Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Подозират Марин Льо Пен в системно създаване на фиктивни работни места в ЕП

Марин Льо Пен
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Има подозрения, че лидерът на френската партия „Национално обединение“ Марин Льо пен вероятно стои зад организирането на централизирана схема по създаване на фиктивни работни места в Европейския парламент (ЕП). Това става ясно от отчет на следователите от Централния офис за борба с корупцията, данъчните и финансовите нарушения на Франция (Oclciff), пише вестник „Le Journal du Dimanche“.

Разследване по този въпрос се провежда в продължение на вече пет години. Вестникът цитира откъси от 98-страничния доклад от 15 февруари, в който се твърди, че „с посредничеството на кадрови служители и ръководството на партията е била създадена измамна схема за злоупотреба с европейски средства чрез наемане на фиктивни парламентарни помощници“. С оглед събраните показания и фактите, публикувани в документа, се прави изводът, че Льо Пен носи пряка отговорност за организирането на тази схема.

Според показанията на бившия евродепутат от „Национален фронт“ Софи Монтел, след европейските избори през 2014 г., когато в ЕП влязоха 24 депутати от партията, е проведено съвещание, на което Льо Пен е обсъдила със своите съпартийци въпроса за наемането на сътрудници. На депутатите е било разрешено да наемат само по един помощник, а останалите са били назначени от ръководството на партията. Според материалите по делото, това е можело да бъдат както депутати от партията, така и работещи за партията сътрудници, например бодигардът на самата Льо Пен.

Отбелязва се, че с някои са сключвани 24-часови договори, когато е трябвало спешно да бъдат усвоени предоставяните от ЕП средства, които са „изразходвани единствено за нуждите на партията“, а не за дейността в рамките на Европарламента.

В заключение става ясно, че 17 човека са заподозрени за „незаконно използване на държавни средства“ и „измама в рамките на организирана група“. В Европейския парламента смятат, че тази схема е ощетила институцията с 6,8 милиона евро.

Адвокатът на Льо Пен Родолф Бослю отхвърли категорично тези обвинения и подчерта, че всички посочени в материалите помощници „са работили по едно или друго време“, но когато партията е представила доказателствата за изпълнената от тях работа, следователите са заявили, че те не са подходящи.

„Човек може да си помисли, че европейският и националният дневен ред не се препокриват никъде, но не е работа на съда да решава как парламентаристите трябва да организират своята работа“, подчерта той.

Става въпрос за същото онова безкрайно разследване за парламентарните сътрудници, което властта вади на светло преди всички избори, показвайки по този начин, че това е единствената им цел, заяви самата Льо Пен.

През 2019 г. Съдът на ЕС задължи политика да възстанови на Европарламента сумата от 300 000 евро, тъй като не успя да докаже, че нейните асистенти действително са изпълнявали задълженията си. Аналогично решение съдът взе и спрямо друг евродепутат от партията – Брюно Голниш.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Живеещи на улица "Латинка" пресичат рисковано натоварен булевард заради затруднен достъп до светофар

Заради паркирали автомобили по тротоара е затруднено пресичането на улица "Латинка" във Варна. С този проблем се бори варненецът Димитър Иванов, ангажирал се да сезира редица отговорни институции с надеждата той да бъде разрешен. Тротоарът се използва за временен "паркинг" за автомобили, тъй като в района има няколко автосервиза и гумаджийница...

публикувано на 19.03.24 в 09:35

Международният валутен фонд ще представи резултатите от прегледа на българската икономика

Ръководителят на редовната мисия на Международния валутен фонд Жан-Франсоа Дофен ще представи резултатите от прегледа на българската икономика и финансова система. Мисията на фонда започна на 6 март и приключва днес, но Дофен вече беше изслушан в ресорната парламентарна комисия. Там той акцентира върху вече представяна през годините теза, че е..

публикувано на 19.03.24 в 09:29

Затваря пазар "Калин" в кв. Аспарухово

Пазар „Калин“ се намира в началото на квартал Аспарухово от близо 20 години. С него са свикнали както хората, които живеят в района, така и самите търговци. Съвсем скоро търговците получават предизвестие, че трябва да освободят помещенията и договорите им са прекратени. Причината е, че собственикът на терена, върху който е разположен пазара, не..

публикувано на 19.03.24 в 08:30

Светият Синод ще избере наместник-председател

На заседание на Светия Синод  се очаква да бъде избран наместник-председател, който да отговаря за избора на нов патриарх в рамките на следващите 4 месеца. 9 от 13 митрополити могат да бъдат избрани за поста на патриарх. Според устава на БПЦ - те трябва да са навършили 50 години и да са били митрополити поне 5 години. Междувременно Пловдивският..

обновено на 19.03.24 в 07:13

До обяд преговорите между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ трябва да бъдат финализирани

Очаква се днес кандидатът на ГЕРБ за министър-председател Мария Габриел да отиде днес при президента Румен Радев с окончателното решение относно структурата и състава на Министерския съвет . До тук се стигна след като вчера президентът Румен Радев връчи първия проучвателен мандат за съставяне на кабинет на кандидата за премиер Мария Габриел,..

публикувано на 19.03.24 в 07:09
ток

Адресите без ток днес

П ланови прекъсвания на територията на област Варна за в торник, 19.03.2024 г.: На  19.03.2024 от 09:00 ч. до 17:00 ч. , поради извършване на неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия, ще бъде прекъснато електрозахранването в района на: гр. Варна – карето, заключено между ул. Шипка, ул. Петър Парчевич,..

публикувано на 19.03.24 в 06:18

Облачно време във вторник

Днес ще преобладава облачно време. На места отново ще превали слаб дъжд. Сутринта на места ще е мъгливо. Ще духа слаб, следобед до умерен вятър от север-североизток. С него ще прониква по-студен въздух – максимални температури между 7° и 12°, за Варна около 10°.  Вълнение на морето 2, следобед 2-3 бала. Температура на морската вода 8°-9°. В 5 часа..

публикувано на 19.03.24 в 05:55