Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Откриха биологичен материал сред отломките от падналия изтребител (СНИМКИ и ВИДЕО)

| обновено на 10.06.21 в 13:59
9
Снимка: Радио Варна

Открит е биологичен материал сред отломките от падналия изтребител МиГ-29. Той ще бъде изпратен за ДНК експертиза. Това каза адмирал Емил Ефтимов, началник на отбраната във Варна. Продължава търсенето на черната кутия. Откриването на черната кутия е ключов момент, за да се анализират причините, довели до инцидента, каза още Ефтимов.

Надпреварваме се с времето. Морската среда е агресивна, а продължителният престой на черната кутия във водата не е желателен, каза командирът на ВМС контраадмирам Кирил Михайлов.

Военноморските сили продължават и днес дейностите по издирването на падналия МиГ-29 в Черно море. Самолетът, пилотиран от майор Валентин Терзиев от състава на авиобаза Граф Игнатиево, изгуби радиовръзка и изчезна от радарите на 9 юни в 00:45 ч. при изпълнение на тренировъчен полет за стрелба по въздушна цел.

Репортаж на Даниела Стойнова:

В издирвателната операция участват екипажите на корветата „Бодри“ и минен ловец „Цибър“, в готовност за използване са водолазен катер и вертолетите „Пантер“. Морското дъно в района на инцидента се обследва със сонар и хидролокатор със страничен обзор. Теренът, който военнослужещите от ВМС обследват, е с размер на 20 квадратни мили.

Представители на специализирани организации и частни фирми, които разполагат с необходимите технологични възможности, са изразили готовност да се включат безвъзмездно в търсенето, каза още началникът на отбраната.

Началникът на отбраната разясни, че подходът ще бъде преносимите средства за търсене да бъдат развърнати на плавателни съдове на Военноморските сили. Ще бъде използван специализиран кораб, който да служи за плаваща координираща платформа в района на търсенето, допълни адмирал Ефтимов.

Иван Иванов-управител на една от фирмите, които притежават хидролокатор и подводен робот заяви, че възможностите на апаратите са да заснемат от 200 до 400 метра дълбочина, а ако останките не бъдат открити, ще се наложат и водолазни спускания.



Действията на минен ловец „Цибър“ са подсилени с оборудване за търсене под вода, предоставено от частна фирма, а цялостната координация и ръководството на процеса по издирване се осъществяват от ВМС. Контраадмирал Кирил Михайлов благодари на организациите и фирмите от морския бизнес, които са изразили желание да подпомогнат дейностите на ВМС. 

Снимки и видео: Румен Сарандев









Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Нова детска градина отваря врати тази есен във Варна

Изцяло нова детска градина ще отвори врати тази есен във Варна. С пълно единодушие Общинският съвет даде съгласието си за откриване на детското заведение на ул. „Хъшове“ №2. Строителството на градината, което започна преди няколко години, трябва да приключи през август и от новата 2024/2025 г. детското заведение ще започне дейността си, стана ясно на..

публикувано на 25.04.24 в 12:31

Птиците в две ферми в Добрич са засегнати от инфлуенца

26 случая на високо патогенна инфлуенца по птиците са регистрирани у нас от 2023 година до сега. 12 са случаите от тази година. 2 ферми в Добрич с птици са засегнати от болестта. В едноседмичен срок е необходимо да се проведат срещите по общини, стан а ясно на среща в Областна управа-Варна. В момента областта не е..

публикувано на 25.04.24 в 11:38

Парламентът освободи предсрочно председателя на НС Росен Желязков

Парламентът освободи предсрочно председателя Росен Желязков, предаде БНР. Решението беше взето с 129 гласа "за" и 103 "против".  "Понякога трябва да замълчиш, за да бъдеш чут", заяви Желязков в словото си преди гласуването на оставката и се обърна към залата с думите: "Благодаря за доверието и недоверието, те са огледала на самооценката". "Всички..

публикувано на 25.04.24 в 11:27
Община Балчик

Потвърдиха избора на ликвидатор на общинското дружество "Търговски център - Кранево"

Общински съвет потвърди избора си на ликвидатор за общинското търговско дружество "Търговски център - Кранево". Решението беше върнато от областния управител за ново обсъждане с мотива, че предложеното лице не е в списъка на ликвидаторите, обявен от Агенцията по вписванията. На заседанието на местния парламент този..

публикувано на 25.04.24 в 11:24

Подготвят проекти за реконструкция на Летния театър и ремонт на градинката на ул. „Цар Симеон“,

Подготвят проекти за реконструкция на Летния театър и ремонт на градинката на  ул. „Цар Симеон“, където бе открита късноантичната стена на стария Одесос. За реализирането им ще бъдат използвани европейски средства по програма  „Развитие на регионите“ 2021-2027. Финансиране ще получат общо 12 проекта, а общата стойност на помощта е 43,8 млн. лева...

публикувано на 25.04.24 в 11:22
Росен Желязков

Депутатите обсъждат оставката на Росен Желязков

Пленарният ден започна с липса на кворум и 30 минутна почивка, след което продължи с дебатите по исканата оставка на председателя на НС, предаде  БГНЕС. "Днес трябваше да се гласува оставката на председателя на НС Росен Желязков, което искане бе инициирано от БСП, "Възраждане" и ПП-ДБ. Обратно на това искане част от групите на ПП-ДБ и БСП също не се..

публикувано на 25.04.24 в 10:12

ОбС-Варна днес решава ще има ли нови правила за ел. тротинетките и по-високи тарифи на такситата

Общинският съвет се събира на редовно заседание днес в 10:00 часа в зала „Пленарна“ на Община Варна. В предварителния дневен ред са включени 12 точки. Съветниците ще определят кои ще са тазгодишните носители на награда „Варна“ в сферата на културата, науката и образованието. За престижното отличие са номинирани общо 30 личности и колективи с ярки..

публикувано на 25.04.24 в 09:05