Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ще има ли бъдеще за футбола в Тополи

Бъдещето на футболен клуб „Тополи” и ремонт на стадиона в селото, както и финансирaне за ремонтни дейности на стадионите „Спартак” и „Локомотив” във Варна, предстои да се реши на сесия на Общинския съвет във Варна следващата седмица. Това коментираха представителите на ПК “Младежки дейности и спорт” към местния парламент. 

Съветниците дълго спориха по точка първа от дневния ред, а именно, дали да се запазят външните оценители по “Младежки проекти” на НПО, работещи по програма на Община Варна “Младежки дейности”.

  

Едното предложение е на кмета Иван Портних. Той предлага външните експерти, които са част от комисията, оценяващи младежките проекти, да получават възнаграждение за извършената от тях работа. В рамките на заседанието стана ясно, че заплащането ще струва на местната хазна 2 000 лв., т.е. по 500 лв. на експерт.

Другото предложение за допълнение на наредбата е на заместник-председателя на Общинския съвет и председател на комисията по „Младежки дейности и спорт“ Генадий Атанасов, който иска външните оценители да отпаднат от експертната комисия и тя да се състои само от представители на администрацията и на местния парламент. Като водещ мотив той изтъква икономисването на средства от бюджета на програма „Младежки дейности“.

В рамките на заседанието стана ясно, че ангажирането на външни експерти е европейска практика. Специалистите се избират чрез конкурс с редица изисквания, едно от които е да имат поне 3 години опит в оценяването на проекти. С присъствието им се осигурява 3-степенен контрол на процедурите. Въпреки това предложението на кмета Иван Портних на беше прието, а на Генадий Атанасов остана без решение, тъй като получи 6 гласа „за“, 3 „против“ и 3 „въздържал“ се.

Останалите две точки от дневния ред бяха свързани с финансирането на два футболни отбора от община Варна, ФК “Тополи” и ПФК “Спартак" Варна. Общинските съветници изискаха конкретика по изложените проблеми в Тополи, с които да се запознаят. Касае се за проблеми с терена на стадиона, заради което БФС не разрешава да се провеждат мачове. Всички мачове и тренировъчен процес се извършват на стадиона в Долни Чифлик, което е свързано с много средства и невъзможността деца от едното населено място да пътуват до друго. Същият е казусът и със стадион “Локомотив” във Варна, който също се използва за тренировки на деца. 

Членовете на комисията дадоха положително становище за ремонта на спортната база в с. Тополи и препратиха въпроса към общинската дирекция „Собственост и стопанство“ за изготвяне на количествено-стойностна сметка. Те подкрепиха и искането за финансово подпомагане на клуба, но решението трябва да бъде взето от Общинския съвет.

В случай, че общинските съветници не дадат положително решение на сесията, клубът ще прекрати своята дейност, коментира Иван Найденов, представител на ФК "Тополи" на днешното заседание заради невъзможността на управата поради болничен.

По отношение на ПФК “Спартак” Варна има две искания: за ремонт на стадион “Локомотив” и стадион “Спартак”. 


Решението за финансиране бе разгледано и на комисията по “Финанси и бюджет”. 


Община Варна ще осигури средства за завършване на ремонта на стадион „Спартак“, за да може спортното съоръжение да получи лиценз за организиране на двубои на професионално ниво. Съветниците от финансовата комисия към Общинския съвет одобриха предложението на кмета за отпускане на над 2,57 млн. лева  с ДДС от местната хазна за реконструкция на съществуващи трибуни, писти, подходи на стадион „Спартак“ и за цялостен ремонт на теренната настилка на стадион „Локомотив“. Крайното решение за финансирането ще бъде взето от Общинския съвет.

По предварителни разчети реконструкцията на стадион „Спартак“ ще струва близо 1,95 млн. лева, а на терена на стадион „Локомотив“ – почти 627 хил. лева, в това число проектиране, строителен надзор и др. 1,2 млн. лв. от средствата ще бъдат осигурени от тазгодишния бюджет. Останалата част в размер на 1, 375 млн. лева ще бъде заложена в бюджета на община Варна за 2022 г.

На днешното заседание стана ясно, че през март Зоналният съвет на БФС е забранил организирането на спортни мероприятия на територията на комплекса, тъй като е опасен и състоянието му застрашава здравето на състезателите. Клубът е принуден да наема спортни съоръжения за провеждане на футболни състезания на седем детски гарнитури, участващи в различните първенства под егидата на БФС. Затова е необходимо възстановяване на изкуствената настилка на терена на спортен комплекс „Локомотив“, позволяващ безопасното провеждане на тренировъчен процес и спортни състезания на детско-юношеската школа.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимката е илюстративна

2 май ще бъде неучебен ден за всички ученици в страната

2 май ще бъде неучебен ден за всички ученици в страната, реши министърът на образованието Галин Цоков.  Така почивните дни за децата ще са от 1 до 6 май, включително.  

публикувано на 19.04.24 в 19:51

Утре предаваме капачки и стотинки във Варна

Тази събота предстои поредната акция по предаване на капачки и стотинки, организирана от сдружение  "Аз вярвам и помагам" . Със събраните средства ще бъде закупена медицинска апаратура в помощ на най-малките. Този път организаторите са предвидили огромна стена от LED екрани, на която ще се предава на живо случващото се в базата, където се извозват и..

публикувано на 19.04.24 в 18:44

Вдигат заплатите на районните кметове във Варна - най-високата близо 5000 лева

Актуализация на основните месечни заплати на кметовете на варненските райони и села в общината гласува комисията по финанси и бюджет към местния парламент. При определяне на възнагражденията е взет под внимание броят на жителите. Затова най-висока ще е заплатата на кмета на район „Приморски“ – 4 800 лева. Кметовете на районите „Одесос“ и „Младост“ ще..

публикувано на 19.04.24 в 18:41
Велин Жеков

ЦИК определи Велин Жеков за председател на РИК-Варна

Централната избирателна комисия назначи състава на Районна избирателна комисия в Трети изборен район - Варна за парламентарния вот и европейските избори. ЦИК определи Велин Жеков за председател на комисията. Четирима са зам.-председателите - Дарина Илиева, Мария Пантелеева, Аделина Демирева, Йовчо Йовчев, съобщават на страницата на ЦИК.

публикувано на 19.04.24 в 18:31
Варненското злато

Регионалният исторически музей - Варна търси средства за разкопки на некропола

Регионалният исторически музей - Варна търси средства за археологически разкопки.  Необходимата сума за провеждането им  е около 50 000 лева, съобщават оттам. Набирането на повече средства ще позволи по-дългата продължителност на теренната работа. Остатъкът ще бъде прехвърлян за проучванията през следващия сезон, като археолозите си поставят за цел..

публикувано на 19.04.24 в 18:07

Румънският съд отмени арестите на два български риболовни кораба

Окръжният съд в румънския град Констанца окончателно отмени арестите на два български риболовни кораба, които бяха задържани преди една година. Това съобщиха от рибарското сдружение "Черноморски изгрев“ и уточниха, че капитаните на тези кораби са членове на сдружението. "Този случай показва, че е необходимо Европейската комисия и двете..

публикувано на 19.04.24 в 15:47

Каракачанов: Целта на това служебно правителство е да организира изборите в полза на ГЕРБ и ДПС

Партиите от т. нар. сглобга влязоха в собствения си капан заради направените прибързани и необмислени поправки в Конституцията. Целта беше уж да подобрят функционирането на институциите, а всъщност главната цел беше да ограничат правомощията на държавния глава по отношение на съставяне на служебното правителство. Това каза Красимир Каракачанов във Варна...

публикувано на 19.04.24 в 15:29