Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ще има ли дефибрилатори на обществени места у нас

Всички, които се интересуват от футбол и гледат срещите от Европейското първенство, със сигурност са станали свидетели на случая на датския футболист Кристиян Ериксен. Той беше спасен, защото лекарският екип на терена разполагаше с автоматичен дефибрилатор. В по-белите страни подобни уреди има на обществени места и дори в училищата. В България – сещате се каква е ситуацията. Независимо че има становище на Европейският парламент от 2019 година, в България автоматични дефибрилатори на публични места липсват.

Доктор Христо Кьосев, управител на медицинския център по рехабилитация и спортна медицина във Варна също е гледал инцидента.

Мач на високо ниво без дефибрилатор не може да започне, категоричен е доктор Христо Кьосев.

Той е категоричен също обаче, че с дефибрилатор може да борави само човек, който е преминал курс.

Курсове по първа помощ в България и за работа с дефиблиратори се организират от Българския червен кръст.  Ние казваме, че не машината, а човекът спасява живота, но всъщност машината подпомага този процес.  Ежегодно БЧК обучава над 500 доброволци за работа с автоматични дефибрилатори. Но обучението трябва да започне от по-ранна възраст, каза Деница Баръмова, директор на дирекция Български младежки червен кръст.

Децата са добър проводник за подготовка на цялото население за осъзнаване на нуждата на употребата на автоматични дефибрилатори, но важно е и оказването на качествена първа помощ, подчерта Баръмова.

Според европейско проучване е хубаво автоматични дефибрилатори да бъдат поставени на места, откъдето преминават по 2-3 хиляди души на ден. Само като пример  такива има в Софийски университет и в централата на БЧК в София, както и на базите на Планинската спасителна служба на Алеко, Банско и Боровец.

Заместник- директорът на Спешна помощ Варна – доктор Иван Здравков е твърдо убеден, че тези обществени автоматични устройствата са много важни при спасяването на човешки живот.

Той обясни, че всяка минута е ценна при инцидент, а машината в такъв случай е жизненоважна.

Такъв вид дефибрилатори биха били от полза, защото в никакъв случай екип на спешна помощ не може да пристигне на мястото на инцидента за по-малко от 3 минути, а мозъкът може да издържи без кислород най-много 5 минути, каза д-р Здравков.

Обаче автоматични дефиблиратори у нас няма дори в училищата. И е много важно по време на инцидент да не си вадим телефоните и да снимаме, за да се харесаме още повече в социалните медии, а да запазим достойнството на пострадалия. Както го направиха съотборниците на датския футболист Кристиян Ериксен.

Подробности чуйте от репортажа на Мартин Николов.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

София в готовност за Ед Шийрън

София се подготвя за грандиозния концерт на британската мегазвезда Ед Шийрън, предаде репортер на БГНЕС. Концертът ще се състои на Националния стадион „Васил Левски“ и на него се очаква да присъстват 66 хиляди почитатели на звездата. Ед Шийрън ще изпълни най-големите си хитове на 360-градусова сцена...

публикувано на 31.08.24 в 16:02

Стъпка по стъпка обратно към нормалността, или "животът продължава" по украински

Когато бях по-млад, на всяко семейно събиране баба ми – преживяла Гладомора и Втората световна война - вдигаше наздравица с чашка водка с думите „Да пием за това да не познаете какво е глад и война !“. Докато разказва това, Сергий Гуцалюк – пенсиониран военен ветеран от Одеса - носталгично се усмихва. В рамките на няколко години той..

обновено на 31.08.24 в 16:02

Вълчи дол празнува с фолклорен фестивал и богата програма

През септември се навършват 50 години от обявяването на Вълчи дол за град Във Вълчи дол днес започват тържествата, с които ще бъдат отбелязани няколко важни за общината годишнини. Преди 150 години е заселено село Курт дере (старото име на Вълчи дол). Вече 110 години то е самостоятелна община. Преди 115 години на новопостроената гара в..

публикувано на 31.08.24 в 14:49

"Море от ритми" в Балчик от 20 до 23 септември

14-тият Международен фолклорен фестивал "Море от ритми" - Балчик 2024 ще се проведе от 20 до 23 септември в Балчик и с него приключва фестивалният сезон в Белия град. Организаторите от Сдружение с нестопанска цел "За Балчик" и директорът Галина Гавраилова обобщават, че след крайния срок за записване през август в серията празнични септемврийски..

публикувано на 30.08.24 в 15:38

Варна се включва в „Акция Книгодарител“, събират книги за читалища и училища у нас

Варна е един от градовете у нас, в който ще се проведе акцията "Книгодарител". Третото издание на традиционната инициатива започва днес и ще продължи до 22 септември в 11 градове в страната. 20 пункта са поставени в градски обекти от верига бензиностанции, където се приемат книжни дарения.  Пунктовете за събиране на книги във Варна са на..

публикувано на 30.08.24 в 13:54

Самодейци от Тополи спечелиха голямата награда от Международен фестивал в Полша

Самодейците от състава за автентичен фолклор при читалището във варненското село Тополи завоюваха голямата награда - "Златна брадва" - на 55-ия Международен фолклорен фестивал в Закопане, Полша.  Категорията, в която тополчани са впечатлили журито, е свързана с обичаите. Измежду участниците от осем държави, българският състав завоюва призовото място, с..

публикувано на 30.08.24 в 10:35

Здравната каса ще известява с sms или по viber за лекарства и помощни средства

От понеделник – 2 септември, Здравната каса ще уведомява с sms и по viber пациентите със скъпи лекарства за хронични или редки болести и за изписаните им рецепти и одобрени протоколи, както и за отпускането на помощни средства и медицински изделия. Пациентите ще получават в известие за движението на лекарствените им протоколи за скъпоструващите..

публикувано на 30.08.24 в 08:25