Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Повече от ¾ от кръводарителите в България дават кръв под натиск или незаконно - срещу пари

Българска организация за доброволно кръводаряване (БОДК) сигнализира, че институциите продължават

да прехвърлят отговорността си върху пациентите,

като ги принуждават да си търсят дарители.

На 14 юни отбелязваме Световния ден на доброволния кръводарител. Основната му цел е да се повиши осведомеността в световен мащаб за необходимостта от безопасна кръв и кръвни продукти. Датата е избрана в чест на откривателя на системата на кръвните групи „А-В-0“ Карл Ландщайнер. За това свое откритие, спасило и продължаващо да спасява милиони човешки животи, той е награден с Нобелова награда и рождената му дата е определена от Световната Здравна Организация като деня, на който всяка година се отбелязва Световният ден на доброволния кръводарител.

В България все по-трайно се налага абсолютно нерегламентираната практика пациентите да бъдат принуждавани да си търсят дарители, за да им се окаже необходимата медицинска помощ. Опитът на Българска организация за доброволно кръводаряване (БОДК) показва, че тази практика е в основата на развитата незаконна търговия с кръв в цялата страна, както и че тя пряко засяга желанието на доброволните кръводарители да даряват кръв.

Едва ли има съмнение, че пандемията от COVID-19 засегна и промени целия свят. Но това, което си остава непроменено, е че във всеки един момент, за функционирането на всяка здравна система, респективно – за да се помогне на пациентите, от решаващо значение е наличието на достатъчно безопасна кръв. Световната здравна организация и специалистите определят доброволните и безвъзмездни кръводарители като най-безопасната група дарители, разграничавайки ги от противоречащите на добрите световни практики и стандарти за безопасност роднинско и платено кръводаряване.

Всяка година отбелязването на Световния ден на доброволния кръводарител има формална „държава-домакин“ на кампанията. През 2021-та това е Италия, с посланието – „Дари кръв, за да продължи да бие сърцето на Света!“ . То подчертава решаващата роля на кръводарителите за спасяването на милиони животи всеки ден и същественото значение, което има наличието на достатъчно дарена кръв.

Мобилното приложение Дари кръв на БОДК за доброволни кръводарители и нуждаещи се от кръв, оказва помощ и е на разположение на потребителите в цялата страна напълно безплатно 24/7. За по-малко от година, след пълното му обновяване през 2020 година, през Дари кръв са проведени повече от 280 успешни акции за спешна нужда от кръводарители, от които около 35% с търсене на конкретна кръвна група.

На 14 юни като част от отбелязването на Световния ден на доброволния кръводарител, БОДК стартира и инициативата си Академия за доброволци, която ще даде възможност на всеки, независимо дали може да дарява кръв или не, да стане част от значимата кауза на доброволното кръводаряване, да повиши своите знания на няколко нива и да бъде полезен с идеите и уменията си. Информация за отделните активности на Академията, както и сроковете за записване могат да се проследят през фейсбук страницата на сдружението - БОДК / BOVBD.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Ремонти във Варна и наесен

До края на май или началото на юни се очаква да приключат текущите ремонти в града и разчертаването на "зелената зона". Това каза кметът на Варна Благомир Коцев. Той коментира, че са налице пропуски в ремонтите по инфраструктурата главно заради това, че се извършват едновременно и са много. Липсва и достатъчно работна ръка за покриване на всички обекти,..

публикувано на 18.04.24 в 18:06

Поставят табели срещу дивото къмпингуване край Шкорпиловци и Камчийски пясъци

Поставят информационни табели в района на местностите Камчийски пясъци и  Изгрев-Хоризонт, които забраняват разполагането на кемпери, каравани, палатки и паркирането на МПС, съобщават от пресслужбата на община Долни Чифлик Десетки каравани, кемпери и палатки вече освободиха местността Камчийски пясъци и плажа на Шкорпиловци след поставяне на..

публикувано на 18.04.24 в 16:55

Задвижват проекта за сграда на библиотеката във Варна

Задвижват проекта за сграда на библиотеката във Варна. Предприели сме всички възможни действия по обявяване на обществена поръчка за изграждане на библиотеката, за да може проектът да бъде реализиран. Това каза по време на пресконференция кметът на Варна Благомир Коцев. Той обясни, че разрешението за строеж от 2016 година е удължено с още 5 години, но..

публикувано на 18.04.24 в 15:05

2 май е неучебен за учениците във Варна

2 май ще бъде неучебен ден за учениците във Варна. Това съобщи на пресконференция днес кметът на Варна Благомир Коцев. Така почивните дни стават от 1 до 6 май, включително. 1 май е Ден на труда и е официален почивен ден, а дните от 3 до 6 май се отбелязват Великденските празници и Гергьовден - Ден на храбростта и Българската армия. Заповедта не важи..

публикувано на 18.04.24 в 14:55

Внесоха сигнал в прокуратурата срещу ръководителката на проекта за интегриран градски транспорт

Община Варна внесе сигнал до прокуратурата срещу ръководителката на първата фаза от проекта за интегриран градски транспорт Биляна Якова. Цялата преписка с обвиненията към нея вече са в прокуратурата, каза кметът Благомир Коцев по време на пресконференция. Той  допълни, че за системата са дадени милиони, а  услугата е почти нулева. Ние се опитваме сега..

публикувано на 18.04.24 в 13:27

Организират акция по почистване на Варна на 27 април (ВИДЕО)

Предстоящата кампания за пролетно почистване на града, ремонтните дейности на територията на общината и теми, свързани с културната инфраструктура коментираха кметът на Варна Благомир Коцев и екипът му. Kметът каза, че предстоят серия от инициативи за почистване на града. Мащабна акция, в която всеки може да се включи, е предвидена за 27 април.  Ще..

публикувано на 18.04.24 в 12:52

Във Варна тази събота предаваме капачки и стотинки

Тази събота предстои поредната акция по предаване на капачки и стотинки, организирана от сдружение "Аз вярвам и помагам" . Със събраните средства ще бъде закупена медицинска апаратура в помощ на най-малките. Този път организаторите са предвидили огромна стена от LED екрани, на която ще се предава на живо случващото се в базата, където се извозват и..

публикувано на 18.04.24 в 12:47