Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бойко Рашков: Чистка в МВР няма, има смяна на кадри

Бойко Рашков
Снимка: БГНЕС

Чистка в Министерство на вътрешните работи няма, има смяна на кадри и ще има смяна на кадри. Това заяви пред бТВ служебният вицепремиер и вътрешен министър Бойко Рашков и допълни, че с първата си заповед за освобождаване – тази за административния секретар на МВР, малко е закъснял.

Няма нищо по-естествено тези, които са придобили право на пенсия, те да бъдат изпратени, посочи още Рашков, който веднага след встъпването си в длъжност освободи и директора на Инспектората Николай Гешев.

Запитан дали освобождаването на Бойко Славчев е свързано с това, че той е сред свидетелите по разследването на сделката за джиповете, Рашков коментира:

Оставям внушенията на прокуратурата. Нека продължи да ги прави. Сега прокуратурата ще може да разполага повече с този свидетел.

Грешат тези, които внушават, че не познавам МВР. Чистки направиха и ще направят гражданите, те са резултат от гражданското недоволство, подчерта Рашков.

Силовият министър съобщи, че в момента държавата е без ръководства на службите за сигурност.

Знаете ли колко много се разболяха като встъпи в длъжност служебния кабинет, попита той и продължи: Ръководители на службите за сигурност са излезели в болнични до края на септември. Всички ръководни длъжности лица на ДАНС в момента са в неплатен отпуск. Кой им е разрешил, попита Рашков и добави, че това не може да стане без разрешението на бившия вече премиер Бойко Борисов.

Всички възлови места в МВР са назначения на бившия кабинет. Когато става дума за уволнения, става дума за уволнения, които поискаха гражданите. Промяната не може да се реализира без смяна в отделните ведомства, коментира още Рашков.

По повод думите на Кирил Ананиев от ГЕРБ, че смените са по настояване на президента и, че от самия него е искано същото по време на първия кабинет на Радев, Рашков каза:

Списъци няма и няма да има. Длъжностните лица, които ще бъдат сменени в следващите дни, ще бъдат сменени заради несправяне с работата си и за нарушения, които са допуснати и никой не им е обърнал внимание.

Имам данни за осигуряване на възможност за преминаване на границата от мигранти. Имам информация, че високопоставени служители са ползвали служебна кола и са катастрофирали със семейството си и няма взето никакво отношение към този ръководител. В някои регионални дирекции на МВР все още се съхраняват машини за гласуване, изброи Рашков.

По думите му трябва да се провери дали тези машини могат отново да се включат в изборния процес и могат ли да бъдат манипулирани.

Рашков беше категоричен, че срещу длъжностни лица, които са влезели в престъпни връзки, ръководството на МВР ще бъде безкомпромисно.

Запитан как ще гарантира честността на вота, Рашков заяви, няма да допусне служители на МВР да съдействат на определи политически партии и избиратели. Няма да допуснем купен вот, който да изкриви политическата картина у нас, каза Бойко Рашков и съобщи: Имам информация, че в някои поделения МВР умишлено са си затваряли очите за купуване на гласове. Става въпрос за район недалеч от София.

Запитан дали познава бизнесмена Васил Божков, който се намира в Дубай, Рашков каза, че го е виждал – преди 30 години във ведомствена почивна станция и няма спомен за темата на разговора, който са водили.

Запитан как е избрал за началника на кабинета си Елена Фичерова-Караиванов, Рашков коментира, че тя е човек с необходимите професионални качества за длъжността и няма нищо странно в избора му.

Аз не зная, че е била сред учредителите на „Българско лято”. След като излезе такава информация, се поинтересувах и разбрах, че тя е заличена от листите с решение на ЦИК, каза още Рашков.

В заключение той каза, че ще се обсъждат кандидатурите за главен секретар и в близко бъдеще ще се вземе решение, след като в края на миналата седмица освободи досегашния главен секретар Ивайло Иванов. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Ще има ли Варна градска железница?

Проектът за градска железница във Варна отново влиза във фокус на общественото мнение. Припомняме, обществено обсъждане на разширяването на бул. "Цар Освободител" от пътен възел "Летище" до бул. "Васил Левски" ще се проведе на 24 април, сряда, от 17 часа в зала "Пленарна" на Община Варна. Материали и визуализации по проекта вече могат да се намерят в..

обновено на 17.04.24 в 19:36
Радио Варна, Варна, Ден на отворените врати

Осигуряват постоянен екип на пожарната през лятото на "Златни пясъци"

Община Варна ще помогне за осигуряването на постоянен противопожарен екип на територията на КК „Златни пясъци“ за трите месеца на активния туристически сезон. Това заяви по време на първото заседание на новия Консултативен съвет по въпросите на туризма кметът Благомир Коцев, който е и негов председател. Командированите от вътрешността на страната..

публикувано на 17.04.24 в 17:27

Отпускат социални помощи на 43-ма варненци

Община Варна ще отпусне еднократни социални помощи на 43 варненци. Средствата варират между 250 и 1000 лева и се дават за задоволяване на жизнени и комунално-битови потребности, съобщават от общинския пресцентър. Общата сума в размер на 19 150 лева беше гласувана единодушно от членовете на ресорната комисия към местния парламент. В тазгодишния бюджет..

публикувано на 17.04.24 в 15:40

Нови понтони и преместване на кораба "Академик" сред предложенията на рибарите за лодкостоянките

Предстои заседание на работната група, която търси решение на проблема с рибарските лодкостоянки във Варненско. Заседанието ще се проведе другата седмица в Областната администрация. Това съобщи за Радио Варна Александър Тръпчев, който е представител на сдружения "Черно море 2005" и "Одесос 2011". Рибарите вече са направили предложения за..

публикувано на 17.04.24 в 15:20
Варненска търговска гимназия

Ученици от Варненската търговска гимназия създадоха собствени фирми по време на изложение

Ученици от Варненската търговска гимназия "Георги Стойков Раковски" взеха участие в инициатива на училището, насърчаваща креативността и предприемаческото мислене у младите хора. Събитието е изложение на учебно тренировъчни предприятия, които са виртуално копие на реални фирми, направени от учениците.  На инициативата се явиха 11 фирми от търговската..

публикувано на 17.04.24 в 15:10

Огромен клон се стовари на улица в центъра на Варна (СНИМКИ)

Короната на дърво в центъра на Варна беше отстранена преди час, поради което временно беше затворена ул. "Александър Пушкин". Това видя репортер на Радио Варна. Работниците, извършващи резитбата, споделиха, че тя е по сигнал на откършен клон от дървото. Това дърво е болно, по ствола му се виждат големи гъби, а сърцевината на един от отрязаните дебели..

публикувано на 17.04.24 в 14:52

Общински съветници предлагат 2 май да бъде неучебен ден във Варна

Общинските съветници от групата на "Възраждане" в Общинския съвет във Варна призовават кмета на морския град да обяви Велики Четвъртък (2 май) за неучебен ден за варненските ученици. В предложението се посочва, че тази година 2 май се пада между няколко почивни дни и се открива възможност да бъде отбелязан пълноценно. "Християнските семейни традиции..

публикувано на 17.04.24 в 14:48