Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Асоциално за социалното – плакати на Люба Томова в магазин за месо

| обновено на 12.05.21 в 14:45

Изложба плакати подредиха в месарница във Варна. 12 плаката на вечни произведения представи художникът Люба Томова в магазин за месо.

Постери на Шекспирови пиеси, както и на романа на Кен Киси „Полет над кукувиче гнездо“ са подредени в експозицията.

За вечните въпроси, които с времето стават все по-нерешими. За изолацията и новите възможности, разказа Люба Томова в предаването за култура на Радио Варна „Гравитация нула“.

Тя не работи с режисьори, темите си поставя сама. Това е моето тълкуване върху тези произведения, моето решение, казва Томова. Тя определя плакатите си като социални. Самите пиеси, писани толкова отдавна, поставят фокус върху социални проблеми, които са общовалидни, обясни авторът.

Не мисля, че има пиеса на Шекспир, в която има отговори, по-скоро има много зададени въпроси, които тепърва имаме да решаваме, те стават все по-нерешими във времето, особено сега, с това, което ни се случва, убедена е художничката.

Оформянето на идеята за плаката на „Полет над кукувиче гнездо“ започва, след като Люба Томова си опреснява едноименния филм на Милош Форман от 1975 година.

Гледах два пъти този филм, а погледът ми сега върху него е различен, сега филмът за мен става още по-силен, заради това, което се случва в момента като начин на живот.  По думите й сега, във време на пандемия още повече се изостря чувствителността ни, а посланията са по-въздействащи.

Плакатът изобразява опитът ни за летене - завързани ръкави с форма на птица, обяснява художничката. Доколко можем да го осъществим и доколко границите са в нас или се налагат отвън, това вече е въпрос на личен прочит, казва Томова.

Цялото интервю на Светлана Вълкова с Люба Томова чуйте в звуковия файл:


Люба Томова е родена в София през 1975 г. Завършила e Националната хуожествена академия, специалност „Плакат". Работи в областта на плаката и приложната графика, съосновател на студио за графичен дизайн Poster House.
Участва в множество форуми за плакат, между които: АНТИ-НОВА 100 — плакатна изложба на тема Коронавирус — Уънджоу, Джъдзян, Китай; От okonume. Един ден по-малко, още един дизайн — Барселона, Международно биенале на театралния плакат — Жешов; VIDАC — Република Корея; Международно биенале на графичния дизайн Golden Вее — Москва; Международно триенале на сценичная плакат — София; Международно биенале на плаката в Мексико и др.
Носител е на редица награди за графичен дизайн, по-важни от които са: Първа нaгpaдa от анонимен национален koнкypc за плакат „За един устойчив свят; Специална нaгpaдa за плакат от V Международно триенале на сценичния плакат; Първа награда за плакат от XVIII Международно биенале на хумора и сатирата в изкуствата и др.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Михаела Аройо: В Бесарабия имат много по-малко, но го ценят много повече

Фотоизложбата "Корен", разказваща за живота на българите в Молдова и Украйна, пътува по местата в България, откъдето преди три века като бежанци са тръгнали техните предци. Автор на снимките е варненката Михаела Аройо. В момента самостоятелната й изложба „Корен“ е в Малкия салон на НЧ „Христо Ботев“ в с. Голица, община Долни Чифлик, област..

публикувано на 21.06.21 в 10:24

Архитект Лъчезар Костов: Още не сме дорасли достатъчно за да ценим културното ни наследство

Архитект Лъчезар Костов е роден през 1988 година в Плевен. На 18-годишна възраст се записва да учи „Архитектура” във Варненския свободен университет „Черноризец Храбър” . В момента е главен инспектор в Регионалния инспекторат по опазване на културното наследство към Министерството на културата. От няколко дни, той вече е дипломант в..

публикувано на 18.06.21 в 10:00

Пътуването в снимките на фотографа Делян Вълчев

„In Transit“ се нарича изложбата на потомствения фотограф Делян Вълчев, която се открива днес във Варна. Градската художествена галерия „Борис Георгиев“ приютява дебютната самостоятелна изложба на фотографа, който улавя лицата на пътниците в метрото на Ню Йорк. Забързани, уморени, изнервени, замислени, отчуждени, унесени или просто безразлични са..

публикувано на 17.06.21 в 11:04

Д-р Весела Банова: Аутизмът не е болест

Семинар на тема „Опорни точки за работа с деца аутисти“ се провежда във Варна. Един от преподавателите в обучението е д-р Весела Банова – психоаналитик, клиничен психолог и доктор по социология. Целият й професионален път е минал покрай работата с деца. От 2002 г. до 2008 г. е зам.- председател на Държавната агенция за закрила на детето. От 2008..

публикувано на 16.06.21 в 09:05
Любомир Бенковски в студиото

Ще изяде ли телефонът фотоапарата

Мобилните телефони с всеки изминал ден заприличват все повече на компютри и професионални фотоапарати и видеокамери. Оптиките им за снимане се усъвършенстват, и заради това логично се питаме ЩЕ ИЗЯДЕ ЛИ ТЕЛЕФОНЪТ ФОТОАПАРАТА. Според мнозина класически фотографи, няма как фотоапаратът да бъде заменен от един мобилен телефон пък било и с високо..

публикувано на 15.06.21 в 12:15

Мария Касимова - Моасе: Най-интересни са пътешествията на душата към някой друг

Мария Касимова-Моасе е журналист, писател, разказвач на истории от дете.  Тя е дъщеря на големия актьор Хиндо Касимов.  Да си дете на някой, който е направил нещо и хората го знаят, винаги е много отговорно. Всеки очаква първо, че ти сам не се справяш, а името е това което ти помага и в последствие трябва много повече да доказваш, отколкото на..

публикувано на 14.06.21 в 13:26

Диaна Димова: Без носии губим родовата си памет

Юбилейната XXV национална конференция „България в световната история и цивилизации – дух и култура“  се проведе тази събота и неделя във Варна. Този уникален за времето си форум събира през годините вдъхновени изследователи на българската история, на духовния път на българите през вековете и стана свободна трибуна за преодоляването на..

публикувано на 13.06.21 в 12:52