Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Кранево готови да затворят пътя Варна - Дуранкулак заради лоша инфраструктура

Снимка: Wikipedia

Жителите на курортното село Кранево, намиращо се на брега на морето, са готови за протест. Причината е в окаяното състояние на инфраструктурата и липсата на почистване и поддръжка в населеното място. Тази вечер кметът на Кранево свиква общоселско събрание, за да се обсъдят проблемите и да се набележат основните искания към община Балчик. В случай, че не получат желания от тях отговор, хората ще предприемат протестни действия. 

Село Кранево десетилетия наред беше предпочитано място за детски и спортни лагери заради спокойствието, което предлага, и заради морето и дългата плажна ивица, с която разполага. През последните години обаче тук се появиха крупни инвеститори, построиха се големи хотелски комплекси, направиха се нови спортни зали, в селото е построена и третата по големина в света ледена пързалка. По този начин курортното селище до голяма степен промени и облика си, както и облика на туристите, които го избират за своята почивка. Заедно с увеличения приток на почиващи и спортни отбори обаче, дойде и нуждата от повече внимание върху инфраструктурата на селището, неговата чистота и привлекателност за туриста. И тук, особено през последните две години, нещата не се развиват в правилната посока и проблемите все повече се натрупват. Съвсем резонно дойде и масовото недоволство на местните хора. Защо се свиква общоселското събрание днес, обяснява кметът на населеното място Румен Николов.

По думите му нещата в селото вече са нетърпими.  "Мръсортията е нетърпима, някокко майки се обадиха за кърлежи, тревата е до кръста на много места в населеното място и на всички детски площадки", каза Николов, като допълни, че системата за бюджета е сбъркана.

Новата система, за която говори Румен Николов, е свързана с факта, че от миналата година село Кранево, заедно с още пет населени места в община Балчик, вече не са второстепенни разпоредители на бюджетни средства. Защо е така обяснява Николай Ангелов, кмет на общината.

"До миналата година имахем 6 села, които бяха второстепенни разпоредители на бюджетни средства, но тъй като ковид кризата се отрази много на бюджета на община Балчик и включително от тази година за първа година в историята си сме община в лошо финансово състояноие, естествено, че трябваше да се направят икономии, че трябва да има по- голям контрол над разходваните средства, каза Ангелов.

Законът определя, че 30% от сумата на сделка с недвижими имоти или наеми от такива трябва да бъдат разпределени за населеното място, в което е сключена сделката. Според кмета на община Балчик Николай Ангелов за 2020 година няма нито една подобна сделка в село Кранево.

Съвсем не на това мнение е обаче кметът на селото Румен Николов.

Разминаване има и в твърденията на двамата кметове относно участието на село Кранево в постъпленията на общинската хазна. 

Хората в селото и представителите на туристическия бранш недоволстват и от състоянието на настилката на уличната мрежа в Кранево. На много места в населеното място могат да се видят свидетелства на гениалната човешка изобретателност за предпазване на шофьорите от влизане в най-опасните за тях и автомобилите им дупки. Според Николай Ангелов той дори не знае кои точно улици имат нужда от ремонт, защото не е бил информиран за това. Очаквано, на противоположната позиция е Румен Николов.

И така тази вечер краневци ще се съберат на общоселско събрание, инициирано от кмета им. По думите му кметът на общината Николай Ангелов ще има време за реакция до вторник, няма ли такава, те ще предприемат затваряне на главния път Варна – Дуранкулак.

Повече подробности около ситуацията в курортното селище и то в навечерието на летния туристически сезон и защо се е стигнало до напрежението между кмет на населено място и кмет на община, чуйте в репортажа на кореспондента ни в Добрич Мая Щърбанова.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
Меглена Плугчиева

Меглена Плугчиева подаде оставка като съветник на Димитър Главчев

Меглена Плугчиева, която бе назначена като съветник на служебния премиер Димитър Главчев, е подала оставка, съобщава БГНЕС, позовавайки се на източници от Министерския съвет. Плугчиева изпълняваше ролята на външнополитически съветник на служебния министър-председател, който в понеделник стана и министър на външните работи. В последните дни Плугчиева и..

публикувано на 23.04.24 в 08:56

Започва подаването на заявленията за гласуване в чужбина

От днес, 23 април, до 14 май на интернет страницата на Централната избирателна комисия може да се подава електронно заявление за гласуване извън страната.  Българските граждани могат да направят това от 12 часа (българско време) днес до 24 часа (българско време) на 14 май.  ЦИК обявява местата за гласуване в чужбина

публикувано на 23.04.24 в 08:38

Здравната комисия заседава извънредно заради коклюша

Данни за разпространението на коклюш у нас ще бъдат представени пред парламентарната Комисия по здравеопазване на извънредно заседание. Депутатите ще изслушат ресорния министър, главния държавен здравен инспектор, директорите на агенция Медицински надзор и на Националния център по заразни и паразитни болести.  От началото на годината..

публикувано на 23.04.24 в 08:12

Дъждовен вторник

Днес ще е облачно с валежи от дъжд и умерен вятър от източна четвърт. Следобед валежите от юг на север ще започнат да спират, а вечерта и вятърът ще отслабне. Максимални температури между 11° и 16°, за Варна около 13°. Вълнение на морето 2 бала, следобед 3, а в открито море и до 4. Температура на морската вода от 12° до 14°. Изгрев на Слънцето..

публикувано на 23.04.24 в 05:46

Адресите без ток

На 23.04.2024 от 09:00 ч. до 17:00 ч. , поради извършване на обслужване на съоръженията за доставка на електроенергия, ще бъде прекъснато електрозахранването в района на: гр. Девня – ул. Мелница, ул. Вълшебен извор и промишлена зона под моста, ул. Батак, ул. Бор, ул. Бреза, ул. Пирот и бул. Съединение в кв. Реката, фирма Кристера Агро ЕООД,..

публикувано на 23.04.24 в 05:00

Предлагат забраната за пушене на закрито да е и за наргилета

Забраната за тютюнопушене на закрити обществени места да обхване пушенето на всякакви устройства и изделия, включително наргилета, предлагат депутати с проект на промени в Закона за здравето.  Предвижда се и повишаване на глобите за обекти, в които се нарушава забраната, съобщава БНР. Законопроектът въвежда понятието "употреба на тютюневи и свързани..

публикувано на 22.04.24 в 20:01

В събота запретваме ръкави за по-чиста Варна

На 27 април, събота, по инициатива на Община Варна ще се проведе мащабна кампания за почистване на града под наслов „Мисли глобално, действай локално!“. Инициативата предвижда освежаване на междублокови пространства, обществени паркове и градинки, места за отдих, детски и спортни площадки във всички райони на територията на общината. В мащабното..

публикувано на 22.04.24 в 18:13