Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Рок–откритията на „Откритие“

„Откритие“ и рок музиката са свързани от самото начало на този най-стар оцелял български международен музикален поп§рок фестивал. За това ще припомни и предстоящият концерт, посветен на неговата 30-годишнина. През годините във фестивала са гостували много български и чужди рок музиканти, а някои от тях стартират успешната си кариера от сцената във Варна. През последните 3 години „Откритие“ посвети на рок музиката концертите „Рок акустик“ с идеята млади музиканти и групите да свирят свои авторски композиции в акустичен вариант.

Рок музиката присъства още в първото издание на „Откритие“, когато победител в конкурсната програма става тогава младият Господин Господинов – Гепи, вокалист на рок групата „Луд гидия“, а по-късно и на група „Стейн“. Във второто издание на „Откритие“ през 1993 г. концерт изнасят Георги Минчев и Петър Гюзелев. Варна е вписана в кариерата на известния хърватски рок музикант Дино Йелусич, който след участието си в „Откритие“ става първият победител на Детската Евровизия през 2003 г. със своя авторска песен. Днес Дино Йелусич е звезда в родината си като вокалист на прогресив рок групата AnimalDrive и участва в редица странични международни хард рок и метъл проекти с известни музиканти, сред които Джордж Линч и Джеф Скот Сото. През 2013 г. във фестивала участва италианската поп рок група LaCricca и печели международния конкурс за песен. Гост на фестивала е бил и Джон Лоутън с проект на д-р Милен Врабевски и Intelligent Music .


Историята на „Откритие“ пази спомени за участието на много от популярните български рок музиканти. Сред тях са Буги Барабата, Кирил Маричков,Валди Тотев, Вили Кавалджиев, групите „Конкурент“, „Ренегат“, „Симулант“, „Атлас”, „Б.Т.Р.” и много други.

В периода 2018-2020 г. концертният формат „Рок акустик“ предостави възможност на много български рок изпълнители да представят за първи път музиката си в акустичен вариант. Повече от половината участници тези концерти са прогресиращи млади изпълнители, каквато е идеята на фестивала „Откритие“ от началото на неговото създаване. За изминалите 3 години във Варна гостуваха рок групите „Ренегат“, „Painout” и ‘Headmaster’, „Kashmir”, „Innerglow”, „L.S.D.D.”, „Фанданго“, „DoShoBand”, вокалистката на група „Sevi” Светлана Близнакова и др.. Техните изпълнения на живо са записани и многократно излъчвани в радио ефира.

В You_Tube канала на фестивала „Откритие” днес за свободно гледане е публикуван концерт от Rock Acoustic и от гостуването на група Б.Т.Р. от 2003г. : https://www.youtube.com/watch?v=J27DWPo6Sdg&t=11s

Следете официалния сайт на фестивала http://discoveryfest.com Чрез официалния YouTube канал на фестивала и Facebook страницата се разпространяват кратките видео поздрави от участници в „Откритие“, които продължават да пристигат от цял свят.ВИЖТЕ ОЩЕ

Поляците изместиха руснаците в Двореца

Поляците изместиха руснаците. Българи, румънци, поляци, руснаци. Това е подредбата на посетителите в един от най-посещаваните туристически обекти на България - архитектурно-парков комплекс "Двореца" в Балчик. Това се дължи на добрата популяризация на туристическата ни дестинация, както и на туроператорските усилия на курортите Златни пясъци и Албена...

публикувано на 27.07.21 в 17:04

Семейство италиански китаристи гости в предаването ДЖЕМ СЕШЪН

В днешното издание на "Джем сешън" по Радио Варна ни гостуваха китаристите Емма Гани и Андреа Подгорник. Поводът е предстоящият концерт на открито в Държавен културен център “Двореца” в Балчик, а събитието е част от Седмицата на италианската култура. Може да чуете италианското музикално семейството на 28 юли, сряда, на сцена Нимфеум, в Двореца от..

публикувано на 27.07.21 в 15:58

Празничен концерт - събор по повод 118 години Илинденско-Преображенското въстание

На 24.07.2021г. в Аспарухов парк - град Варна се проведе Празничен концерт - събор по случай 118 години от Илинденско-Преображенското въстание. Този проект се реализира с финансовата подкрепа на Фонд култура на Община Варна, както и със съдействието и партньорството на Район Аспарухово - Община Варна и БНР - Радио Варна. Събитието започна със заупокойна..

публикувано на 27.07.21 в 10:13

Възрастни двойки показват миг от живота си във фотоизложбата "Босонога обич"

Неподправените истории на 14 възрастни двойки от селата Паволче и Челопек показват във фотоизложба в авторски проект две фотографки   - Мария Ангелова и Милица Джанджова. И двете са част от екипа, който реализира проекта „Резиденция баба“. В него доброволци помагат в ежедневието на възрастни двойки по селата. Спонтанно възниква идеята да..

публикувано на 26.07.21 в 15:30

Изложба в Балчик на оригинални плакати на Кристо и Жан-Клод

Откриват изложба в Балчик на оригинални плакати на Кристо и Жан-Клод от колекцията на фестивала “Процес - Пространство”.  Откриването е на 27 юли от 17:00 ч. в Художествена галерия - Балчик, съобщи един от организаторите Пенка Минчева.  Експозицията може да бъде видяна до 31 август. Тази изложба се реализира в памет на Димитър Грозданов -..

публикувано на 26.07.21 в 15:27

Италия пътува в България с колективната изложба „Данте плюс 700“

С Дни на Италия в Двореца на Балчик бе даден старт на пътуващата експозиция, посветена на автора на “Божествена комедия“ Данте Алигиери. От 20 до 30 юли Белият град е сцена за италиански творци, като кулминацията е на 28 юли, когато тук ще гостува новият посланик на Италия у нас Н. Пр. Джузепина Дзара. Тогава артистите към Държавна опера – Варна ще..

публикувано на 26.07.21 в 15:25

Джаз фестивалът “Варненско лято” празнува 30 години

Международният джаз фестивал “Варненско лято”, организиран от Община Варна и Варненското джазово общество, предлага интересна програма по случай 30-та годишнина от създаването си.  Поредицата концерти започват на 29.07. и ще продължат до 01.08. включително. Програмата е дело на основателя на фестивала Анатолий Вапиров и включва 8 концерта, които ще..

публикувано на 26.07.21 в 15:03