Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Превръщат стара магазия на порта във Варна в морска палата

| обновено на 19.05.21 в 13:14
Варна
Снимка: Галена Ковчазова

Превръщат стара магазия на пристанището във Варна в Морска палата. Изготвен е идеен проект на Държавно предприятие „Пристанищна инфраструктура“ за изграждане на мултифункционален-интерактивен център. Вече е обявена обществена поръчка на стойност 17 млн. лева без ДДС.

Какво включва проектът:

Мултифункционалният център е предназначен за обществени дейности. Сградата ще предлага на жителите и посетителите на Варна от всички възрастови групи извършване на дейности с образователно-развлекателен характер, водещи до стимулиране на интерес и вдъхновение към науката, технологиите, инженерството и изкуството.

Предвидено е мултифункционалния център да бъде с културна и образователна насоченост, като обособените отделни съоръжения и помещения от една страна да допринасят за културният живот на морската столица, а от друга да подпомагат чрез съвременни интерактивни методи академичния образователен процес, предоставяйки технологична база и подходящо съдържание.

Към настоящия момент сградата не се използва. Предвидено е да се промени нейното предназначение и тя да се обособи като „Мултифункционален интерактивен център Морска Палата - гр. Варна“. Това е част от осъвременяването на пристанище Варна Изток, което има за цел отваряне на по-голяма част от пристанището за посетители и граждани на Варна, посочват в мотивите си авторите на проекта.

Разширяването на сградата предвижда в състава на интерактивния център да влязат като ледните обекти: „Интерактивен музей на корабоплаването“;  „Библиотека“;  „Кафетерия“;  „Детски кът“;  „Научни кабинети“;  „Офис помещения“  „Магазин“.

 „Интерактивен музей на корабоплаването“:

В рамките на Мултифункционалния интерактивен център се предвижда обособяване и цялостно изграждане на зала „Музей на корабоплаването“.

Музеят трябва да бъде предвиден и изграден с ползването на виртуално и интерактивно съдържание, което да не измества вниманието от класическите експонати, а да ги допълва, като към информативната част бива добавена развлекателна такава, спомагайки за многократно увеличение на посещаемостта и интереса към тях.

Музеят ще има образователна функция, изразена в запознаване на посетителите с корабоплаването по достъпен, интересен и увлекателен начин, съобразен с модерните тенденции за интерактивно съдържание. Целта на такъв подход е да обогати знанията на посетителите, като същевременно остави у тях усещане за качествено и пълноценно прекарано време.

Образователната стойност на такъв музей го прави подходящ за групови посещения от ученици, с цел придобиване на знания, а развлекателния му характер води до широка посещаемост от туристи в летния сезон, с цел генериране на приходи.

Като резултат от поръчката, на етап приключване се предвижда музеят да бъде напълно завършен и функциониращ, като по-голямата част от експонатите в музея да са електронни. Музеят трябва да позволява бъдещи допълвания, актуализации, и обновявания на съдържанието с нови и интересни елементи.

Залата на музея представлява основна част от интерактивния морски център и трябва да е с площ минимум 1000 кв.м. В залата трябва да има постоянна експозиция на тема  корабоплаване. Експозицията да се състои предимно от виртуални и интерактивни експонати.

В музея ще бъдат обособени LED стая и стая за корабен симулатор. Следва да бъдат предвидени сървърно помещение, складова база и сервизни помещения.

 „Библиотека“:

В рамките на Мултифункционалния интерактивен център се предвижда обособяване на библиотека. Спрямо функционалното разпределение на идейното решение, тя е разположена на втори етаж в новопостроената част на сградата. В рамките на изпълнение на дейностите по настоящата поръчката се предвижда библиотеката да бъде изградена до етап завършени стени(вкл. шпакловка, боя или друг тип финишно покритие), под (вкл. монтаж на подова настилка), дограма, сервизни помещения (завършени изцяло), ОВК и електро инсталация(вкл. инсталирани контакти, ключове и осветителни тела) и др.

Оборудването, мебелировката, интериора и обособяването на залата като действаща библиотека ще бъдат обект на допълнително възлагане.

 „Кафетерия“:

В рамките на Мултифункционалния интерактивен център се предвижда обособяване на част от приземния етаж за кафетерия. Помещението следва да бъде изградено до етап завършени стени(вкл. шпакловка, боя или друг тип финишно покритие), под (вкл. монтаж на подова настилка), дограма, сервизни помещения (завършени изцяло), ОВК и електро инсталация(вкл. инсталирани контакти, ключове и осветителни тела) и др. При проектирането му следва да се запази концепцията за отворено пространство доколкото е възможно. Оборудването, мебелировката, интериора и обособяването на помещението като действащо заведение ще бъдат обект на допълнително възлагане.

„Детски кът“:

В рамките на Мултифункционалния интерактивен център се предвижда обособяване на помещение за игра на деца над две годишна възраст - детски кът. Помещението трябва да бъде изградено на приземния етаж, в близост до заведението. Помещението следва да бъде изградено до етап завършени стени(вкл. шпакловка, боя или друг тип финишно покритие), под (вкл. монтаж на подова настилка), дограма, сервизни помещения (завършени изцяло), ОВК и електро инсталация(вкл. инсталирани контакти, ключове и осветителни тела) и др. При проектирането му следва да се запази концепцията за отворено пространство.

 „Научни кабинети“:

В рамките на Мултифункционалния интерактивен център се предвижда обособяване на 2  кабинета за научно-образователна дейност, както следва:

Помещението е предназначено за провеждане на извънучебни образователни занятия и трябва да бъде изградено на приземния етаж. В рамките на настоящата поръчка, помещението следва да бъде изцяло изградено, оборудвано и приспособено за провеждане на занятия по предназначение. Помещението следва да бъде изградено до етап завършени стени(вкл. шпакловка, боя или друг тип финишно покритие), под (вкл. Инсталация на подова настилка), дограма, сервизни помещения (завършени изцяло), ОВК и електро инсталация(вкл. инсталирани контакти, ключове и осветителни тела) и др.

Помещението е предназначено за провеждане на извънучебни образователни занятия и трябва да бъде изградено на приземния етаж. В рамките на настоящата поръчка, помещението следва да бъде изцяло изградено, оборудвано и приспособено за провеждане на занятия по предназначение. Помещението следва да бъде изградено до етап завършени стени(вкл. шпакловка, боя или друг тип финишно покритие), под (вкл. Инсталация на подова настилка), дограма, сервизни помещения (завършени изцяло), ОВК и електро инсталация(вкл. инсталирани контакти, ключове и осветителни тела) и др.

„Офис помещения“:

В рамките на Мултифункционалния интерактивен център се предвижда обособяване на офис помещения. Спрямо функционалното разпределение те са разположени на 3-ти и 4-ти етаж на допълнителната постройка. Помещенията следва да спазват концепцията за отворено пространство, с възможност за преграждане с преградни стени в зависимост от разпределението вътре в тях. Общата площ на офис помещенията трябва да бъде минимум 1000 кв. м. Помещенията следва да бъдат изградени до етап завършени стени(вкл. шпакловка, боя или друг тип финишно покритие), под (вкл. инсталация на подова настилка), дограма, сервизни помещения (завършени изцяло), ОВК и електро инсталация(вкл. инсталирани контакти, ключове и осветителни тела) и др.

 „Магазин“:

В рамките на Мултифункционалния интерактивен център се предвижда обособяване на магазин, който спрямо функционалното разпределение се намира на приземният етаж, в близост до кафетерията и детския кът. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Без валежи и с малко слънце

Днес ще има променлива облачност, преди обяд на места намаляваща и до слънчево, но постепенно навсякъде ще се увеличи и вплътни и главно през нощта срещу събота от югоизток ще започнат валежи от дъжд. Ще духа слаб до умерен вятър от северозапад, който постепенно ще се преориентира от източна чевтвърт. Максимални температури между 12° и 17°, за..

публикувано на 19.04.24 в 05:51

Адресите без ток

В периода 15.04.2024 - 19.04.2024 от 09:00 ч. до 17:00 ч. , поради извършване на обслужване на съоръженията за доставка на електроенергия, ще бъде прекъснато електрозахранването в района на: с. Гроздьово – клиентите, електрозахранени от ТП 9 и МТП 10. Ще се редува поетапно изключване на отделни улици, така че да не се лишават от..

публикувано на 19.04.24 в 05:00

Ремонти във Варна и наесен

До края на май или началото на юни се очаква да приключат текущите ремонти в града и разчертаването на "зелената зона". Няма да има големи ремонти през туристическия сезон. Това каза кметът на Варна Благомир Коцев. Той коментира, че са налице пропуски в ремонтите по инфраструктурата, започнати преди изборите, главно заради това, че се извършват..

публикувано на 18.04.24 в 18:06

Поставят табели срещу дивото къмпингуване край Шкорпиловци и Камчийски пясъци

Поставят информационни табели в района на местностите Камчийски пясъци и  Изгрев-Хоризонт, които забраняват разполагането на кемпери, каравани, палатки и паркирането на МПС, съобщават от пресслужбата на община Долни Чифлик. Десетки каравани, кемпери и палатки вече освободиха местността Камчийски пясъци и плажа на Шкорпиловци след поставяне на..

публикувано на 18.04.24 в 16:55

Задвижват проекта за сграда на библиотеката във Варна

Задвижват проекта за сграда на библиотеката във Варна. Предприели сме всички възможни действия по обявяване на обществена поръчка за изграждане на библиотеката, за да може проектът да бъде реализиран. Това каза по време на пресконференция кметът на Варна Благомир Коцев. Той обясни, че разрешението за строеж от 2016 година е удължено с още 5 години, но..

публикувано на 18.04.24 в 15:05

2 май е неучебен за учениците във Варна

2 май ще бъде неучебен ден за учениците във Варна. Това съобщи на пресконференция днес кметът на Варна Благомир Коцев. Така почивните дни стават от 1 до 6 май, включително. 1 май е Ден на труда и е официален почивен ден, а дните от 3 до 6 май се отбелязват Великденските празници и Гергьовден - Ден на храбростта и Българската армия. Заповедта не важи..

публикувано на 18.04.24 в 14:55

Внесоха сигнал в прокуратурата срещу ръководителката на проекта за интегриран градски транспорт

Община Варна внесе сигнал до прокуратурата срещу ръководителката на първата фаза от проекта за интегриран градски транспорт Биляна Якова. Цялата преписка с обвиненията към нея вече са в прокуратурата, каза кметът Благомир Коцев по време на пресконференция. Той  допълни, че за системата са дадени милиони, а  услугата е почти нулева. Ние се опитваме сега..

публикувано на 18.04.24 в 13:27