Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нинова изпраща на Кьовеши случая с чумата в Странджа

Снимка: БГНЕС

„Една по една нашите битки в последните 4 години получават признание. Днешният повод да ви поканим е окончателното решение на 5-членен състав на ВАС по казуса чума по животните в Странджа. Вчера съдът се произнесе окончателно по този въпрос. Сигурно помните тревожната 2018 година, баба Дора, Ани от Болярово и усилията на БСП тогава да спасим животните на хората и да спрем унищожаването на поминъка на много семейства и обезлюдяването на региона Странджа. Тогава бяхме до тях, бяхме в къщите им, правихме жива верига пред полицаи и ветеринари, за да не избиват животните. Участвахме в протестите. От страна на управляващите бяхме осмивани, че „се снимаме с козички”. Хора от протестите бяха притискани и разпитвани за организирано сваляне на законно избраната власт. Бяхме обявени за метежници, ГЕРБ сезираха прокуратурата тогава, че сме заплаха за националната сигурност. Това беше преди три години. И тогава и сега твърдя и нося отговорност за думите си – чума по животните в Странджа нямаше и това се доказа от решението на ВАС вчера.”

Това заяви председателят на БСП Корнелия Нинова по време на пресконференция в централата на партията.

Тя цитирам част от мотивите на решението: "В разглеждания казус липсват убедителни доказателства за развитието на болестта чума по дребните преживни животни във времето и в конкретния регион и степента на разпространение, както и за спазване на последователността на мерките за контрол на здравето. Стадото, което е предмет на това дело, е в добро здравословно състояние. Отглежданите над 200 овце са живи и здрави, включително посочените 2 овце с установени положителни резултати за наличие на антиген и на геном на вируса на чума. Нещо повече – няма смъртни случаи, а междувременно стадото се е увеличило със 70 агнета.”

По думите й това решение е доказателство за две неща – от една страна, че онова масово избиване на животни е едно от най-големите престъпления на ГЕРБ в миналите мандати.

„Второто е правотата на БСП, когато сме последователни, аргументирани и близо до хората – истината в крайна сметка излиза наяве. 43 хиляди животни бяха убити без причина. Стотици семейства останаха без поминък. Регионът се обезлюди и никой не понесе отговорност. Ние няма да оставим нещата така – само с констатация. Не напразно водихме тази битка и в парламента, и на улицата с хората от протеста, и в къщите им, където стояхме денонощно, за да ги пазим. Разполагаме, освен с решението на ВАС, но и със стенограма от Народното събрание, от председателски съвет, от която личи кой по онова време каква позиция заемаше и с какви аргументи. Много интересно четиво. Разполагаме с десетки свидетелски показания на хора, които са готови да свидетелстват. Тези доказателства представяме на българската прокуратура и искаме сериозно, мащабно и задълбочено разследване. Нещо повече – предоставяме ги на г-жа Кьовеши, на европейската прокуратура, тъй като по този казус имаше усвояване, а и може би и присвояване на европейски средства”, допълни Нинова.

Тя подчерта, че от БСП са наясно, че не могат да върнат убитите животни на хората, но настояват за справедливост за тях и за това, което им е било причинено. „Искаме разследване, обективен съд и отговорност за онези длъжностни лица, които направиха това”, заключи Нинова.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Грешно задание на инвестиционния проект за разширение на бул. "Цар Освободител" - около тази теза се обединиха участниците в общественото обсъждане по темата

Близо три часа продължи общественото обсъждане на инвестиционния проект за разширяване на булевард "Цар Освободител" във Варна. На срещата в зала "Пленарна" бе изразено единното мнение, че проблемът за бъдещото изпълнение на идейния проект идва още със самото му задание.  Подробният комуникационно-транспортен план в териториалния обхват на бул. „Цар..

публикувано на 24.04.24 в 20:50

ОбС-Варна утре решава ще има ли нови правила за ел. тротинетките и по-високи тарифи на такситата

Общинският съвет се събира на редовно заседание в четвъртък – 25 април, в 10:00 часа в зала „Пленарна“ на Община Варна. В предварителния дневен ред са включени 12 точки. Съветниците ще определят кои ще са тазгодишните носители на награда „Варна“ в сферата на културата, науката и образованието. За престижното отличие са номинирани общо 30 личности и..

публикувано на 24.04.24 в 19:52

Безплатна винетка за хората с увреждания с електрически автомобили

Хората с увреждания ще могат да получават безплатна винетка при ползване и на електрически автомобили с мощност на мотора до 160 конски сили, предаде БНР. Това решиха депутатите, приемайки на две четения промени в Закона за пътищата, предложени от "Възраждане".  Досега от възможността за освобождаване от винетна такса се възползваха притежателите на..

публикувано на 24.04.24 в 18:52

23 партии и 11 коалиции са подали документи за вота 2 в 1

23 партии и 11 коалиции са подали документи за участие в предстоящите избори две в едно на 9 юни за народни представители и за членове на Европейския парламент, съобщиха от Централната избирателна комисия. Крайният срок за това изтече в 17 часа днес, предаде БНР. Всички, подали документите си в срок, ще бъдат регистрирани от ЦИК в условията на така..

публикувано на 24.04.24 в 17:52

Бивши офицери от службите за сигурност във Варна искат реформа в системата

Варненската асоциация „Сигурност“, която е новосформирана от бивши офицери от службите за сигурност в града, иска повече експертност и консултативни съвети към институциите по проблемите на сигурността. Председателят на организацията Марин Черкезов посочи, че той и останалите му колеги искат да помогнат на ръководството на града. Павлин Павлов,..

публикувано на 24.04.24 в 16:23

Евакуация на населението и производство на стоки при криза обсъждаха във Варна

Производството на стоки, логистиката, евакуацията на граждани, планиране на ресурсите са важни теми, за които трябва да сме подготвени при евентуална криза. Това каза кметът на Варна Благомир Коцев, който откри Учебен сбор по отбранително-мобилизационна подготовка. Участието в овладяването и преодоляването на последиците от бедствия, както и..

публикувано на 24.04.24 в 16:11
Община Балчик

Общинският съвет в Балчик заседава в четвъртък

Решението за избор на ликвидатор на общинското търговско дружество "Търговски център - Кранево" се връща за ново обсъждане от областния управител на Добрич с мотива, че предложеното лице не е в списъка на ликвидаторите, обявен от Агенцията по вписванията. На заседанието на местния парламент този четвъртък вносителят Виктор Лучиянов ще внесе точката..

публикувано на 24.04.24 в 15:47