Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Превръщат стара магазия на порта във Варна в морска палата

| обновено на 19.05.21 в 13:14
Варна
Снимка: Галена Ковчазова

Превръщат стара магазия на пристанището във Варна в Морска палата. Изготвен е идеен проект на Държавно предприятие „Пристанищна инфраструктура“ за изграждане на мултифункционален-интерактивен център. Вече е обявена обществена поръчка на стойност 17 млн. лева без ДДС.

Какво включва проектът:

Мултифункционалният център е предназначен за обществени дейности. Сградата ще предлага на жителите и посетителите на Варна от всички възрастови групи извършване на дейности с образователно-развлекателен характер, водещи до стимулиране на интерес и вдъхновение към науката, технологиите, инженерството и изкуството.

Предвидено е мултифункционалния център да бъде с културна и образователна насоченост, като обособените отделни съоръжения и помещения от една страна да допринасят за културният живот на морската столица, а от друга да подпомагат чрез съвременни интерактивни методи академичния образователен процес, предоставяйки технологична база и подходящо съдържание.

Към настоящия момент сградата не се използва. Предвидено е да се промени нейното предназначение и тя да се обособи като „Мултифункционален интерактивен център Морска Палата - гр. Варна“. Това е част от осъвременяването на пристанище Варна Изток, което има за цел отваряне на по-голяма част от пристанището за посетители и граждани на Варна, посочват в мотивите си авторите на проекта.

Разширяването на сградата предвижда в състава на интерактивния център да влязат като ледните обекти: „Интерактивен музей на корабоплаването“;  „Библиотека“;  „Кафетерия“;  „Детски кът“;  „Научни кабинети“;  „Офис помещения“  „Магазин“.

 „Интерактивен музей на корабоплаването“:

В рамките на Мултифункционалния интерактивен център се предвижда обособяване и цялостно изграждане на зала „Музей на корабоплаването“.

Музеят трябва да бъде предвиден и изграден с ползването на виртуално и интерактивно съдържание, което да не измества вниманието от класическите експонати, а да ги допълва, като към информативната част бива добавена развлекателна такава, спомагайки за многократно увеличение на посещаемостта и интереса към тях.

Музеят ще има образователна функция, изразена в запознаване на посетителите с корабоплаването по достъпен, интересен и увлекателен начин, съобразен с модерните тенденции за интерактивно съдържание. Целта на такъв подход е да обогати знанията на посетителите, като същевременно остави у тях усещане за качествено и пълноценно прекарано време.

Образователната стойност на такъв музей го прави подходящ за групови посещения от ученици, с цел придобиване на знания, а развлекателния му характер води до широка посещаемост от туристи в летния сезон, с цел генериране на приходи.

Като резултат от поръчката, на етап приключване се предвижда музеят да бъде напълно завършен и функциониращ, като по-голямата част от експонатите в музея да са електронни. Музеят трябва да позволява бъдещи допълвания, актуализации, и обновявания на съдържанието с нови и интересни елементи.

Залата на музея представлява основна част от интерактивния морски център и трябва да е с площ минимум 1000 кв.м. В залата трябва да има постоянна експозиция на тема  корабоплаване. Експозицията да се състои предимно от виртуални и интерактивни експонати.

В музея ще бъдат обособени LED стая и стая за корабен симулатор. Следва да бъдат предвидени сървърно помещение, складова база и сервизни помещения.

 „Библиотека“:

В рамките на Мултифункционалния интерактивен център се предвижда обособяване на библиотека. Спрямо функционалното разпределение на идейното решение, тя е разположена на втори етаж в новопостроената част на сградата. В рамките на изпълнение на дейностите по настоящата поръчката се предвижда библиотеката да бъде изградена до етап завършени стени(вкл. шпакловка, боя или друг тип финишно покритие), под (вкл. монтаж на подова настилка), дограма, сервизни помещения (завършени изцяло), ОВК и електро инсталация(вкл. инсталирани контакти, ключове и осветителни тела) и др.

Оборудването, мебелировката, интериора и обособяването на залата като действаща библиотека ще бъдат обект на допълнително възлагане.

 „Кафетерия“:

В рамките на Мултифункционалния интерактивен център се предвижда обособяване на част от приземния етаж за кафетерия. Помещението следва да бъде изградено до етап завършени стени(вкл. шпакловка, боя или друг тип финишно покритие), под (вкл. монтаж на подова настилка), дограма, сервизни помещения (завършени изцяло), ОВК и електро инсталация(вкл. инсталирани контакти, ключове и осветителни тела) и др. При проектирането му следва да се запази концепцията за отворено пространство доколкото е възможно. Оборудването, мебелировката, интериора и обособяването на помещението като действащо заведение ще бъдат обект на допълнително възлагане.

„Детски кът“:

В рамките на Мултифункционалния интерактивен център се предвижда обособяване на помещение за игра на деца над две годишна възраст - детски кът. Помещението трябва да бъде изградено на приземния етаж, в близост до заведението. Помещението следва да бъде изградено до етап завършени стени(вкл. шпакловка, боя или друг тип финишно покритие), под (вкл. монтаж на подова настилка), дограма, сервизни помещения (завършени изцяло), ОВК и електро инсталация(вкл. инсталирани контакти, ключове и осветителни тела) и др. При проектирането му следва да се запази концепцията за отворено пространство.

 „Научни кабинети“:

В рамките на Мултифункционалния интерактивен център се предвижда обособяване на 2  кабинета за научно-образователна дейност, както следва:

Помещението е предназначено за провеждане на извънучебни образователни занятия и трябва да бъде изградено на приземния етаж. В рамките на настоящата поръчка, помещението следва да бъде изцяло изградено, оборудвано и приспособено за провеждане на занятия по предназначение. Помещението следва да бъде изградено до етап завършени стени(вкл. шпакловка, боя или друг тип финишно покритие), под (вкл. Инсталация на подова настилка), дограма, сервизни помещения (завършени изцяло), ОВК и електро инсталация(вкл. инсталирани контакти, ключове и осветителни тела) и др.

Помещението е предназначено за провеждане на извънучебни образователни занятия и трябва да бъде изградено на приземния етаж. В рамките на настоящата поръчка, помещението следва да бъде изцяло изградено, оборудвано и приспособено за провеждане на занятия по предназначение. Помещението следва да бъде изградено до етап завършени стени(вкл. шпакловка, боя или друг тип финишно покритие), под (вкл. Инсталация на подова настилка), дограма, сервизни помещения (завършени изцяло), ОВК и електро инсталация(вкл. инсталирани контакти, ключове и осветителни тела) и др.

„Офис помещения“:

В рамките на Мултифункционалния интерактивен център се предвижда обособяване на офис помещения. Спрямо функционалното разпределение те са разположени на 3-ти и 4-ти етаж на допълнителната постройка. Помещенията следва да спазват концепцията за отворено пространство, с възможност за преграждане с преградни стени в зависимост от разпределението вътре в тях. Общата площ на офис помещенията трябва да бъде минимум 1000 кв. м. Помещенията следва да бъдат изградени до етап завършени стени(вкл. шпакловка, боя или друг тип финишно покритие), под (вкл. инсталация на подова настилка), дограма, сервизни помещения (завършени изцяло), ОВК и електро инсталация(вкл. инсталирани контакти, ключове и осветителни тела) и др.

 „Магазин“:

В рамките на Мултифункционалния интерактивен център се предвижда обособяване на магазин, който спрямо функционалното разпределение се намира на приземният етаж, в близост до кафетерията и детския кът. 

ВИЖТЕ ОЩЕ

Служебният здравен министър: Ваксинационният обхват в социалните домове е нисък

Да се предостави обстойна и достоверна информация за ваксините срещу COVID-19 на персонала и настанените в социални домове. За това настоява министърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров в писмо до заместник-председателя по икономическите и социални политики и министър на труда и социалната политика Гълъб Донев, както и до директорите на..

публикувано на 14.06.21 в 17:42

Търсят черната кутия на падналия Миг-29 в нов периметър

Черната кутия от падналия в Черно море български изтребител МиГ-29 ще бъде търсена в нови координати, които са в процес на уточняване, съобщиха от Военноморските сили. Засечените при акцията през последните два дни обекти не са части от катастрофиралия самолет. Паралелно се работи и по евентуална дълбоководна водолазна операция. Днес търсенето на..

публикувано на 14.06.21 в 17:02

МВР улеснява гласуването за хора без валидни лични карти

В седмицата преди 11 юли 2021 г., когато ще се проведат изборите за Народно събрание , е създадена необходимата организация българските граждани, които нямат издадена лична карта или не притежават валидни документи (лична карта или личен /зелен/ паспорт), защото са изгубени, откраднати, повредени, унищожени или с изтекъл срок, да имат възможност да..

обновено на 14.06.21 в 16:43

Стачка спира морския транспорт в Гърция утре

Тринадесетте морски съюза на Общогръцката морска федерация обявиха нова 24-часова национална стачка на всички категории кораби , включително фериботи, на 16 юни 2021 г. от 00:01 до 24:00 часа. Стачката ще доведе до спиране на морския транспорт в страната. На същата дата се очакват и масови демонстрации в Атина. В тази връзка от Министерството на..

публикувано на 14.06.21 в 16:42

Съветниците от комисия "Архитектура" отложиха два строителни проекта във Варна

Общинските съветници от комисията по "Архитектура и градоустройство" отложиха одобряването на Подробен устройствен план - План за регулация и застрояване /ПУП-ПРЗ/  в четвърти микрорайон на жк "Възраждане" и в кв. "Аспарухово" .  На днешното заседание те гласуваха да бъдат отложени, докато не получат становището на Регионалната колегия на..

публикувано на 14.06.21 в 16:15

Ново оборудване получиха екипите на Доброволното формирование към Община Варна

Екипите на Доброволното формирование към Община Варна получиха днес специално пожарникарско оборудване. То включва пожарозащитни шлемове, ботуши, ръкавици и пожарникарски колани, както и специална раница с пожарогасител. Дарението беше връчено на церемония пред общината от кмета Иван Портних и от директора на Регионалната служба "Пожарна безопасност и..

публикувано на 14.06.21 в 16:05

Отдават под наем за 10 години язовир „Ля­хо­во" край село Оброчище

Пуб­ли­чен търг с тай­но над­да­ва­не за от­да­ва­не под наем на общинския язовир „Ля­хо­во" край  село Оброчище обявява Община Балчик. Площта му е 52 декара, срокът за отдаването – 10 години.  Под­роб­на ин­фор­ма­ция по ус­ло­вия­та на про­веж­да­не на тър­га, как­то и необ­хо­ди­ми­те блан­ки за учас­тие, ще бъ­дат пуб­ли­ку­ва­ни и на ин­тер­нет..

публикувано на 14.06.21 в 15:49