Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Наградиха лауреатите на 15-я Национален конкурс за авторски текстове на английски и немски език

Националният литературен конкурс за създаване на авторски текстове на английски и немски език „Този безкраен свят“ се проведе за 15-ти пореден път. Негови организатори са Първа езикова гимназия - Варна, Министерството на науката и образованието, Община Варна и Фондация „Българска памет“.

Над 150 творби на младежи от цяла България се състезаваха за призовете, които бяха раздадени днес. Те твориха по темата „Време" – колкото философска, толкова и злободневна. Председателят на Фондация „Българска памет“ д-р Милен Врабевски участва в церемонията, но онлайн. Посланието му беше следното: „Конкурси като този ми дава вярата в универсалния талант, който младото поколение носи, затова че е способно в такива трудни времена да изразява готовността си за надграждане в едно общество, което има нужда от неговата енергия”.

Наградният фонд от 1 900 лв., осигурен от Община Варна и Фондация „Българска памет“, се разпределя между наградените творци: Надежда Василева (Шумен), Любомира Ангелова (Габрово), Ренета Николова (Севлиево), Милица Иванова (Варна), Кристина Янакиева (Разград), Весела Петрова (Варна), Айсу Юмерова (Търговище), Ния Димитрова (Добрич), Джованна Игнацио Колу (Сливен), Цветина Кирилова (Видин), Виктория Демирева (Варна).

Какво споделиха част от наградените и г-жа Тинка Методиева от  Първа езикова гимназия, част от журито, оценявало есетата, чуйте в звуковия файл:
Специалната награда на Фондация „Българска памет“ дадена на Гамзе Месуд Хюсеин от Търговище, беше отменена. Решението е мотивиртано с това, че Организационния комитет е "установил нарушение на Условията за участие в конкурса, обявени в Статута му, чрез използване на чужда авторска творба, публикувана в интернет, както и поради деклариране на невярна информация с цел неправомерно участие в конкурса от страна на участничката".
След награждаването на младите автори бяха наградени и спомоществувателите на Националния литературен конкурс за създаване на авторски текстове на английски и немски език „Този безкраен свят“, сред които и екипът на Радио Варна за дългогодишното домакинство на конкурса и медийната подкрепа.
Церемонията по връчване на наградите на Националния литературен конкурс „Този безкраен свят” беше днес в Актовата зала на Първа езикова гимназия-Варна. Това е първо събитие в тази уникална новопостроена зала на гимназията и разбира се причината затова е пандемията. Но ето, че днес, макари с маски залата беше изпълнена с ученици, учители и гости. Залата има топла втъзка с основната сграда. Тя е с формата на разлистена книга и много добра акустика, благодарение на специалната облицовка на стените. И за тези си достойнства новопостроената актова зала на Първа езикова гимназия получи приз от конкурса „Сграда на годината” за 2020 г., чиито проектант е възпитаник на гимназията архитект Мартин Христов.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Организират детско книжно парти на сцена „Раковина“

Детско книжно парти ще се проведе от 10,30 часа на 5 август на сцена „Раковина“ в Морската градина. Целта е популяризиране на българска детска литература и стимулиране на четенето. В рамките на празника авторът Асен Сираков ще представи и новата си четирилогия за семейно четене „Четвъртото неизвестно“. Ще се проведе и викторина с въпроси за приказни..

публикувано на 23.07.21 в 17:34

Събор в Аспарухов парк по повод 118 години Илинденско-преображенско въстание

Македонското културно-просветно дружество „Гоце Делчев” във Варна организира събор, посветен на 118 години от Илинденско-преображенското въстание. Съборът ще се проведе в Аспарухов парк на 24 юли, съобщи за Радио Варна Антон Апостолов , председател на Македонското дружество. Началото ще бъде дадено в 10 часа със заупокойна молитва за загиналите..

обновено на 23.07.21 в 12:05

За втора година пандемията отлага събора на самодейците - пенсионери в Балчик

Общински съвет на пенсионерите в Балчик съобщава, че и тази година национален преглед на на художествената самодейност на хората от третата възраст в Белия град няма да се състои. Причината е извънредната епидемична обстановка в страната. До края на месеца цялата клубна база на пенсионерите в общината остава затворена и не може да се извършват никакви..

публикувано на 22.07.21 в 11:28

Класическо пиано и електронни ритми

„Мост между култури“ - така е озаглавен първият концерт в България на белгийския пианист и композитор Даниел Ферстапен. Към него на сцената на Фестивалния и конгресен център на 22 юли ще се присъедини и Теди Кацарова. Ферстапен е свирил с международни звезди като Андреа Бочели и Енио Мориконе. За първи път идва във Варна през октомври миналата..

обновено на 22.07.21 в 11:00

Холограми на потънали кораби във Военноморския музей

Холограми на потънали кораби и дигитална карта на подводните съкровища на Черно море, която се разглежда с тъчскрийн – това са най-новите попълнения в експозицията на Военноморския музей във Варна. Те са предоставени за безвъзмездно ползване на Музея от техните създатели Сдружение „Българска асоциация за трансфер на технологии и иновации“. То е с..

публикувано на 22.07.21 в 06:30

„Вечната красота на Двореца - Балчик“ се пренесе и във Варшава

По покана на Н. Пр. Посланик Маргарита Ганева директорът на ДКИ КЦ „Двореца“ Жени Михайлова участва в работна среща в посолството на България във Варшава, Полша. Обсъдихме възможности за културен обмен и образователни програми между полски артисти и ДКИ КЦ "Двореца", съобщи Михайлова. Вчера в полската столица бе открита п ред­ста­ви­тел­ната..

публикувано на 21.07.21 в 15:28

Уникална четириконхална църква откриха археолозите край Крушари

Уникална не само за България, но и за света четириконхална църква откриха археолозите при разкопките на крепостта Залдапа, край Крушари. Залдапа е най-големият укрепен античен център в земите на днешна Добруджа. Тя е разположена в местността Калето, между селата Абрит и Добрин. Първите археологически проучвания в Залдапа датират от 1906-1910 г...

публикувано на 21.07.21 в 14:58