Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Кьовеши: Ще разследваме престъпления, които засягат бюджета на ЕС

Лаура Кьовеши
Снимка: БГНЕС

Европейската прокуратура започна работа на 1 юни, от тази дата насам националите власти започнаха трансфера на всички текущи разследвания, които вече спадат в компетенциите на ЕП. Трябва да решим дали да ги продължим в нашата европейска прокуратура или да ги върнем към националните власти. Това заяви европейският главен прокурор Лаура Кьовеши, предаде репортер на БГНЕС.

Получаваме сигнали от частни страни, от граждани, НПО от цяла Европа. Всички сигнали ще бъдат анализирани и ако е налице достатъчно информация, ще проведем разследване. Когато казвам ние ще проведем, имам предвид европейските делегирани прокурори, които работят в Европейската прокуратура, но са установени във всяка от държавите-членки, добави Кьовеши. Тук съм да се срещна с четиримата делегирани прокурори, за да видя дали имат нужда от подкрепа. Тук липсват шестима прокурори, които трябва да се назначат, трябва да се определят и следователите и разследващите служители.

Очаквам трансфер на всички текущи дела и разследвания, който ще бъде ускорен, а и скоро изпълнен и завършен. Като главен европейски прокурор се радвам да обявя, че следващата сряда се открива процедура по подбор на необходимите служители, каза още Кьовеши. Ще разследваме престъпления, които засягат бюджета на ЕС, включително различни измами, трансгранични ДДС измами, злоупотреби с финансови средства на ЕС, пране на пари и организирана престъпност. Тази палитра от престъпни дейности не е обект на достатъчно внимание, а често дори се толерира в полза на различни криминални организации, които се стремят да изместят официалните легитимни власти.

Ние като прокурори ще разследваме независимо тази престъпна дейност, добави Кьовеши. Ще работим в режим на 22 различни НК и НПК, това е начинание, което досега не е било организирано. Ако гражданите имат сигнали, които са важни за нас, могат да докладват на сайта на Европейската прокуратура. Тя служи в интерес на европейските граждани и сме дом на всички участващи, представени в прокуратурата 22 държави, ние искаме да работим за вас и да спечелим вашето доверие, каза още Кьовеши.

Ние можем да разследваме измами с евросредства ако щетите са над 10 млн. евро, можем да разследваме измами с ДДС и ако престъпленията са извършени на територията на две или повече държави членки, ако има ОПГ, разследваме пране на пари, в случай, че дела са свързани с престъпленията, които изброих. Нашата власт е да разследваме и изправяме пред националните съдилища тези престъпления, добави Кьовеши.

Получили сме дела от властите и от ОЛАФ за над 300 случая, 120 частни жалби имаме от частни страни, но не мога да коментирам конкретни разследвания, подчерта Кьовеши.

За спряната процедура за избор на шестимата делегирани прокурори от наша страна, Кьовеши каза, че критериите в процедурата по избор са същите. Мисля, че постигнахме общо разбирателство. Критериите се определят и надзирават от Европейската прокуратура. Тези прокурори трябва да са напълно независими, да имат прокурорски опит в разследване на финансови престъпления, корупция, пране на пари, финансови измами с ДДС. Трябва да са опитни в сферата на международното сътрудничество. Тези критерии са правни. Европейската прокуратура взе вътрешно решение да проведе вътрешна процедура и да оцени всички предложения за прокурори, държавите членки изпратиха своите предложения за прокурори, но Европейската прокуратура е тази, която решава след процедура дали предложените кандидати изпълняват критериите, подчерта Кьовеши.

Аз не съм на посещение, аз съм си вкъщи, защото имаме офис в София, мое задължение е да надзиравам работата на колегите във всички 22 членуващи държави, обясни още европейският главен прокурор.

Ще разследваме всички престъпления след 2017 г. и в обхвата на нашата юрисдикция. Европейската прокуратура е независима и за мен независимостта на прокурорите е много важна, отбеляза Кьовеши.

Ако някой политик се обади на европейски делегиран прокурор и каже да направи това или друго нещо, аз ще направя това публично достояние. Получили сме сигнали и случаи от България, но не сме получили всички и не мога да дам статистика за броя на случаите от България, коментира Кьовеши. Тя заяви, че няма да коментира протестите. „Не съм тук да оценявам качеството на работа на българската прокуратура. Моята работа е да видя, че всички национални органи ще сътрудничат и ще подпомагат дейността на европейските прокурори”, добави Кьовеши.


ВИЖТЕ ОЩЕ

От "Възраждане" обновяват българския флаг на Варненския вълнолом

Повече от 20 членове на “Възраждане”– Варна и доброволци участват в акция по подновяването на флага, който беше нарисуван върху стената на Варненския вълнолом през 2016 година. Ициативата е по повод днешната годишнина от Освобождението на морската столица от османско иго. Рисунката на българския флаг е дълга 21 метра и е..

публикувано на 27.07.21 в 19:20

Красимир Вълчев във Варна: Правителството на ГЕРБ осигури научноизследователския кораб на България

Придобиването на военния научноизследователски кораб "Св.св. Кирил и Методий" е сбъдната мечта на поколения изследователи. Това заяви във Варна бившият министър на образованието и науката в правителството на Бойко Борисов Красимир Вълчев. Това е кауза на българската академична общност, която се случи благодарение на ангажираността на предходното..

публикувано на 27.07.21 в 17:37

ОбС на Добрич прие Интегрирания план за развитие

Планът за интегрирано развитие на община Добрич за 2021-2027 година беше приет от общинските съветници днес. Планът е изготвян в продължение на 8 месеца и е основополагащ документ, който е с огромно значение по отношение на развитието на областния център в следващите седем години. Неговата цел е Добрич да се превърне в бързоразвиващ се град, който да..

публикувано на 27.07.21 в 17:28

Туристите в община Балчик се завръщат с бавни темпове

43 600 туристи са посетили община Балчик през първите шест месеца на годината, които миналата година са били близо два пъти по-малко. С реализираните 142 хиляди нощувки средно те са отмаряли тук малко повече от три дни, или с ден повече спрямо 2020 год. Данните са от подадената информация от обектите за туристически настанявания и показват, че секторът..

публикувано на 27.07.21 в 16:58

46 % от децата и младежите в България са функционално неграмотни

Функционалната неграмотност или неумението да прилагаме придобитите знания, е проблем, пред който обществото ни е изправено от години.  Едно от последните изследвания на Програмата за международно оценяване на учениците (PISA) показва, че 46% от децата и подрастващите в България са функционално неграмотни. Тази тревожна тенденция трябва да..

публикувано на 27.07.21 в 16:22

Мария Бакалова стана кръстница на научноизследователския кораб "Св. св. Кирил и Методий"

С тържествена церемония в Пункта за базиране във Варна, беше издигнат военноморския флаг на военния научноизследователски кораб, който беше именуван "Св.св. Кирил и Методий". Корабът е собственост на консорциума "Българска антарктическа база "Св. Климент Охридски" и научноизследователски кораб ,с участието на Висшето военноморско училище "Никола..

обновено на 27.07.21 в 14:14

Жители на кв. "Левски" се притесняват да не презастроят 17-и микрорайон

Граждани се срещнаха с общинския съветник Христо Атанасов, за да изложат опасенията си, свързани със 17-и микрорайон, а именно – да се превърне в апетитна зона за високо презастрояване. Това заяви от името на гражданите Микаела Левенова, собственик на имоти в района и юрист.  "Озеленяването в квартала е изпълнено още при построяването му, което..

публикувано на 27.07.21 в 14:04