Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

В Кранево готови да затворят пътя Варна - Дуранкулак заради лоша инфраструктура

Снимка: Wikipedia

Жителите на курортното село Кранево, намиращо се на брега на морето, са готови за протест. Причината е в окаяното състояние на инфраструктурата и липсата на почистване и поддръжка в населеното място. Тази вечер кметът на Кранево свиква общоселско събрание, за да се обсъдят проблемите и да се набележат основните искания към община Балчик. В случай, че не получат желания от тях отговор, хората ще предприемат протестни действия. 

Село Кранево десетилетия наред беше предпочитано място за детски и спортни лагери заради спокойствието, което предлага, и заради морето и дългата плажна ивица, с която разполага. През последните години обаче тук се появиха крупни инвеститори, построиха се големи хотелски комплекси, направиха се нови спортни зали, в селото е построена и третата по големина в света ледена пързалка. По този начин курортното селище до голяма степен промени и облика си, както и облика на туристите, които го избират за своята почивка. Заедно с увеличения приток на почиващи и спортни отбори обаче, дойде и нуждата от повече внимание върху инфраструктурата на селището, неговата чистота и привлекателност за туриста. И тук, особено през последните две години, нещата не се развиват в правилната посока и проблемите все повече се натрупват. Съвсем резонно дойде и масовото недоволство на местните хора. Защо се свиква общоселското събрание днес, обяснява кметът на населеното място Румен Николов.

По думите му нещата в селото вече са нетърпими.  "Мръсортията е нетърпима, някокко майки се обадиха за кърлежи, тревата е до кръста на много места в населеното място и на всички детски площадки", каза Николов, като допълни, че системата за бюджета е сбъркана.

Новата система, за която говори Румен Николов, е свързана с факта, че от миналата година село Кранево, заедно с още пет населени места в община Балчик, вече не са второстепенни разпоредители на бюджетни средства. Защо е така обяснява Николай Ангелов, кмет на общината.

"До миналата година имахем 6 села, които бяха второстепенни разпоредители на бюджетни средства, но тъй като ковид кризата се отрази много на бюджета на община Балчик и включително от тази година за първа година в историята си сме община в лошо финансово състояноие, естествено, че трябваше да се направят икономии, че трябва да има по- голям контрол над разходваните средства, каза Ангелов.

Законът определя, че 30% от сумата на сделка с недвижими имоти или наеми от такива трябва да бъдат разпределени за населеното място, в което е сключена сделката. Според кмета на община Балчик Николай Ангелов за 2020 година няма нито една подобна сделка в село Кранево.

Съвсем не на това мнение е обаче кметът на селото Румен Николов.

Разминаване има и в твърденията на двамата кметове относно участието на село Кранево в постъпленията на общинската хазна. 

Хората в селото и представителите на туристическия бранш недоволстват и от състоянието на настилката на уличната мрежа в Кранево. На много места в населеното място могат да се видят свидетелства на гениалната човешка изобретателност за предпазване на шофьорите от влизане в най-опасните за тях и автомобилите им дупки. Според Николай Ангелов той дори не знае кои точно улици имат нужда от ремонт, защото не е бил информиран за това. Очаквано, на противоположната позиция е Румен Николов.

И така тази вечер краневци ще се съберат на общоселско събрание, инициирано от кмета им. По думите му кметът на общината Николай Ангелов ще има време за реакция до вторник, няма ли такава, те ще предприемат затваряне на главния път Варна – Дуранкулак.

Повече подробности около ситуацията в курортното селище и то в навечерието на летния туристически сезон и защо се е стигнало до напрежението между кмет на населено място и кмет на община, чуйте в репортажа на кореспондента ни в Добрич Мая Щърбанова.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Културен маршрут запознава с истории за Варна

„Културното наследство на Варна като туристическа дестинация”. С тази идея варненски екип е разработил културен маршрут с названието Одесос-Варна.  Той беше представен в сряда пред варненци от екскурзовода и изследовател на варненската архитектура Християн Облаков и арх. Ирина Рачева. Започва от площад "Йоан Екзарх" или както си го знаем всички..

публикувано на 23.06.21 в 20:49

Помощ от 300 лева за всички първокласници и осмокласници през новата учебна

Всички семейства, чиито деца са записани за първи път в първи или осми клас на държавно или общинско училище, имат право на еднократна помощ от 300 лв. за покриване на част от разходите в началото на новата учебна 2021/2022 година. Средствата се отпускат независимо от техните доходи при условие, че децата живеят постоянно в страната и не са настанени..

обновено на 23.06.21 в 18:31

България и Израел ще подпишат междудържавно споразумение за съвместна борба с тероризма

България и Израел ще бъде  подписано междудържавно споразумение за съвместна борба с тероризма, защото двете страни вече имат огромен опит в тази сфера, след атентата през 2012 година-това заяви след среща с кмета на Варна Иван Портних посланикът на Израел у нас Йорам Елрон. Посланик Елрон каза още, че Варна е любима дестинация за туристите от..

публикувано на 23.06.21 в 17:26

Горските в Балчик и Генерал тошево с нови машини

Две нови специализирани машини работят от днес на територията на СИДП ДП. Техниката е купена със средства по проект „Горите на Североизтока“ – LIFE IASHAB - изпълняван от предприятието. Едната машина е оборудвана със шредер, който се използва за премахване на остатъците от растителност след проведени сечи. Втората машина ще служи за..

публикувано на 23.06.21 в 17:11

Гърция застрашена от четвърта вълна на пандемията

Вариантът Делта на коронавируса поражда загриженост относно възможността за четвърта вълна от пандемията в Гърция , заяви ръководителят на Националния комитет по ваксинация Мария Теодориду. По време на брифинг за пресата за разпространението на вируса тя каза, че ако има четвърта вълна, това ще доведе до по-малко хоспитализации и смъртни случаи и ще..

публикувано на 23.06.21 в 16:58
Снимката е илюстративна.

Водата в Добрич остава негодна за пиене

Водата в Добрич остава негодна за пиене.  Хората обаче, живеещи в района  жп-гара юг и кв. Рилци в Добрич могат да използват водата от водопроводната мрежа без притеснения, уверяват от РЗИ-Добрич. За останалите зони на водоснабдяване остава в сила препоръката да се използва бутилирана вода от търговската мрежа, водата от резервните съдове да се..

публикувано на 23.06.21 в 16:11
От ляво на дясно: кап. Живко Петров, изпълнителен директор на ИАМА, контраадмирал Кирил Михайлов, командир на Военноморските сили на РБългария и Румен Николов, директор

Морското наблюдение на България става интегрирано

Национална инфраструктура за интегрирано морско наблюдение изгражада Изпълнителна агенция „Морска администрация“. Наблюдението ще е базирано на европейския модел за морско наблюдение и обмен на информация. По този повод днес във Варна се проведе откриваща среща по проекта известен и като ИнБулМарС 2. Това е трети етап на проекта,..

публикувано на 23.06.21 в 15:37