Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Населението на Стария континент застарява с бързи темпове

Край Айфеловата кула - Париж, 14 март 2020г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

До 2070 г. хората над 80 г. в ЕС ще са двойно повече

Населението на Стария континент застарява с бързи темпове и това ще определи състоянието на съюза в бъдеще

Бързото застаряване на населението в Европа и намаляването на раждаемостта водят до драстични промени на пазара на труда, увеличават се обществените разходи за възрастните хора, здравните системи са подложени на все по-голям натиск, наблюдава се обезлюдяването на цели региони. Това са някои от големите предизвикателства, с които държавите-членки и ЕС като цяло трябва да се справят в спешен порядък, се казва в публикуван преди седмица демографски доклад за тенденциите през 2021 г. на Изследователския център към Европейския парламент.

Ето и някои статистически факти:

- Поради растящата продължителност на живота до 2070 г. се очаква над 30% от населението да бъде на възраст над 65 г. или повече при дял от 20,3% през 2019 г. Хората над 80 г. за същото време ще нараснат повече от два пъти - от 5,8 през 2019 на 13,2 през 2070 г.

- През 2015 г. ЕС за първи път регистрира повече смъртни случаи от раждания, което в дългосрочен план означава силен спад на населението. Пандемията допълнително задълбочи тази тенденция, водейки до увеличаване на смъртността.

- Обезлюдяват се цели региони, особено в Източна и Южна Европа в резултат на миграция в рамките на ЕС и заради ниска раждаемост.

- Обезлюдяващите се региони губят квалифицирана работна ръка и стават силно уязвими в периоди на криза.

- Населението се концентрира в градовете - селските региони представляват 44% от територията на ЕС, но 78% от европейското население живее в градските райони.

- Между 2015 и 2019 г. 22,9 милиона млади европейци са станали част от населението в трудоспособна възраст, докато през същия период 26,6 милиона работници са достигнали пенсионна възраст: това показва възможна разлика от около 3,8 милиона работници.

Проблемът със застаряващото население на Европа е във фокуса на Европейската комисия, която миналата година представи Зелена книга по темата и инициира широко обществено допитване за политиките, които да неутрализират негативните тенденции. Допитването започна през януари и приключи на 21 април, така че скоро се очакват изводите от него. Миналата седмица комисията стартира и Демографски атлас на ЕС. Става въпрос за интерактивен онлайн инструмент за визуализиране, наблюдение и предвиждане на демографските промени на Стария континент, разработен от Съвместния изследователски център (JRC) на комисията.

Насочвайки фокуса на общественото обсъждане, Европейската комисия акцентира върху здравословния начин на живот

чрез по-голяма

физическа и

социална

активност,

на ученето през целия живот, както и необходимостта да се привлекат повече хора (включително мигранти) на пазара на труда. Сред предложенията са да се насърчава предприемачеството в третата възраст, както и да се дават субсидии на компании, които наемат повече възрастни работници.

Едно от първите неща, на които се обръща внимание в новия доклад на Изследователския център на Европарламента, е драстичното увеличение на средната възраст на европейското население. Докато през 2001 г. тя е била 38,4 г., през 2019 г. вече е 43,7 г., или нарастване с 5,3 г. само в рамките на 18-годишен период. Прогнозите са през 2050 г. средната възраст за ЕС да е 48,2 г. Очакваната средна продължителност на живота при раждането пък вече е 83,7 г. за жените и 78,2 г. за мъжете.

Други доста обезкуражаващи данни са тези за зависимостта на пенсионерите от работещите. През 2050 г. двойно повече хора над 65 г. ще зависят от един работещ, отколкото през 2001 г. Това ще доведе до сътресения в икономическия растеж, данъчната стабилност, здравните грижи, социалната кохезия.

Тревожен показател е все по-ниската раждаемост в ЕС. През 2018 г. на жена в Европа са се падали средно по 1,55 живородени деца при 2,1 в средата на 70-те г. на миналия век, а средната възраст за раждане на първо дете е била 29,3 г. През 2018 г. в България раждаемостта е била малко под средната за ЕС. Според доклада в последните години поддържането на броя на европейското население се дължи най-вече на миграцията.

Докладът на Европейския парламент предупреждава, че младите европейци

са в голям риск

да се превърнат

в “изгубено

поколение”

През финансовата криза от 2008 г. те пострадаха най-много от безработицата, която скочи от 15 на 24% и се върна на предишните си нива едва през 2018 г. Днес пандемията изправя младите пред още по-големи предизвикателства на пазара на труда. Само от февруари до октомври 2020 г. младежката безработица в ЕС е скочила от 14,8 на 17,5%. Още през 2019 г. рискът от социално изключване на младите възрастни (18-24 г.) е било най-високото сред всички възрастови групи - 27,7% (с 6,6% повече от средното за Европа).

Структурата на семейството също се променя съществено, констатира изследването. През 60-те години на миналия век настъпва краят на “златните години за семейството” - висок процент сватби и раждания от хора на младежка възраст и нисък процент разводи. Оттогава насам моделите стават много по-разнообразни - съжителство без брак (със или без деца), самотни родители, бездетни семейства, еднополови съюзи. Промяната в типа на семейството се отразява и на социалното положение - през 2019 г. 40,3% от самотните родители (най-често това е майката) са по-силно изложени на риск от бедност. През същата година бедност е застрашавала 27,2% от многодетните семейства. В социално най-добро положение са били семействата от двама работещи родители с едно дете.

Като заключение в доклада се изброяват и основните инициативи на Европейския парламент в полза на социалните права, заетостта и борбата с бедността в ЕС. Сред тях са: приемане на рамкова директива за достойни условия на труд във всички форми на наемане на работа; въвеждане на национални схеми за минимален доход; въвеждане на гаранции за децата; изискване за задължително средно образование; балансиране на европейското икономическо управление чрез по-силни социални цели.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Варна вместо Берлин-избор на родолюбеца

Мнозина българи напускат страната ни в търсене на по-добро бъдеще и по-висок стандарт на живот. Пробват късмета си по света. Обаче не всички издържат дълго в чужбина, не всички остават за постоянно там. Типичен пример за завръщане към корена е варненецът Христо Христов, който макар и с успешен бизнес в Берлин, не успява да остане..

публикувано на 12.06.21 в 12:59

Спасители във Варна има, плажуващите са рядкост обаче

Лошото време забавя сезона и тази година. 10 спасителни поста със спасители са разположени на плажа във Варна. Още три се очаква да бъдат разкрити от 1-и юли. Работното време на спасителите е от 8 до 18 часа. Чадърите са на цена от 5 лева, същата сума ви е необходима и за шезлонг. Прогнозата за времето е една от причините да няма хора...

публикувано на 12.06.21 в 12:23

Завръщане в Марцианопол или как да продадете тъщата по римски образец

Гладиаторски битки, демонстрации на оръжия, автентични ритуали и занаяти пренасят участниците хилядолетия назад във времето. Всичко това, заедно с езическите ритуали, ястията от римската кухня, пазарът на роби, на който може да се опитате да продаде мъжа си, жена си или тъщата си съгласно разпоредбите на римското право, ще е част от петото..

обновено на 12.06.21 в 07:46

Световен ден на плетенето

Радио Варна ще се включи в инициативата Световен ден на плетенето ( WWKIP day) за поредна година. Началото е от 13 часа в градинката пред медията. Балчик не прави изключение от тази традиция. Инициативата там ще се проведе на дет­ска­та пло­щад­ка зад блок 22-ри от 15,00 ч. Тогава ще бъде показана и изложба по повод Световния ден..

публикувано на 12.06.21 в 07:24

Как да разпознаем плодовете и зеленчуците с нитрати?

Напълно е възможно да проверите зеленчуците и плодовете за съдържание на химикали „на око“ и без сигурни лабораторни тестове. Бъдете особено внимателни към несезонните зеленчуци и плодове, каза Георги Суслянок, доцент в катедрата по биотехнологии в Московския университет. "Естествено отгледаните домати не трябва да са много големи. Ако..

публикувано на 11.06.21 в 13:34

11 юни - Професионален празник на икономистите

11 юни е обявен за професионален празник на икономистите с решение Министерския съвет във връзка с навършилите се тогава 110 години от създаването на първото българско икономическо дружество. То работи активно до 1948 г., когато дейността му замира. През 1964 г. е възстановено под наименованието Дружество на икономистите в България. От 1990..

публикувано на 11.06.21 в 11:57

Обсъждат на конференция във Варна кризата с Ковид-19

Международната онлайн конференция за млади учени, студенти и докторанти „ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВА И ПОДХОДИ ЗА ПРЕОДОЛЯВАНЕ НА ПОСЛЕДИЦИТЕ ОТ КРИЗАТА С КОВИД-19“ ще се открие днес. Форумът е част от научната конференция „Интелигентно бъдеще“. Събитието e сред проявите, отбелязващи 30-та година от създаването на Варненския свободен университет „Черноризец..

публикувано на 11.06.21 в 10:04