Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Ще има ли дефибрилатори на обществени места у нас

Всички, които се интересуват от футбол и гледат срещите от Европейското първенство, със сигурност са станали свидетели на случая на датския футболист Кристиян Ериксен. Той беше спасен, защото лекарският екип на терена разполагаше с автоматичен дефибрилатор. В по-белите страни подобни уреди има на обществени места и дори в училищата. В България – сещате се каква е ситуацията. Независимо че има становище на Европейският парламент от 2019 година, в България автоматични дефибрилатори на публични места липсват.

Доктор Христо Кьосев, управител на медицинския център по рехабилитация и спортна медицина във Варна също е гледал инцидента.

Мач на високо ниво без дефибрилатор не може да започне, категоричен е доктор Христо Кьосев.

Той е категоричен също обаче, че с дефибрилатор може да борави само човек, който е преминал курс.

Курсове по първа помощ в България и за работа с дефиблиратори се организират от Българския червен кръст.  Ние казваме, че не машината, а човекът спасява живота, но всъщност машината подпомага този процес.  Ежегодно БЧК обучава над 500 доброволци за работа с автоматични дефибрилатори. Но обучението трябва да започне от по-ранна възраст, каза Деница Баръмова, директор на дирекция Български младежки червен кръст.

Децата са добър проводник за подготовка на цялото население за осъзнаване на нуждата на употребата на автоматични дефибрилатори, но важно е и оказването на качествена първа помощ, подчерта Баръмова.

Според европейско проучване е хубаво автоматични дефибрилатори да бъдат поставени на места, откъдето преминават по 2-3 хиляди души на ден. Само като пример  такива има в Софийски университет и в централата на БЧК в София, както и на базите на Планинската спасителна служба на Алеко, Банско и Боровец.

Заместник- директорът на Спешна помощ Варна – доктор Иван Здравков е твърдо убеден, че тези обществени автоматични устройствата са много важни при спасяването на човешки живот.

Той обясни, че всяка минута е ценна при инцидент, а машината в такъв случай е жизненоважна.

Такъв вид дефибрилатори биха били от полза, защото в никакъв случай екип на спешна помощ не може да пристигне на мястото на инцидента за по-малко от 3 минути, а мозъкът може да издържи без кислород най-много 5 минути, каза д-р Здравков.

Обаче автоматични дефиблиратори у нас няма дори в училищата. И е много важно по време на инцидент да не си вадим телефоните и да снимаме, за да се харесаме още повече в социалните медии, а да запазим достойнството на пострадалия. Както го направиха съотборниците на датския футболист Кристиян Ериксен.

Подробности чуйте от репортажа на Мартин Николов.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Паметник на Левски даряват арменци в признателност на Варна

Нов паметник на Васил Левски ще бъде издигнат във Варна по инициатива на Съюза на арменците в България. Той е изработен в Армения и е дарение в израз на благодарността на арменците в България за гостоприемството на българския народ, приемайки ги по време на геноцида преди век. Това съобщиха за Радио Варна от общинската дирекция „Култура и духовно..

публикувано на 27.07.21 в 16:58

Защо бебеносенето е полезно?

Що е то ергономична раница и слинг? Родителите на бебета и малки деца знаят 100 %, а най-вероятно и използват такива. През последните години терминът бебеносене добива изключителна популярност сред младите родители, въпреки че е вековна традиция, позната на много места по цял свят. На помощ в динамичното и натоварено ежедневие идват..

обновено на 27.07.21 в 14:43

Децата на образовани родители се справят по-добре с дистанционното обучение

Децата на родители със средно и висше образование се справят поне два пъти по-добре с учебния материал отколкото тези от необразовани семейства. Това е устойчив структурен проблем, но по време на дистанционното обучение ножицата между двете групи се е разтворила още по-широко, съобщиха от МОН. Това е един от изводите в анализа на обучението от..

публикувано на 27.07.21 в 14:16
Номинираната за „Оскар“ българска актриса – Мария Бакалова, посети ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“.

Номинираната за „Оскар“ Мария Бакалова гостува в Морско училище

Номинираната за „Оскар“ българска актриса – Мария Бакалова, посети ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“. Повод за гостуването е приетата покана от младата холивудска звезда да стане кръстница на първия български военен научноизследователски кораб „Св. св. Кирил и Методий“. Плавателният съд е собственост на Консорциум „Българска антарктическа база „Св. Климент..

публикувано на 27.07.21 в 09:47

„Лесна работа“ – Разкошното варненско лято

Здравейте! В края на юли, в сърцето на лятото. Когато по изгрев морето нежно подрежда мидички по плажа и пясъчните замъци от предния ден кротко се разтварят в прегръдката на вълните. Разкошното варненско лято! Във всичките му искрящи форми. Домовете се пукат по шевовете от гости, а стопаните се разкъсват емоционално между радостта от..

публикувано на 26.07.21 в 18:05

Братята Михаил и Румен Мързакови от Варна - малките големи асове в шахмата

Братята Михаил и Румен Мързакови от Варна, съответно на 13 и на девет и половина години, продължават да печелят медали и да увеличават рейтинга си на наши и международни състезания по шахмат. На последното състезание –  националната купа по шах в Шумен, Михаил спечели първо място и златен медал във възрастовата група до 14 години, както и още 78..

публикувано на 26.07.21 в 17:03

Обучиха пчелари как да разпознават замърсена ли е природата по събрания прашец

Обучиха български пчелари как по събрания прашец да разберат дали природата е замърсена.  П о събрания прашец от пчелите би могло да бъде установено какъв е процентът на замърсяванията в различните райони по света. Доказано е, че опрашваните от този вид полезни насекоми дървета и растения дават значително по-голяма реколта, но влияние оказва и..

публикувано на 26.07.21 в 12:49