Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отиде си Георги Велчовски

След тежко боледуване на 10.05.2021 г. ни напусна Георги Велчовски, актьор, режисьор и писател, един от емблематичните творци на Варненския драматичен театър.

Тъжната вест съобщиха от екипа на Театрално-музикален продуцентски център Варна ДТ „Стоян Бъчваров“ § Държавна опера Варна

Завършил ВИТИЗ "Кръстьо Сарафов" през 1974 г. в класа на проф. Надежда Сейкова, той играе 3 години в Добричкия театър, след което от 1977 г. се посвещава на театъра в родния си град. В Драматичен театър "Стоян Бъчваров" изиграва над 50 роли, сред които Войничето от "Опит за летене" на Йордан Радичков, реж. проф. Гриша Островски; Попришкин от "Дневникът на един луд" на Гогол, реж. Бойко Богданов; Хлестаков от "Ревизор" на Гогол, реж. Станчо Станчев; Боздугански от "Службогонци" на Иван Вазов, реж. Бина Харалампиева; Джейк от "Лъжа на разума" на Сам Шепърд, реж. Найджъл Мейстър.

В историята на Варненския театър остават великолепните му превъплъщения в Максо от "Черна дупка" на Горан Стефановск, реж. Стоян Камбарев; Полковникът от "Полковникът-птица" на Христо Бойчев, реж. Димитър Стоянов-Нов; Яворов от "Нирвана" на Константин Илиев, реж. Георги Кайцанов, Шатийон от "Бастард" по текстове на Шекспир и Дюренмат, авторски спектакъл на режисьора Явор Гърдев; Живота Цвийович от "Д-р" на Бранислав Нушич, реж. Димитър Стоянов; Зорбас от "Зорбас Гъркът" на Никос Казандзакис, реж. Никола Петков; Гробар от "Хамлет" на У.Шекспир, реж. Вили Цанков; Гардон от "Учителят" на Жан-Пиер Дюпан, реж. Ст. Станчев; Арчибалд Милър от "Черна комедия" на Питър Шафър, реж. Борислав Чакринов...

Георги Велчовски вдъхваше живот на своите драматични, лирични или комични герои със силата на изключителния си актьорски талант, фино чувство за хумор и богата култура. Звезда на Варна и Награда Варна са само някои от отличията за артистичните му постижемия.

Но тъй като театърът не беше достатъчен за неспокойната му творческа натура, Георги Велчовски намери изява и на писателската и режисьорската си дарба. Написа нежни и вълнуващи стихове, 5 книги с проза, а пиесите си „Рапанът" и „Псета“ постави в театъра. Успехът на „Псета“ надхвърли границата и се игра 10 години в Харковския театър - изключително постижение за който и да е режисьор.

За един от празниците на Варненския театър постави своя забавен "Първи Частен Партизански отряд". А до неотдавна, в музея „Стара Варна“, играеше любимия си герой „Зорба Гъркът“ в своя моноспектакъл по Казандзакис.

До неотдавна...

До неотдавна Жоро беше сред нас с мъдростта, добротата и усмивката си...

Радваше се на изкуството, приятелите, природата...

Обичаше света и светът го обичаше...

Но защо ли говорим за него в минало време...

Жоро, там, където си, бъди!

Бъди в мир и светлина!

Поклонението ще се състои на 14 май, петък, от 11.30 до 12.30 часа във фоайето на Основна сцена на Варненския драматичен театър. Погребението ще се извърши в същия ден в Централния гробищен парк на Варна.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Цигуларят Марио Хосен и оперната прима Красимира Стоянова ще музицират с виртуозите на Миланската La Scala във Варна

Цигуларят Марио Хосен и оперната прима Красимира Стоянова ще музицират с виртуозите на Миланската La Scala във Варна. Концертът на 29 април е финален за 20-тото издание на Европейския музикален фестивал - Варна и първи от съпътстващата програма на ММФ „Варненско лято“ 2024. „Работата с такива изключителни професионалисти е едно творческо..

публикувано на 23.04.24 в 16:34

"Мелодия и ритъм на формата" - изложба на скулптора Ангел Атанасов във Варна

Градската художествена галерия “Борис Георгиев” във Варна, представя от днес, 23 април, до 18 май 2024 г. самостоятелна изложба на Ангел Атанасов - скулптор, чиито творчески интереси са съсредоточени върху чистите форми. Изложбата включва 12 скулптури, изработени в бронз и 4 в дърво, обединени от името “Мелодия и ритъм на формата”. Ангел Атанасов..

публикувано на 23.04.24 в 14:42

Фестивал на любителските състави в Балчик на Лазаровден

Традиционният общински фестивал на любителските състави “Лазаровден” ще се проведе и тази година в Балчик.  19-ото издание ще събере na 27 април колективи от общинските читалища и пенсионерските клубове.  Тази година обичайната сцена на проявата се променя и мястото ще бъде информационният център "Мелницата", като за първа година там ще се организира и..

публикувано на 23.04.24 в 14:39

Маратон на четящите хора във Варна

И тази година на 23 април (Международния ден на книгата и авторското право) празнуваме книгите и четящите хора в една инициатива, родена във Варна, и превърнала се вече в национална кампания. 22-то издание на „Маратон на четящите хора“ се провежда под мотото „Литературата среща образите” и търси връзките между пространствата на въображението, които..

публикувано на 22.04.24 в 19:04

Седмица на камерната музика започва днес в Добрич

Седмица на камерната музика започва от днес в Добрич. Настоящото ѝ издание е посветено на 100-годишнината от рождението на създателя ѝ проф. Константин Илиев – диригент, композитор, музикален педагог и критик. Програмата е избрана внимателно и с професионализма на диригента на Българския камерен оркестър маестро Арто Чифчиян.  Проф. Константин Илиев..

публикувано на 22.04.24 в 10:30

Варненската IV ЕГ спечели специалната награда на кмета във „Франкофонските сцени на България“

Варненската IV ЕГ „Фредерик Жолио-Кюри“ спечели специалната награда на кмета на Община Варна Благомир Коцев на XXVII-ия Фестивал за франкофонски училищен театър „Франкофонските сцени на България“. Френската култура и образование имат дългогодишна история и традиции в България и аз съм щастлив, че сме домакини на този фестивал. Надявам се още дълги..

публикувано на 21.04.24 в 08:11

Колеца и Вантката ни предизвикват да се поразходим из Лос Одесос

Добре дошли в Лос Одесос! Величественият град от сънищата. Мистичният метрополис, скрит за хорските предубеждения. Ако минавате наблизо, отбийте се, разходете се, пийте по едно, запознайте се с местните. Ще ви хареса! Лос Одесос определено пленява със своята фантастичност. Тук илюзиите се сливат с реалността и възбуждат въображението. Открай време..

публикувано на 20.04.24 в 15:45