Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Воден фест и състезание с джетове организират във Варна

Варна ще бъде за първи път домакин на международно джет ски състезание в периода от 11 до 13 юни. Инициативата и организацията е на „Джет Ски Клуб Варна“ и дирекция „Спорт“ към Община Варна.

На Офицерския плаж в града сили ще премерят над 50 състезатели от България, Румъния и Гърция в различните категории. Стартовете започват от 10 часа в събота, а финалните гонки са в неделя от 10 часа.

Звездата в атрактивната Free Style категория е европейския шампион Дени Делиман от Румъния, а при децата - 13 годишната Мари Петрова и двукратният републикански шампион Антон Горещилов. Те ще мерят сили с румънския състезател Себастиан Давидеску. При дамите - шампионката Димана Михалева ще пази титлата от състезателките на „Кинекс Моторспорт“  Даяна Топалова и Киара Богданова. При най-мощните джетове над 500 к.с. Марио Михалев- многократен джет ски шампион, ще мери сили с претендентите Стоян Топалов, Мартин Димов и Ангел Ангелов от Варна.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Къде ще почиват варненци това лято?

Българите предпочитат да похарчат голяма част от своите доходи за почивка през лятото. Това показва проучване на международна финансова компания за нагласите на домакинствата, проведено в 12 държави в Европа.  Сега е времето, в което хората вече си правят планове за така жадуваната лятна ваканция. Някои вече са планирали къде и как ще..

обновено на 16.06.21 в 11:21

Бъдещ военен лекар от Морско училище стана талант на годината

Старшина първа степен Мартина Москова е студент във ВВМУ, специалност военен лекар, тя стана „Талант на годината” за тази година в едноименния конкурс. Даниела Стойнова разговаря с нея за това как се съчетава обучението в тази трудна специалност, с участието в конференции и проекти: Бъдещата военна лекарка сподели, че изцяло се е посветила на..

публикувано на 16.06.21 в 10:30

Възрастните хора се притесняват да гласуват машинно

Предстоят поредни избори. На тях ще може да се гласува с хартиена бюлетина или машинно. Дори в малките населени места с над 300 души са предвидени машини. Репортерът ни Ваня Славова се намира в село Николаевка. Тя попита за нагласите на местните за начина на гласуването на изборите на 11 юли. Чуйте:

публикувано на 16.06.21 в 09:37
Снимката е илюстративна

Дъждовете - благоприятни за реколтата

Дъждовете вдъхват оптимизъм на земеделците, защото макари различни по количество в регионите, ги има. За разлика от миналите две лета. Очаква се удвояване на добивите след сушата м.г. “Посевите са в много добро състояние. Има влага. След 25-ти прогнозата е за слънчево време, оттам нататък се надяваме житото да се изпече както..

обновено на 16.06.21 в 06:19

НА СЕЛО в Гурково

"Стига и сърце, Гурково е в нашите ръце". Под този надслов жителите на балчишкото Гурково се обединиха и дадоха старт на добронамерената инициатива да почистват и облагородяват селото си . Инициатори са група мотивирани членове на НЧ "Свобода-1897". Първата се проведе на 29 май със сборен пункт читалището в селото. Нейните задачи - окосяване и..

публикувано на 15.06.21 в 11:03

Видовден дойде

Всяка година Видовден се отбелязва на 15 юни. Произходът му се свързва с легенди и предания от езически времена. На тази дата се почитат двамата светци Елисей (Лисе) и Вартоломей и тяхната сестра Вида. Това е денят за предпазване от градушки и други природни бедствия. Елисей и Вартоломей, както и Герман (също смятан за техен брат), са..

публикувано на 15.06.21 в 07:24
Вилияна Митева и Велина Пецова

Две приятелки, вдъхновени от природата, създават натурална козметика

Все по-често се замисляме не само с какво се храним, но и с какво „храним“ кожата си. Повишава се интересът към натуралната козметика през последните години, категорични са производителите. Факт е и откриването на все повече био магазини – физически и онлайн, които предлагат чисти храни и богато разнообразие от продукти за грижа за тялото...

обновено на 14.06.21 в 17:39