Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Румен Серафимов: Опорочена е процедурата за номинация за Голямата награда Варна

Тази година Голямата награда "Варна" не трябва да бъде дадена на никого, след като тя бе отнета от художника Георги Лечев. Процедурата за номицация е напълно опорочена, изрази мение изкуствоведът Румен Серафимов в предаването на Радио Варна "Гравитация нула", където заедно с председателя на ПК"Култура и духовно развитие" Мария Тодорова коментираха решението на комисията претендент за отличието да бъде поетът Станислав Пенев.

Припомняме, на последното заседание на комисията общинският съветник Милена Димова  вместо Георги Лечев  предложи за Голямата награда „Варна” Станислав Пенев. Решението бе прието с 5 гласа „за”, 1 „против” и 3-ма „въздържал се”. 

За да вземем правилно и законосъобразно решение следва да се съoбразяват не само същността на материята, но и правните основания. Членовете на комсията получват всички материали, съобарзно дневния ред,  разглеждат се всички предложения. В такива случаи е  много трдно да се прецени кой с каква тежест е, защото в културата и изкуството е различно, каза Мария Тодорова, като подчерта, че комисията е преценила, че  Станислав Пенев отговаря на условията от правна страна.

Румен Серафимов намери противоречие в думите на Мария Тодорова и посочи, че процедурата не е изпълнена от Станислав Пенев, а документите му са входирани след изтичане на крайния срок. Друго противоречие е и че в Статута за присъждане на наградата е описано, че решението на журито не подлежи на обжалване.

Реакцията на арт средите е много бурна, не може да се говори, че Георги Лечев може да бъде изместен от някого. Този израз не е коректен, каза Серафимов, като подчерта, че в негова подкрепа се обявяват 36 доказани авторитетни  личности от сферата на изкуството, като контра аргумент, че е Лечев в получил по-малка обществена подкрепа, един от основните мотиви за решението. 

Качественият критерий, а не количествения е по-важен, каза Серафимов, като посочи, че в подкрепа на Пенев са изпратени писма от детска градина и туристическо дружество.

Мария Тодорова бе категорична, че отнемането на награда като юридически факт няма как да се случи, тъй като все още тече фазата на номинациите и предстои да бъдат взети решения.

Очаква се решението на Общинския съвет.

Подробностите чуйте в звуковия файл:ВИЖТЕ ОЩЕ

Селекция от 108 световни фотографии на 14-ия Международен фотографски салон Варна 2021

Избрана селекция от 108 фотографии на творци от целия свят ще бъдат показани на 14-ия Международен фотографски салон Варна 2021. Традиционно изложбата представя виртуозите на световното фотографското изкуство в морската столица, радва граждани, туристи и гости, обогатява летния културен афиш. Тя ще бъде разположена на алеята пред Морското казино..

обновено на 18.06.21 в 15:44

Живопис от пленера "Европейски хоризонти" ви очаква в ХГ - Балчик и още две изложби този месец

26 творби на 13 автори от България, Турция, Русия и Молдова. Това е резултатът от 13-ото издание на пленера „Европейски хоризонти“, който се проведе в Балчик от 7 до 15 юни, на 16 юни бе подредена живописна изложба. Тя може да бъде разгледана в градската галерия до 18 юли.  Още за юнските изложби от уредника в Художествена галерия – Балчик Николина..

публикувано на 18.06.21 в 11:05

Варна – перлата на Черно море - на плаж преди 100 години

От днес в Музея за нова история на Варна е подредена изложбата “Варна – перлата на Черно море. На плаж преди 100 години”. Посетителите ще могат да видят експонати от фондовете на отдели “Нова история” и “Най-нова история” към Регионалния исторически музей във Варна, като част от тях напускат за първи път хранилищата. С тях се проследява..

публикувано на 18.06.21 в 09:21

Цветовете на Дивия Запад представя Арменак Мазлумян във фотоизложба

   След тридесет години отсъствие от родния град Варна, с епизодични и  кратки визити, Арменак Мазлумян напомня за себе си. С тази изложба той иска да се свърже отново с хората, с които времето го е раздалечило. Би искал да си върне онова свойско кимване за поздрав, което започва да му липсва и което е присъщо само за народите, попили слънце в..

обновено на 18.06.21 в 09:14

Изложба за 110 години дипломатически отношения между България и Испания откриха във Варна

Изложба, посветена на 110 - годишнината от установяването на дипломатическите отношения между Испания и България, с наслов „Дипломация през сърцата на два народа” беше открита в сградата на Държавния архив във Варна в присъствието на Анхел Санта Мария-съветник по въпросите на образованието в посолството на Кралство Испания, на Христо Досев-почетен..

обновено на 17.06.21 в 09:31

Младежи в света на "Сталкер"

Увеличават се кинопродукциите, които се снимат във Варна през последните години. Това води и до интерес от много млади хора да се потопят в магията на седмото изкуство. Точно това правят група ентусиасти от Варна. Последното им приключение е в дебрите на фантастиката и голямото кино. Сталкер е сред емблемите на научната фантастика. Шедьовърът..

обновено на 16.06.21 в 18:46

Наградиха лауреатите на 15-я Национален конкурс за авторски текстове на английски и немски език

Националният литературен конкурс за създаване на авторски текстове на английски и немски език „Този безкраен свят“ се проведе за 15-ти пореден път. Негови организатори са Първа езикова гимназия - Варна, Министерството на науката и образованието, Община Варна и Фондация „Българска памет“. Над 150 творби на младежи от цяла България се..

публикувано на 16.06.21 в 16:45