Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Мотивация за ваксина - от безплатни пици до лотария за един милион долара

Снимка: архив

Ваксината е най-силното оръжие за прекратяване на пандемията, но все още има хора, които не са склонни да се ваксинират. Освен необичайни места за ваксиниране, в цял свят се взимат любопитни мерки за насърчаване на ваксинационния процес. От САЩ до Русия, страните започват инициатива за мотивиране на хората, които все още се колебаят. Испанският ежедневник „Ту отро диарио“ представя някои от най-любопитните инициативи:

Сладолед в студена Русия

В Русия над 9,4 милиона души вече са напълно ваксинирани, но с напредването на кампанията смятат, че най-добрият начин да насърчат населението си да се ваксинира е да получат безплатен сладолед след манипулацията.

САЩ, царе на офертите за ваксинация

Няколко щата водят инициативи, които обикалят по света. Ню Йорк непрекъснато създава нови мерки, като предлага безплатни хамбургери и пържени картофи на ваксинирани граждани. Единственото необходимо е да представите картата, която потвърждава, че сте получили дозите. Но в „Голямата ябълка“, също се ползват отстъпки за посещение на зоопарка или пътуване с метро.

За мнозина ваксинирането е повод за празнуване и американската верига „Krispy Kreme Donuts“ раздава безплатни ежедневни понички през останалата част от годината на тези, които вече са получили дозите.

Спортните събития също добавят ефект - „Yankees and Mets“ не само предлагат ваксинации в дните на състезание, но и раздават билети за спортното събитие.

Но от всички предложения златния медал държи щата Охайо. Там ще се изтегли лотария за нито повече, нито по-малко от един милион долара на седмица сред хората, които се ваксинират. Тегленето ще се провежда в продължение на четири седмици и ще има само петима победители. Сред изискванията е да са пълнолетни, да живеят в Охайо и да са получили поне първата доза.

Безплатна пица в Йерусалим

Израел е една от страните, която убедително води в плана за ваксинация. И сред мерките са възможността да се получи безплатно приготвена храна на всеки и дори някои барове раздават пици и бира.

Таблети в Йерусалим

От своя страна в град Йерусалим се разиграват таблети сред млади хора, които заведат родителите си или друг възрастен над 50 години, за да се ваксинират.
ВИЖТЕ ОЩЕ

6,5% от европейците страдат от клинична депресия

Лекари проучиха състоянието на психичното здраве на жителите на 27 европейски държави и стигнаха до заключението, че 6,5% от тях страдат от различни форми на клинична депресия. Тази цифра е около 1,5 пъти по-висока от официалните оценки на СЗО, съобщи пресслужбата на испанския изследователски институт IMIM. "Данните, които събрахме, показват, че..

публикувано на 22.06.21 в 17:26

Ваканция на село - в Гурково

„Ваканция на село“ за деца от 8 до 15-сет годишна възраст организира Лятна академия към НЧ „Свобода – 1897“ в село Гурково. От 2 юли, два пъти седмично – вторник и петък, децата ще се занимават, играейки навън в селския двор. Това каза за Радио Варна Поликсения Петрова, която един от педагозите в Лятна академия. Таксата е символична - 1..

обновено на 22.06.21 в 15:40

Лятото най-накрая дойде - очакваме най-горещите дни за този юни

Четвъртък и петък ще са най-горещите дни у нас през юни . От този четвъртък..

обновено на 22.06.21 в 15:26

До 50 години чиповете стават част от нас

Чиповете вече се използват в медицината, през следващите 5-10 години ще стане обичайно да се подобрява зрението чрез чипове, големи пробиви се очакват на хоризонта до 50 години. Това заяви професор Михаил Лебедев пред РИА Новости. По-рано "Комерсант" съобщи, че Русия разработва програмата "Мозък, здраве, интелект, иновации на 2021-2029 г.", в рамките..

публикувано на 22.06.21 в 15:25

Природни способи за предпазване от комари

Въпреки че в аптеките е лесно да се намерят всякакви репеленти срещу комари, те не винаги са толкова безвредни за организма. Ето защо порталът „Република“ разкрива няколко природни начини за защита от тези толкова дразнещи през лятото насекоми. Чесън..

публикувано на 22.06.21 в 11:32
училище

Ден на отворените врати в гимназията по горско стопанство във Варна

Професионалната гимназия по горско стопанство и дървообработване „Николай Хайтов“ организира дни на отворените врати на 22 и 23 юни от 9 ч. до 17 ч.  Така бъдещи гимназисти, родители и граждани ще могат да се запознаят с условията за образование, както и с модерната практико-производствена база. Гимназията е първата в града, която въведе т. нар...

публикувано на 22.06.21 в 10:45

В "Книга на паметта" описват мемориали на загинали съветски войници

„Книга на паметта” се нарича проектът, създаден със съдействието на фонда на президентската администрация в Русия и на Съюза на ветераните от Втората световна война, посветен на 80-годишнината от великата Отечествена война. Книгите на паметта на 6 държави вече са готови (Литва, Латвия, Естония, Румъния, Молдова, Унгария), през септември, предстои да..

публикувано на 22.06.21 в 09:46