Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Мария Касимова - Моасе: Най-интересни са пътешествията на душата към някой друг

Снимка: Мария Христова

Мария Касимова-Моасе е журналист, писател, разказвач на истории от дете. 

Тя е дъщеря на големия актьор Хиндо Касимов. Да си дете на някой, който е направил нещо и хората го знаят, винаги е много отговорно. Всеки очаква първо, че ти сам не се справяш, а името е това което ти помага и в последствие трябва много повече да доказваш, отколкото на други хора им се налага, заявява Мария Касимова.

Определя се като пътешественик по душа. Пътувала е много благодарение на работата си като журналист, но най-интересни са й пътешествията на душата в някой друг – да надникнеш във вътрешния свят на събеседника си.

В съзнанието й се запечатва първото й интервю с актьора Джоко Росич. Срещат се в малко квартално капанче.

„Той ме пита „ще пиеш ли една водка?“ Аз съм на 26 и е 3 следобед, а после съм на работа, спомня си с усмивка случката тя. Първоначално отказала, но Джоко Росич поръчал две стограмки, получил се хубав разговор. От него научила ценни истории за нещата от живота.

„Освен с актьорската професия, с която можеш в рамките на един живот да изживееш много други, другата такава професия е журналистическата, защото с всеки нов човек и случай, информацията, която проверяваш, начина, по който влизаш под кожата на всеки, ти ставаш волю-неволю част от неговия живот дори за 20 минути“, казва Касимова.

Винаги съм можела да пиша, още като дете. Мен не ме затрудняваха отговори на литературни въпроси. Никога не съм се допитвала до авторитети. Не ми беше необходимо да чета критика, за да си напиша мнението. Четях само, за да знам какво мислят другите.  За мен беше удоволствие да пиша и да разказвам, споделя авторката на „Балканска рапсодия“.

Учи кукловодство две седмици, но се отказва, за да се потопи в необятния свят на литературата. Не съжалява за решението си.

„Ограниченията на това някой да ти каже как да разчетеш даден образ, като че ли застана срещу моята свободолюбива природа“, спомня си писателката.

Литературата и изкуството облагородяват, смята Касимова.

„Винаги съм имала вътрешна дилема - литературата в училище, като изкуство ли трябва да се преподава, или тя трябва да бъде медиатор за въвеждане на етични категории– да бъдеш добър милосърден.  Това е хубаво на образованието, че можеш да използваш литературата и изкуството, за да обърнеш внимание на душата към някакви неща, които ще я очовечат, които ще я направят разпознаваема в добрия спектър“, убедена е писателката.

Чуйте цялото интервю на Даниела Стойнова с Мария Касимова-Моасе в прикачения звуков файл:ВИЖТЕ ОЩЕ

Не изхвърляйте старите вещи, дарете ги на музея!

Отдел „Най-нова история“ към Регионален исторически музей-Варна (РИМ – Варна) спечели финансиране по проект за модернизиране на оборудването си. Сумата е 15 хиляди лева и е придобита в рамките на конкурсна сесия за финансиране на проекти в областта на движимото културно наследство и визуалните изкуства 2021 г., чийто оператор е Министерството на..

обновено на 23.07.21 в 10:48

Фондация подпомага студенти-сираци от ВВМУ „Никола Й.Вапцаров”

През 2014 година Милка Пашункова – съпруга на покойния капитан далечно плаване Иван Пашунков, който е известен във Варна с приноса си в морското дело, основава фондация на неговото име.   Основната цел на организацията е да помага финансово на студенти-сираци от ВВМУ „Никола Йонков Вапцаров”. Самият к.д.п. Пашунков е останал сирак още като..

публикувано на 22.07.21 в 08:02

Бъбрене по женски - тази вечер на Южния плаж във Варна

Да си побъбрим по женски на плажа, коя жена не иска така да завърши поне един от работните й дни през седмицата. Без ангажименти, без условности, без големи очаквания – просто време за отмора и сладки приказки на фона на безкрайното море и залязващото слънце. Е, мили дами, поканата е към всички вас за тази вечер от 19.30 часа на Южния..

публикувано на 21.07.21 в 09:55

Теодор Ставров: Добри примери има много, но не чуваме за тях

Теодор Ставров е млад мъж, който не е безразличен към това, което се случва около него. По време на пандемията много от нас изпитаха остра липса на позитивизъм и добри новини, а животът не е спирал да ни ги дава. Теодор решава, че е време да се говори повече за добрите примери в България и от света, защото ги има, много са, но и много често не..

публикувано на 20.07.21 в 07:05
Доника Кирова, Импресия с ангели

"Дребни сладки" на художничката Доника Кирова - за втория план на нещата

Дребни сладки ни поднася художничката Доника Кирова. На 15 юли в Ателието на ул. "Архимандрит Филарет" 10 във Варна тя откри поредната си самостоятелна изложба живопис под мотото „Дребни сладки”. В експозицията се разграничават три тематични серии: „ Алегории” (маслени бои върху панели от дървесина), „Храна и пластове”..

публикувано на 19.07.21 в 09:20

Родинови - семейството, което развива чили културата у нас

От оглеждането на люти чушки за по-здравословно хранене на семейството до култивирането на много люта българска чушка, която да конкурира най-лютите в света. Този път са извървели през последните десет години семейство Родинови от варненското село Страшимирово. Така от хоби на главата на семейството Христо, днес те развиват семейно земеделие, заедно със..

публикувано на 18.07.21 в 06:35
Татяна Дончева

Татяна Дончева: Няма нищо по- естествено част от служебните министри да получат постове в новото правителство

Варненският депутат от 46-тото обикновено Народно събрание Татяна Дончева призова депутатите от "Има такъв народ" да бъдат по диалогични и да не поставят условия, които да водят до отказ. Тя даде за пример Иван Костов, който през 1997-ма година е имал мнозинство от 147 гласа, без да е длъжен е на никого, е сложил декларация за национално съгласие на..

публикувано на 17.07.21 в 14:30