Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Турция обмисля план за нормализация на живота след локдауна на 3 етапа

Истанбул

В рамките на плана за нормализиране на живота след локдауна Турция обмисля стратегия на три етапа, като ограниченията върху ресторантите и кафенетата ще бъдат вдигнати още на първия, пише "Хюриет дейли нюз".

По-рано тази седмица президентът Реджеп Тайип Ердоган каза, че Турция постепенно ще облекчи ограниченията след празника Рамазан байрам поради намаляването на случаите на новия коронавирус в цялата страна.

Според СиЕнЕн Тюрк планът предвижда на първия етап от нормализацията да бъдат отворени ресторантите и кафенетата, но ще бъде разрешено да сервират само до 20 ч.

Освен това полицейският час ще започва от 21 ч., а не от 19 ч. В събота полицейският час ще бъде отменен напълно, докато в неделя ще остане на първия етап на нормализацията.

Онлайн обучението ще остане, а училищата вероятно ще отворят през септември или октомври в зависимост от епидемичната обстановка.
На втория етап от нормализацията, който се очаква да започне от края на май, работата на кафенетата и ресторантите ще се удължи до 22 ч., като те ще сервират на клиенти на открито с до 50 процента заетост на капацитета. По-малките заведения като чайни ще се нуждаят от разрешение от валийството, за да работят. Очаква се на този етап да бъде отменен полицейският час и в неделя.

На третия етап, който ще започне през юли, ще отпаднат още ограничения. Тогава се очаква да бъдат позволени сватбените тържества с определени мерки за безопасност.

Тогава ще бъде разрешено кафенетата и ресторантите да работят до 23,45 ч., но все още ще е забранено да сервират на закрито.

Турските власти разработват и планове за организация на автомобилния трафик след празника. Милиони напуснаха големите градове като Истанбул и Анкара преди налагането на пълен локдаун на 29 април, за да прекарат Рамазан байрам с близките си в провинцията. Очаква се те да се завърнат след празника. Властите обмислят да разрешат завръщането им в големите градове на групи.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Разрешават свижданията при пациенти с болничен престой над 5 дни

От 22 юни се разрешават свижданията при пациенти с болничен престой над 5 дни , по преценка на лекуващия лекар относно здравословното състояние на пациента и риска от заразяване с COVID-19. Това разпореди министърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров със своя заповед, издадена днес. Забраната за посещения на външни лица/свиждания в лечебни..

публикувано на 21.06.21 в 17:41
Георги Панайотов

Военният министър: Обнадеждени сме за откриването на черната кутия на падналия МиГ-29

Издирването на „черната кутия“ на МиГ-29 продължава с усилията на Военноморските сили . „Има нови находки, които са локализирани. Обнадеждени сме и смятаме, че има шанс да я открием, коментира служебният министър на отбраната Георги Панайотов, цитиран от пресслужбата на ведомството.   Военният министър Георги Панайотов днес присъства на тържественото..

публикувано на 21.06.21 в 17:03

Еколози: Предвидено е застрояване на Карадере

На 40 метра от брега на Карадере  изникват курортни зони с  малки хотели.   Процедурата за нов ОУП на община Бяла генерира все по-голям обществен интерес, съобщава гражданската инициатива  „Да спасим Карадере“ . Въпреки изпратените близо 2000 граждански становища за запазване на Карадере, една от последните незастроени местности по Черноморието,..

обновено на 21.06.21 в 16:40

Отпадат изискванията, свързани с COVID-19, за българи при влизане в Испания

Испания отменя изискването за представяне на каквито и да е диагностични тестове за COVID-19 , сертификати за извършена ваксинация или документи за преболедуване на вируса за пристигащите от България, считано от 21 юни 2021 г., съобщиха от Министерството на външните работи. По информация на българското посолство в Мадрид от днес България вече не..

публикувано на 21.06.21 в 16:06

Децата над 12-годишна възраст могат да се ваксинират с Pfizer/BioNTech

Считано от 3 юни т.г., децата над 12-годишна възраст могат да бъдат ваксинирани срещу COVID-19 с ваксината на производителя Pfizer/BioNTech, припомнят от Министерството на здравеопазването. Родителите, които искат децата им да бъдат имунизирани срещу COVID-19, могат да го направят при общопрактикуващия лекар или във ваксинационен център. Имунизирането..

публикувано на 21.06.21 в 15:52

Адвокати тръгват из Варненско, безплатно ще решават семейни проблеми

Хора с ниски доходи ще имат възможност да получат безплатна правна помощ  в населените места, в които живеят. Консултациите се предоставят от мобилни екипи, включващи адвокат и ромски медиатор, съобщават от Областния информационен център-Варна. Целта е да се разгърне системата за юридическа помощ към повече граждани от уязвими групи, като основният..

публикувано на 21.06.21 в 14:57

Какво е състоянието на подлезите след дъждовете?

Поройните дъждове в последните няколко дни наводниха немалка част от подлезите в града. Сред най-засегнатите бяха подлезът на бул. „Сливница” срещу „Тих труд” и този до Икономическия университет. С фоторепортера Румен Сарандев проверихме състоянието на двата подлеза. Ден след поредния обилен валеж, подлезът срещу "Тих труд" е проходим...

публикувано на 21.06.21 в 12:59