Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Служебното правителство положи клетва

Радев: Служебният кабинет има амбицията да е кабинет на демократичното единодействие

Служебното правителство с премиер Стефан Янев, назначено от държавния глава Румен Радев, положи клетва на специална церемония в Гербовата зала на „Дондуков“ 2.С указ от днес назначавам служебно правителство. То ще управлява България до съставянето на ново правителство, което да бъде излъчено от следващото 46-то НС. Това заяви президентът Румен Радев при представянето на служебния кабинет.

Животът на 45 НС не бе напразен. Чуха се дълго премълчавани мнения, възроди се духът на парламентаризма и свободното слово. 45-ят парламент не сбъдна представите на хората за ново правителство, това е урок за всички партии в навечерието на новата предизборна кампания. Макар и служебен, кабинетът има амбицията да е кабинет на демократичното единодействие. В него влизат хора от левицата, центъра и десницата, политически неутрални професионалисти, експерти, свободни предприемачи и изразители на общественото недоволство, личности от академичните среди. Той доказва това, което не бе постигнато в 45 НС, а именно, че демократи от различни цветове могат да надмогнат разделението и да се обединят около каузата за свободна и демократична България. Бъдещето ни като народ зависи от способността ни да се обединяваме около почтеността и закона, каза президентът.

Предстоят ни тежки месеци и засилена съпротива от силите на статуквото. Служебният кабинет трябва да гарантира нормалното функциониране на държавата, да обяви война на купения вот, подчерта Радев.

Отиващото си правителство изцеди хазната със спорни проекти и безразборни харчове, остави без подкрепа пенсионерите, медиците и бизнеса. Вие господа министри трябва да вземете тежкото решение за Плана за развитие и устойчивост, разработен в секретна обстановка от бившето правителство без ясни критерии и отказа да го внесе в европейските институции, каза още президентът.

Поздравявам ви за куража да поемете отговорност в тази сложна обстановка, обърна с президентът към служебния кабинет. Вярвам и в подкрепата на обществото. Управлението на страната изисква лидерство и професионализъм. Моят избор затова се падна на тези хора, коментира президентът и представи поименно всички министри заедно със служебния премиер Стефан Янев.

Служебният кабинет, чиято основна задача е да организира предсрочните парламентарни избори на 11 юли се оглавява от генерал Стефан Янев.

Стефан Янев е секретар на държавния глава по сигурност и отбрана. Той беше служебен вицепремиер по вътрешен ред и сигурност и министър на отбраната през 2017 година, когато мандатът на Румен Радев започна с назначаването на петото служебно правителство на България, тогава с премиер Огнян Герджиков.

Гълъб Донев заема поста на вицепремиер по икономическите и социалните политики и служебен министър на труда. Той е секретар по социални политики и здравеопазване на Радев и също беше служебен министър в кабинета на Герджиков.

Служебен вицепремиер по вътрешен ред и сигурност и министър на вътрешните работи става Бойко Рашков. Той е бивш директор на Националната следствена служба и заместник-министър на правосъдието в правителството на тройната коалиция в периода 2008-2009 г.

Икономистът Атанас Пеканов ще заеме поста на вицепремиер по управление на европейските средства. Той е участник в Стратегическия съвет към президента.

Служебен министър на финансите е Асен Василев, който беше министър на икономиката, енергетиката и туризма в служебното правителство на Марин Райков. Тогава трите сфери бяха обединени в едно мегаминистерство.

Служебен министър на отбраната е дипломатът Георги Панайотов.

Д-р Стойчо Кацаров ще оглави здравното министерство. Д-р Кацаров е председател на УС на Центъра за защита на правата в здравеопазването.

Още един участник в предишни кабинети влиза в състава на втория служебен кабинет на Радев. Това е Николай Денков, който отново ще оглави Министерство на образованието. В периода 2014 – 2016 г. той беше заместник-министър в МОН.

Дипломатът Светлан Стоев ще приеме външните работи от Екатерина Захариева, която каза, че лоша дума за него не може да каже и го определи като добър дипломат.

Служебен министър на правосъдието става Янаки Стоилов, който е от емблематичните фигури в БСП.

Известният скулптор Велислав Минеков – един от „Отровното трио” и главно действащо лице по време на протестите от 2020 г., ще оглави Министерство на културата.

Виолета Комитова е служебен министър на регионалното развитие и благоустройството.

Асен Личев, който от четвърт век работи в сферата на МОСВ, е служебен министър на околната среда и водите.

Също министър в служебния кабинет на Герджиков, Христо Бозуков сега ще е министър на земеделието, храните и горите. Той е и член на Съвета за икономическо и социално развитие към президента.

Георги Тодоров поема транспорта. Предприемачът Кирил Петков поема икономиката. Петков беше главно действащо лице в акцията по издирване на алпиниста Боян Петров в Хималаите през 2018 година.

Андрей Живков, който в рамките на година оглавяваше Електроенергийния системен оператор е служебен министър на енергетиката.

Министърът на туризма Стела Балтова също беше участник в първия служебен кабинет на Радев. Сега тя оглавява министерството на прага на лято 2021 и се изправя пред проблемите на силно засегнатия от COVID-кризата туристически и хотелиерски бранш.

Бронзовият медалист от Европейското първенство по модерен петобой през 1985 година и многократен републикански шампион по плуване и модерен петобой Андрей Кузманов е министър на младежта и спорта. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Ще има ли Варна градска железница?

Проектът за градска железница във Варна отново влиза във фокус на общественото мнение. Припомняме, обществено обсъждане на разширяването на бул. "Цар Освободител" от пътен възел "Летище" до бул. "Васил Левски" ще се проведе на 24 април, сряда, от 17 часа в зала "Пленарна" на Община Варна. Материали и визуализации по проекта вече могат да се намерят в..

обновено на 17.04.24 в 19:36
Радио Варна, Варна, Ден на отворените врати

Осигуряват постоянен екип на пожарната през лятото на "Златни пясъци"

Община Варна ще помогне за осигуряването на постоянен противопожарен екип на територията на КК „Златни пясъци“ за трите месеца на активния туристически сезон. Това заяви по време на първото заседание на новия Консултативен съвет по въпросите на туризма кметът Благомир Коцев, който е и негов председател. Командированите от вътрешността на страната..

публикувано на 17.04.24 в 17:27

Отпускат социални помощи на 43-ма варненци

Община Варна ще отпусне еднократни социални помощи на 43 варненци. Средствата варират между 250 и 1000 лева и се дават за задоволяване на жизнени и комунално-битови потребности, съобщават от общинския пресцентър. Общата сума в размер на 19 150 лева беше гласувана единодушно от членовете на ресорната комисия към местния парламент. В тазгодишния бюджет..

публикувано на 17.04.24 в 15:40

Нови понтони и преместване на кораба "Академик" сред предложенията на рибарите за лодкостоянките

Предстои заседание на работната група, която търси решение на проблема с рибарските лодкостоянки във Варненско. Заседанието ще се проведе другата седмица в Областната администрация. Това съобщи за Радио Варна Александър Тръпчев, който е представител на сдружения "Черно море 2005" и "Одесос 2011". Рибарите вече са направили предложения за..

публикувано на 17.04.24 в 15:20
Варненска търговска гимназия

Ученици от Варненската търговска гимназия създадоха собствени фирми по време на изложение

Ученици от Варненската търговска гимназия "Георги Стойков Раковски" взеха участие в инициатива на училището, насърчаваща креативността и предприемаческото мислене у младите хора. Събитието е изложение на учебно тренировъчни предприятия, които са виртуално копие на реални фирми, направени от учениците.  На инициативата се явиха 11 фирми от търговската..

публикувано на 17.04.24 в 15:10

Огромен клон се стовари на улица в центъра на Варна (СНИМКИ)

Короната на дърво в центъра на Варна беше отстранена преди час, поради което временно беше затворена ул. "Александър Пушкин". Това видя репортер на Радио Варна. Работниците, извършващи резитбата, споделиха, че тя е по сигнал на откършен клон от дървото. Това дърво е болно, по ствола му се виждат големи гъби, а сърцевината на един от отрязаните дебели..

публикувано на 17.04.24 в 14:52

Общински съветници предлагат 2 май да бъде неучебен ден във Варна

Общинските съветници от групата на "Възраждане" в Общинския съвет във Варна призовават кмета на морския град да обяви Велики Четвъртък (2 май) за неучебен ден за варненските ученици. В предложението се посочва, че тази година 2 май се пада между няколко почивни дни и се открива възможност да бъде отбелязан пълноценно. "Християнските семейни традиции..

публикувано на 17.04.24 в 14:48