Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Скопие днес пристигнаха 100 000 дози на китайска ваксина

Снимка: Министерство на външните работи

В Република Северна Македония днес пристигнаха 100 000 дози китайска ваксина "Синофарм", дарение от китайското министерство на отбраната.

На летището в Скопие снощи пристигнаха и 38 400 дози от "АстраЗенека" по програмата Ковакс, съобщават македонските медии.

Министърът на здравеопазването Венко Филипче каза, че с новите пратки масовата ваксинация ще продължи в съответствие с възрастта на регистриралите се на специализирания сайт граждани. Първи ще бъдат новорегистриралите се граждани на възраст над 70 години, които са около 10 000 души, и които ще бъдат ваксинирани с "АстраЗенека". По-младите ще почакат, каза министърът.

В Република Северна Македония досега са пристигнали общо 300 000 дози от "Синофарм" - 200 000 купени от производителя и 100 000 дарени от китайското министерство на отбраната. До края на този месец се очаква да пристигнат и първите количества от ваксината Синовак, от която са поръчани 500 000 дози, съобщава информационният сайт Сакам да кажам.

Всеки понеделник в страната пристигат нови количества от ваксината на "Пфайзер/Бионтех". Не е известно кога ще пристигне нова пратка от руската ваксина "Спутник V", от която през февруари правителството поръча 200 000 дози, но досега са доставени едва 6000.

Досега в Република Северна Македония са поставени 189 842 дози ваксина против коронавирус. С първа доза са ваксинирани 163 427 граждани, а втора доза са получили 26 415 души.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Община Варна набира проекти по фонд „Култура“ до 12 май

Фонд „Култура“ към Община Варна обяви една сесия за набиране на проектни предложения. Срокът за кандидатстване е до 12 май, включително. Проектните предложения трябва да се реализират до 1 декември 2024 година. Кандидатстването става само по електронен път . Направления, по които се приемат проекти: Направление 1: Фестивали и конкурси Направление..

публикувано на 16.04.24 в 14:15

Акция "Контрабанда" на МВР и Агенция "Митници" по границите

МВР започна операция по границите на страната. Действията се осъществяват от служители от "Гранична полиция", Главна дирекция "Борба с организираната престъпност", Агенция "Митници" и Националната агенция за приходите. Извършва се контрол по създадената организация на работа за нормален пропускателен режим - чрез разчет на силите и средствата,..

публикувано на 16.04.24 в 14:09

Демонтираха опасния билборд до спирката под ФК (СНИМКИ)

Демонтираха опасния билборд, поставен до спирката на подлеза на Фестивалния комплекс на бул. "Приморски" в посока ЖП гара. Сигналът беше подаден преди време от актрисата Цветана Манева и жърналиста Георги Тошев, а опасенията им бяха, че съоръжението не е стабилно и може да се стовари върху спирката при по-силен вятър. След сигнал и от редакцията на..

публикувано на 16.04.24 в 13:07

Седмица на правото в ИУ-Варна

В Деня на конституцията 16-ти април в Икономически университет – Варна можем да разгледаме изложбата "Архиви на правната мъдрост". Тя е част от традиционната Седмица на правото, която се провежда до 19 април 2024 г. Експозицията е организирана съвместно с катедра "Правни науки". Фокусът тази година е върху ролята на конституциите във..

публикувано на 16.04.24 в 12:30

Полицаи влизат в класните стаи във Варна преди абитуриентските балове

Инспектори от „Пътна полиция“ при Областната дирекция на МВР във Варна влизат в класните стаи със съвети за безопасно шофиране по време на абитуриентските празници. Служителите на реда обръщат сериозно внимание за тежките пътни злополуки по вина на водачи, превозващи абитуриенти, управление на автомобили с превишена скорост или чрез извършване на..

публикувано на 16.04.24 в 12:30

Не работят светофарите между бул. "Сливница" и улица "Георги Бенковски" във Варна

Не работят светофарите на кръстовището между бул. "Сливница" и улица "Георги Бенковски" в района на спирка "Нептун", видя репортер на Радио Варна. Изключени са светлинните сигнали и за пешеходци, и за шофьори. Няма регулировчик.  Движението е затруднено.  Шофирайте и пресичайте внимателно!

публикувано на 16.04.24 в 11:50

Състезание на доброволните формирования при бедствия и аварии предстои в Белослав

Областен преглед с доброволните формирования за действие при бедствия, аварии, пожари и извънредни ситуации, създадени към общинските центрове в област Варна, ще се проведе от 9 часа на 19 април, петък, в Белослав.  Прегледът ще се проведе под формата на състезание между доброволците в дисциплини, пряко свързани с пожарогасителната и спасителна..

публикувано на 16.04.24 в 11:20