Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Варненци излязоха на протест срещу презастрояването в града

Снимка: БГНЕС

Граждани излязоха на протест срещу презастрояването във Варна и поискаха да бъде променен общия устройствен план или да се обяви мораториум на строителството. Според тях, озеленяването не е достатъчно, а новите сгради намаляват местата за отдих сред природата. Даниела Стойнова разговаря с Антон Богдев ,Милен Славов и Ваня Атанасова за мотивите им, довели ги пред общината.

Според Богдев границите на разумното със застрояването отдаван са преминати. Според него прекалено активното строителство е обвързано главно с пране на пари и обслужване на частни интереси.

Милен Славов посочи, че във Варна има еднопосочно развитие на прекомерно застрояване, което води до урбанистична катастрофа, а в същото време не се прави нищо за създаване на нови зелени площи.

Ваня Атанасова припомни, че има кадастър на зелената система- зелен регистър, който има за цел да опази зелените площи. По думите й е противозаконно да се строи в зелените площи, дори те да са реституирани.

Председателят на ОбС-Варна Тодор Балабанов обясни, че процесът по промяна на Общия устройствен план е дълъг и не зависи само от тяхната воля. Промените и самите планове се приемат от Министерството на регионалното развитие и благоустройството, а общината има само съгласувателна функция. Той посочи, че общественият интерес няма как да послужи за изготвяне на строителна забрана, защото законодателството не го допуска. Законът за устройство на територията изрично казва в кои случаи може да се допусне налагане на строителна забрана и при какви хипотези.


ВИЖТЕ ОЩЕ

От "Възраждане" обновяват българския флаг на Варненския вълнолом

Повече от 20 членове на “Възраждане”– Варна и доброволци участват в акция по подновяването на флага, който беше нарисуван върху стената на Варненския вълнолом през 2016 година. Ициативата е по повод днешната годишнина от Освобождението на морската столица от османско иго. Рисунката на българския флаг е дълга 21 метра и е..

публикувано на 27.07.21 в 19:20

Красимир Вълчев във Варна: Правителството на ГЕРБ осигури научноизследователския кораб на България

Придобиването на военния научноизследователски кораб "Св.св. Кирил и Методий" е сбъдната мечта на поколения изследователи. Това заяви във Варна бившият министър на образованието и науката в правителството на Бойко Борисов Красимир Вълчев. Това е кауза на българската академична общност, която се случи благодарение на ангажираността на предходното..

публикувано на 27.07.21 в 17:37

ОбС на Добрич прие Интегрирания план за развитие

Планът за интегрирано развитие на община Добрич за 2021-2027 година беше приет от общинските съветници днес. Планът е изготвян в продължение на 8 месеца и е основополагащ документ, който е с огромно значение по отношение на развитието на областния център в следващите седем години. Неговата цел е Добрич да се превърне в бързоразвиващ се град, който да..

публикувано на 27.07.21 в 17:28

Туристите в община Балчик се завръщат с бавни темпове

43 600 туристи са посетили община Балчик през първите шест месеца на годината, които миналата година са били близо два пъти по-малко. С реализираните 142 хиляди нощувки средно те са отмаряли тук малко повече от три дни, или с ден повече спрямо 2020 год. Данните са от подадената информация от обектите за туристически настанявания и показват, че секторът..

публикувано на 27.07.21 в 16:58

46 % от децата и младежите в България са функционално неграмотни

Функционалната неграмотност или неумението да прилагаме придобитите знания, е проблем, пред който обществото ни е изправено от години.  Едно от последните изследвания на Програмата за международно оценяване на учениците (PISA) показва, че 46% от децата и подрастващите в България са функционално неграмотни. Тази тревожна тенденция трябва да..

публикувано на 27.07.21 в 16:22

Мария Бакалова стана кръстница на научноизследователския кораб "Св. св. Кирил и Методий"

С тържествена церемония в Пункта за базиране във Варна, беше издигнат военноморския флаг на военния научноизследователски кораб, който беше именуван "Св.св. Кирил и Методий". Корабът е собственост на консорциума "Българска антарктическа база "Св. Климент Охридски" и научноизследователски кораб ,с участието на Висшето военноморско училище "Никола..

обновено на 27.07.21 в 14:14

Жители на кв. "Левски" се притесняват да не презастроят 17-и микрорайон

Граждани се срещнаха с общинския съветник Христо Атанасов, за да изложат опасенията си, свързани със 17-и микрорайон, а именно – да се превърне в апетитна зона за високо презастрояване. Това заяви от името на гражданите Микаела Левенова, собственик на имоти в района и юрист.  "Озеленяването в квартала е изпълнено още при построяването му, което..

публикувано на 27.07.21 в 14:04