Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Здравка Евтимова: Всичко зависи от духовния строй на отделния човек

Здравка Евтимова
Снимка: БГНЕС

Писателката Здравка Евтимова се срещна с читатели във Варна. Срещата беше част от програмата на четвъртото издание на литературния фестивал  „Варна Лит”, който се проведе в Морската столица.

"Независимо какво е времето във Варна - Варна е перла в короната на мечтите ми за морски град", каза голямата българска писателка Здравка Евтимова в интервю пред Даниела Стойнова. Целия разговор може да чуете в прикачения звуков файл:

На колко езика пишете?

Когато работя с български език, аз не работя, а просто се разтварям. Ако мога да сравня българския като звездолет, то аз съм една бурмичка, която се слага на изтривалката пред звездолета. Обаче пак си ценен и пак си необходим, пак има смисъл от теб, така че пишейки на български, имам чувството, че хилядолетията, стотиците години на нашата история идват в книгите ми. Някакви такива народни думи идват, които и аз не знам откъде. Когато пиша на английски имам идеята, ако не – усещането, и тогава пиша, и не гледам, и не мисля за глаголните времена, идиомите, а просто пиша....

А има ли го българското в книгите, написани на английски език? Схващат ли го американците това?

Да, даже са ме питали „къде е това място?“, могат ли да го видят. За една къща в Радомир, за която съм писала, искат да отидат да я видят. Едно сребърно кладенче, за което съм писала, също искат да отидат и да го видят.

Чета разказите Ви и от телефона в един сайт, което е много удобно.Това начин ли е да стигнете и до по-младата публика, която живее в телефоните си?

Забелязвам и аз, че младостта има тенденцията да използва най-върховите постижения на технологията – четат на телефон, таблети, слушат аудио книги, на които и аз съм много голям привърженик. Аз много обичам аудио книгите, имам чувството, че ме хващат и ме завеждат на мястото. Аз пътувам като още 25 000 други перничани за работа Перник – София / София – Перник...

Не сте се преместили в София, макар че сте имали предложение?

Да. За мен Перник е такава твърдина, която е ненадмината с никое друго място, където и да съм била. Това го казвам много категорично с две ръце на сърцето. Обичам мястото си, обичам комшийките си, обичам приятелките си. Като се прибирам от работа вечер, най-рано в 8.30 ч., защото влакът е час и нещо, сядам при тях на пейката, говорим си и все едно не съм била на работа.

Ако сега Ви предложат голяма кариера в САЩ, защото там Ви ценят, като Ви осигурят абсолютно всичко, няма ли да се съгласите?

Бих работила 6 месеца до 1 година. Имам такова предложение да отида в Китай, в един от университетите в Пекин, но го отказвам за сега. Ходила съм, изнасяла съм такива лекции за творческо писане, имам две книги там.

Интересно е как звучи Здравка Евтимова на китайски?

Името ми е непроизносимо, с 3-4 йероглифа, изглежда все едно са няколко мравки, съсечени и натрупани на листа. Хората казват, че това не може да бъде произнесено и ми казват Ана. Дори издателят ми в САЩ ми казва Ана.

В момента нахлува в живота ни една безпардонност – на пътя, в градския транспорт, където не отстъпват място на майки с деца; блъскат се по опашки, въпреки ограниченията; използват много грозен език на омразата. Всичко това не трябва ли да се облагороди, промени и превъзпита?

То не толкова да се облагороди, защото все едно да искаме да облагородим щира – този плевел, който изпива жизнените сокове на полезните растения. Плевелите трябва да бъдат изкоренени, за да имаме хубави постижения, хубав зеленчук, хубаво благородно растение. Всичко зависи от духовния строй на отделния човек – как той се чувства. Аз смятам, че тази агресия, безпардонност произтича всъщност от безпомощността на човека, от липсата на истински качества и способности да докаже себе си. Във всеки човек е заложено желанието да бъде забелязан с добро, но как да бъде забелязан с добро, когато той не притежава знания и е проспал годините в училище. Той не надгражда способностите си и остава с грубостта да го забележим. И той може би се радва на тази момента слава, че е забелязан, но по-късно самият осъзнава, че човек не се е родил амеба или гол охлюв...



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
Анна Заркова

Анна Заркова за събитията от убийството на Луканов и сега: Паметта ни се трие като червило с изтекъл срок на годност

Журналистът Анна Заркова ни връща към убийството на бившия премиер Андрей Луканов с новата си книга "Смъртта на Бялата лисица". Казва, че историята ѝ не е абсолютната истина, но е достоверен разказ, в който всички герои са истински личности - с изключение само на един - предполагаемият убиец. Неговата история е измислена, но в резултат на сериозни..

публикувано на 23.04.24 в 08:30

Проф. Милчо Лепоев: Дали да има леко метро зависи от пътникопотока

Инвестицията в леко метро е първоначално по-голяма, когато се прави подземно, после за поддържането се дават по-малко средства. Когато се прави по открит способ първоначалната инвестиция е по-малка, а след това за поддържане е по-голяма сумата. Именно това е работата на експертите в този Експертен съвет да намерят оптималното, което е..

публикувано на 22.04.24 в 08:15
Илин Димитров

Илин Димитров: Има голяма вероятност заради въздушния Шенген да останем без чуждестранна работна ръка през летния сезон

Туристическият бранш и това лято ще бъде изправен пред проблема с липсата на кадри и това не е новина. Това каза в обзорното предаване на РВ „Позиция“ Илин Димитров, съветник на президента Румен Радев по туризъм, образование и култура. „При вноса на кадри тази година е пълна каша, защото Шенген по въздух, позволява на всички, които влизат в..

обновено на 20.04.24 в 15:34

Alexander Krull (LEAVES' EYES, ATROCITY): Иска ми се холивудските филми за викингите да са по-достоверни

Интервю с Alexander Krull (LEAVES' EYES, ATROCITY) Творческият път на LEAVES' EYES започва преди 21 години. В групата се преплитат съдбите на музикантите от ATROCITY. Няма да сгрешим, ако кажем, че ATROCITY е тяхната по-мрачна, а LEAVES' EYES – по-нежна страна. LEAVES' EYES издадоха „Myths of Fate”, заради който идеологът зад двете групи..

публикувано на 20.04.24 в 15:15

Лекото метро по бул. "Цар Освободител" може да се замени и от електрически автобуси, ако е целесъобразно

"Лекото метро" във Варна ще бъде предимно „потопено“, по земя, а не чрез повдигнато на колони. Шумовото натоварване ще бъде многократно намалено. Това предвижда проектирането на разширението на варненския булевард „Цар Освободител“ според инж. Кольо Червенков. Като част от инженерния екип в проекта, в обзорното предаване на РВ „Позиция“,..

публикувано на 20.04.24 в 15:03

Собствените несгоди в България карат хората да се съмняват в Европейския съюз

Иван Люцканов е създател на проекта "Землевеж" , който представя статистически данни, представени по достъпен начин. Той у частва в подкаста "Европеец", посветен на евроизборите и перспективите пред Европейския съюз,  а домакин на събитието беше Концертното студио на Радио Варна.  "Х аресва ми да мисля, че мотото на подкаста е: "Светът и..

публикувано на 19.04.24 в 08:25
Пламен Манушев

Пл. Манушев: Липсват технически кадри у нас. И със средно образование, и с висше

За много сериозна липса на интерес да се изучават и работят професиите на корабни строители и инженери, алармира Пламен Манушев, вицеадмирал от запаса, който сега работи като консултант военни проекти и развитие в корабостроителния и кораборемонтен завод „Делфин“ във Варна. Според Манушев отливът от тази професия е от доста години, а в момента..

публикувано на 18.04.24 в 09:26