлд, ембиънт. Създадени в Съмърсет през 1983 година, групата е издала над 30 албума, продадени в над..

публикувано на 15.04.24 в 09:10

БУНА 2 - да разбуним духовете с изкуство

За втора година вълна от съвременно визуално изкуство, музика и дебати ще разплиска варненския залив. А ние ще се изправим на първа линия, ще оставим вълните да ни намокрят и ще се опитаме да съзрем взаимовръзката между съвременната изразност и общочовешкото състояние. Това твърдят организаторите на Фестивала за съвременно изкуство БУНА, който..

публикувано на 15.04.24 в 08:00

Събират средства за третото издание на фестивала Q-jazz във Варна

Варненската школа "Дедал" започна кампания за набиране на средства в полза на предстоящите два фестивала, които организира.  На 11, 12 и 13 юли, в романтиката на рибарско селище "Карантината", ще се проведе третият фестивал  Q-jazz - Джазът на младите.  Както винаги събитието предвижда безплатен транспорт и свободен вход, а ако се осигури..

публикувано на 12.04.24 в 08:30

Експерт: Договори за разлика трябва да има за всички технологии за добив не енергия от морето, не само за вятърна

Предложенията за промени, внесени между първото и второто четене на Закона за енергията от възобновяеми източници в морските пространства, предвиждат името му да бъде променено и той вече да се нарича Закон за вятърната енергия в морските пространства. Това съобщи за Радио Варна Петко Ковачев, който е енергиен експерт в Инициативата „Зелени закони“...

публикувано на 11.04.24 в 08:30