Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Оградата на българо- турската граница до Свиленград е отнесена от дъждовете

За разрушен участък от оградата по българо-турската близо до Свиленград сигнализираха медиите от ПП „Възраждане”. Според тях, съоръжението там е в това състояние от март месец и до сега не са предприети никакви мерки за нейното възстановяване. Костадин Костадинов вече е подал сигнал до вътрешния министър и очаква реакция от новата администрация:

Получихме информация миналата седмица, че участъци от оградата по българо- турската граница са отнесени изцяло от придошла вода и тези участъци стоят така със седмици и месеци. Не повярвах първоначално, тъй  като там непрекъснато минават патрули на Гранична полиция, освен това има и мигрантски натиск и се предполага, че дори да има такъв момент, то оградата би трябвало бързо да бъде възстановена в първоначалният и вид. За това отидохме на място с общински съветник от Харманли Николай Георгиев и председателя на нашата организация в града, Даниел Леков. Участъкът е близо до с. Сладун, община Свиленград. На място установихме, че наистина, два участъка с дължина около 30 метра са били отнесени от придошла вода.


Според Костадинов, не става дума за това, че оградата е килната, паднала, просто липсва. От ПП "Възраждане" са оформили сигнал, който днес е изпратен като официално запитване до вътрешния министър с два основни въпроса:

- Кой носи отговорност за некачествено свършената работа?

- Кой ще поеме отговорността за забавения ремонт, тъй като оградата е в това състояние от март месец?

Оградата не е двуредова, както беше обещано, освен това може да бъде лесно преодоляна, дори да не е компрометирана, каза още Костадинов. Той обеща, че когато получи отговор от вътрешното министерство, той ще бъде огласен пред медиите и обществеността. Този четвъртък, от "Възраждане" ще дадат пресконференция, на която ще разкрият и други сигнали, които са получили, тъй като това не е единственият случай.  От движение „Възраждане” не смятат да сезират прокуратурата по този казус.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Българи гласуват и в Румъния

В   столицата на съседна Румъния – Букурещ  обикновено гласуват около 200 души. Като основен мотив повечето споделят желанието си да видят България по-близо до Европа, както в материален смисъл, така и като ценности. В секцията машини няма. Някои българи пътуват по 500 км, за да упражнят вота си, например от Клуж-Напока. Жител на Констанца също е..

публикувано на 02.10.22 в 13:40

Трудноподвижни и незрящи хора могат да заявяват безплатен транспорт за изборите

Заявки за транспорт през целия изборен ден във Варна се приемат на телефони 0700 10 966 и 0889 409 221 . Той е предназначен за хора с увредено зрение или със затруднение в придвижването. Осигурени са специализирани микробуси. Трудноподвижните и незрящите хора нямат ограничения за местата, на които да гласуват. Това предвижда Изборният кодекс,..

публикувано на 02.10.22 в 13:05

7,6 процента е избирателната активност в община Балчик към 11,00 часа

Без проблеми продължава изборният ден в общо 38 секции, образувани в община Балчик. В 22 от тях гражданите упражнят правото си на глас чрез електронно устройство. Всички секции и работещите в комисиите са технически обезпечени. Първите резултати за хода на изборния процес бяха обобщени 11 часа, като до този час няма данни за проблеми с машините или..

публикувано на 02.10.22 в 12:37

10% от избирателите в община Каварна са гласували до обяд

Общо 12 516 са имащите право на глас на територията на община Каварна. До 11 часа там са гласували 1 244 избиратели. В град Каварна своя глас са упражнили 880 избиратели или 9,02% от имащи правото на глас – 9 757 избиратели. В населените 364 места са гласували 13,27% от имащите право на глас. Най-голям е процента на гласувалите в ПУ “Любен..

публикувано на 02.10.22 в 12:33

8.62 % е избирателната активност в област Варна към 11 часа

В сравнение с предишните избори активността към този час е малко по-ниска, каза председателят на РИК - Варна Велин Жеков. Той припомни, че по време на предишния вот активността към същия момент е била 8.68 на сто. Към 11 часа в Трети варненски избирателен район са гласували общо 34 659 души. Избирателна активност по общини: Варна - 7.64% или 22 500..

публикувано на 02.10.22 в 11:55

Бразилия избира президент

Над 156 милиона бразилци днес избират президент, губернатори, членове на долната парламентарна камара и част от състава на Сената, предадоха световните агенции. Най-интересна е битката за президентския пост. Там двамата..

публикувано на 02.10.22 в 11:42

Изборният ден на 2 октомври /ОБНОВЕНА/

7.30 - В Професионалната гимназия по електротехника във Варна гласуването започна нормално. На видно място пред четирите секции са разположени списъците с кандидатите за новия парламент. Няма много желаещи да гласуват толкова рано. В четирите секции се гласува машинно, а общият брой на машините е пет. Габриела Кръстева е председател на най-голямата..

обновено на 02.10.22 в 10:40