Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Повече от ¾ от кръводарителите в България дават кръв под натиск или незаконно - срещу пари

Българска организация за доброволно кръводаряване (БОДК) сигнализира, че институциите продължават

да прехвърлят отговорността си върху пациентите,

като ги принуждават да си търсят дарители.

На 14 юни отбелязваме Световния ден на доброволния кръводарител. Основната му цел е да се повиши осведомеността в световен мащаб за необходимостта от безопасна кръв и кръвни продукти. Датата е избрана в чест на откривателя на системата на кръвните групи „А-В-0“ Карл Ландщайнер. За това свое откритие, спасило и продължаващо да спасява милиони човешки животи, той е награден с Нобелова награда и рождената му дата е определена от Световната Здравна Организация като деня, на който всяка година се отбелязва Световният ден на доброволния кръводарител.

В България все по-трайно се налага абсолютно нерегламентираната практика пациентите да бъдат принуждавани да си търсят дарители, за да им се окаже необходимата медицинска помощ. Опитът на Българска организация за доброволно кръводаряване (БОДК) показва, че тази практика е в основата на развитата незаконна търговия с кръв в цялата страна, както и че тя пряко засяга желанието на доброволните кръводарители да даряват кръв.

Едва ли има съмнение, че пандемията от COVID-19 засегна и промени целия свят. Но това, което си остава непроменено, е че във всеки един момент, за функционирането на всяка здравна система, респективно – за да се помогне на пациентите, от решаващо значение е наличието на достатъчно безопасна кръв. Световната здравна организация и специалистите определят доброволните и безвъзмездни кръводарители като най-безопасната група дарители, разграничавайки ги от противоречащите на добрите световни практики и стандарти за безопасност роднинско и платено кръводаряване.

Всяка година отбелязването на Световния ден на доброволния кръводарител има формална „държава-домакин“ на кампанията. През 2021-та това е Италия, с посланието – „Дари кръв, за да продължи да бие сърцето на Света!“ . То подчертава решаващата роля на кръводарителите за спасяването на милиони животи всеки ден и същественото значение, което има наличието на достатъчно дарена кръв.

Мобилното приложение Дари кръв на БОДК за доброволни кръводарители и нуждаещи се от кръв, оказва помощ и е на разположение на потребителите в цялата страна напълно безплатно 24/7. За по-малко от година, след пълното му обновяване през 2020 година, през Дари кръв са проведени повече от 280 успешни акции за спешна нужда от кръводарители, от които около 35% с търсене на конкретна кръвна група.

На 14 юни като част от отбелязването на Световния ден на доброволния кръводарител, БОДК стартира и инициативата си Академия за доброволци, която ще даде възможност на всеки, независимо дали може да дарява кръв или не, да стане част от значимата кауза на доброволното кръводаряване, да повиши своите знания на няколко нива и да бъде полезен с идеите и уменията си. Информация за отделните активности на Академията, както и сроковете за записване могат да се проследят през фейсбук страницата на сдружението - БОДК / BOVBD.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимката е илюстративна

Задържаха жена, разпространявала фентанил във Варна

Апелативният съд във Варна потвърди решението на Окръжния съд в града, с което жена беше задържана под стража след сделка с фентанил. Роза И. е привлечена към наказателна отговорност за това, че на 9 април държала с цел разпространение и разпространила на наркозависим 0.18 гр. от високорисковото вещество. Свидетели твърдят в показанията си, че от дома..

публикувано на 19.04.24 в 14:02

Земетресение от 4,5 по Рихтер разтърси Гърция

Земетресение с магнитуд 4,5 по скалата на Рихтер разтърси Гърция, съобщи Европейския средиземноморски сеизмологичен център. Епицентърът е в района на островите Додеканези на дълбочина около 13 км.  Трусът е регистриран към 11 ч. местно време.  Усетен е и в съседна Турция.

публикувано на 19.04.24 в 12:49

Първи смъртни случаи след заразяване с коклюш у нас

Две бебета от Кюстендил са починали след заразяване с коклюш, потвърдиха за БНР главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев и от Министерството на здравеопазването. Те са били на възраст под два месеца, в предимунизационен период, без поставена ваксина. В резултат на вируса са развили тежка пневмония. Едното бебе е било транспортирано до..

публикувано на 19.04.24 в 12:30

РИМ-Варна ще посреща посетители с куп новости и модерни експозиционни пространства

Регионалният исторически музей във Варна показа обновени експозиционни зали, зала „Одесос“, нов сайт, нова експозиция „Нумизматика“, ново фондохранилище. Сред подобренията са още нова климатична инсталация, място за отдих в експозиционните зали за туристи, шкафчета за съхранение на багаж. Новостите бяха представени по време на заключителната..

публикувано на 19.04.24 в 12:07

С 23 милиона лева купуват електрически училищни автобуси у нас

За първи път Министерството на образованието и науката предвижда закупуването на електрически училищни автобуси. За целта от днес е стартирана обществена поръчка , по която могат да кандидатства всички заинтересовани компании. Предвижда се автобусите да бъдат закупени поетапно през следващите 4 години в зависимост от необходимостта на отделните..

публикувано на 19.04.24 в 11:58

Временно няма да работи пунктът за продажба на автобусни карти до СУ "Димчо Дебелянов"

Заради профилактика и ремонтни дейности на електрозахранващата мрежа днес – 19 април, до 17:30 часа няма да работи пунктът за продажба на карти за градския транспорт, който се намира до СУ „Димчо Дебелянов“ във Варна. Това предупредиха от общинското предприятие ТАСРУД. Адресите и работното време на останалите пунктовете за продажба и зареждане на..

публикувано на 19.04.24 в 11:47
Даниел Митов в НС, архив.

Даниел Митов се отказа от поста на служебен външен министър

Депутатът от ГЕРБ-СДС и заместник-председател на партията Даниел Митов оттегли своето одобрение да бъде външен министър. " Не бива да се превръщам в ябълката на раздора в момента", поясни той.  "В тази ситуация, при променена Конституция, в която се търсят партийни баланси, е ясно, че не е проблем партийно оцветени хора да заемат министерски..

публикувано на 19.04.24 в 11:15