Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Кранево готови да затворят пътя Варна - Дуранкулак заради лоша инфраструктура

Снимка: Wikipedia

Жителите на курортното село Кранево, намиращо се на брега на морето, са готови за протест. Причината е в окаяното състояние на инфраструктурата и липсата на почистване и поддръжка в населеното място. Тази вечер кметът на Кранево свиква общоселско събрание, за да се обсъдят проблемите и да се набележат основните искания към община Балчик. В случай, че не получат желания от тях отговор, хората ще предприемат протестни действия. 

Село Кранево десетилетия наред беше предпочитано място за детски и спортни лагери заради спокойствието, което предлага, и заради морето и дългата плажна ивица, с която разполага. През последните години обаче тук се появиха крупни инвеститори, построиха се големи хотелски комплекси, направиха се нови спортни зали, в селото е построена и третата по големина в света ледена пързалка. По този начин курортното селище до голяма степен промени и облика си, както и облика на туристите, които го избират за своята почивка. Заедно с увеличения приток на почиващи и спортни отбори обаче, дойде и нуждата от повече внимание върху инфраструктурата на селището, неговата чистота и привлекателност за туриста. И тук, особено през последните две години, нещата не се развиват в правилната посока и проблемите все повече се натрупват. Съвсем резонно дойде и масовото недоволство на местните хора. Защо се свиква общоселското събрание днес, обяснява кметът на населеното място Румен Николов.

По думите му нещата в селото вече са нетърпими.  "Мръсортията е нетърпима, някокко майки се обадиха за кърлежи, тревата е до кръста на много места в населеното място и на всички детски площадки", каза Николов, като допълни, че системата за бюджета е сбъркана.

Новата система, за която говори Румен Николов, е свързана с факта, че от миналата година село Кранево, заедно с още пет населени места в община Балчик, вече не са второстепенни разпоредители на бюджетни средства. Защо е така обяснява Николай Ангелов, кмет на общината.

"До миналата година имахем 6 села, които бяха второстепенни разпоредители на бюджетни средства, но тъй като ковид кризата се отрази много на бюджета на община Балчик и включително от тази година за първа година в историята си сме община в лошо финансово състояноие, естествено, че трябваше да се направят икономии, че трябва да има по- голям контрол над разходваните средства, каза Ангелов.

Законът определя, че 30% от сумата на сделка с недвижими имоти или наеми от такива трябва да бъдат разпределени за населеното място, в което е сключена сделката. Според кмета на община Балчик Николай Ангелов за 2020 година няма нито една подобна сделка в село Кранево.

Съвсем не на това мнение е обаче кметът на селото Румен Николов.

Разминаване има и в твърденията на двамата кметове относно участието на село Кранево в постъпленията на общинската хазна. 

Хората в селото и представителите на туристическия бранш недоволстват и от състоянието на настилката на уличната мрежа в Кранево. На много места в населеното място могат да се видят свидетелства на гениалната човешка изобретателност за предпазване на шофьорите от влизане в най-опасните за тях и автомобилите им дупки. Според Николай Ангелов той дори не знае кои точно улици имат нужда от ремонт, защото не е бил информиран за това. Очаквано, на противоположната позиция е Румен Николов.

И така тази вечер краневци ще се съберат на общоселско събрание, инициирано от кмета им. По думите му кметът на общината Николай Ангелов ще има време за реакция до вторник, няма ли такава, те ще предприемат затваряне на главния път Варна – Дуранкулак.

Повече подробности около ситуацията в курортното селище и то в навечерието на летния туристически сезон и защо се е стигнало до напрежението между кмет на населено място и кмет на община, чуйте в репортажа на кореспондента ни в Добрич Мая Щърбанова.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
Христо Григоров

Григоров за обучението на водни спасители не от БЧК: Дано не стане така, че давещият да спасява спасителя

Дълги години искаха да отнемат обучението на водни спасители от Българския червен кръст. Това каза Христо Григоров, председател на БЧК, който присъства на представянето на програмата на академията на Международния фестивал на червенокръстките и здравни филми във Варна.  Той изрази надежда фирмите, които ще издават сертификати, да са професионални и да не..

публикувано на 23.04.24 в 14:05

От Балчик започва пролетна ваксинация на лисиците срещу бяс

Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ) стартира извършване на пролетна орална ваксинация на лисиците срещу бяс, която е част от Програмата за профилактика, надзор, контрол и ликвидиране на заболяването от 2009 година. Процесът се провежда в 50-километровата ваксинална зона по северната, западната и южната сухопътна граница на страната и..

публикувано на 23.04.24 в 11:48

Първата имунизация срещу коклюш на бебетата ще бъде на възраст от месец и половина

Министерството на здравеопазването ще позволи първата имунизация срещу коклюш да бъде прилагана по-рано, месец и половина след раждането на бебето, а не както е сега според Имунизационния календар тя се прилага след втория месец, предаде БНР. Това е решено на среща между служебния премиер Димитър Главчев, министъра на здравеопазването Галя Кондева,..

публикувано на 23.04.24 в 11:22

Съставът на ТЕЛК към МБАЛ-Добрич няма да работи от 2 до 10 май

От 2 до 10 май няма да работи съставът на Т ериториалната експертна лекарска комисия  за общи заболявания към „МБАЛ-Добрич“ АД-Добрич.  Заседанията на ТЕЛК за общи заболявания към „МБАЛ-Добрич“ АД ще бъдат възобновени на 13 май.  РЗИ – Добрич продължава приема: · жалби срещу ЕР; · заявления – декларации за освидетелстване на лицата с трайно..

публикувано на 23.04.24 в 11:06

Варненският общински съвет заседава на 25 април, обсъждат цените за таксиметров превоз

Десетото си заседание ще проведе от 10 часа на 25 април Варненският общински съвет. Сред решенията, които се очаква да вземат местните парламентаристи, е определянето на минимални и максимални цени за таксиметров превоз на пътници за един километър пробег. По време на заседанието ще бъде обсъдено още предложението за разкриване на..

публикувано на 23.04.24 в 10:59

ЕП гласува резолюция за бързо и безопасно освобождаване на кораба "Галакси лийдър"

Случаят с българите, отвлечени от йеменските хути, ще бъде сред темите в пленарната зала на Европейския парламент тази седмица, предаде БНР.  В резолюция, която ще се гласува в Страсбург, се изисква Европейският съюз да се включи активно в усилията за бързото и безопасно освобождаване на европейските граждани, които са част от екипажа на кораба..

публикувано на 23.04.24 в 10:20

Във Варна откриха Българо-арменски културно-информационен център

Българо-арменски културно-информационен център беше открит във Варна. Той се намира на ул. "Княз Александър Батенберг" 47.  Той поставя пред себе си задача да поддържа и развива годишен събитиен календар, който отразява дейността, усилията и стремежите на всички организации и обединения, свързани с арменската общност в България.  Българо-арменският..

публикувано на 23.04.24 в 10:06