Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Пътуването в снимките на фотографа Делян Вълчев

„In Transit“ се нарича изложбата на потомствения фотограф Делян Вълчев, която се открива днес във Варна. Градската художествена галерия „Борис Георгиев“ приютява дебютната самостоятелна изложба на фотографа, който улавя лицата на пътниците в метрото на Ню Йорк.

Забързани, уморени, изнервени, замислени, отчуждени, унесени или просто безразлични са лицата на стотици хора, които преминават на ден през метрото. Сред тях има нелегални емигранти, средна класа, работници и юпита, забързани в своя ритъм, цел и посока. "Чрез метрото пътниците преодоляват  физическото и емоционално разстояние от една точка до друга, разказва авторът Делян Вълчев и улавя в снимки ежедневното състезание с времето, белязало лицата на неговите герои.

Ето какво още разказва Делян Вълчев пред Светлана Вълкова в предаването Гравитация 0


Роден съм в Русе, но съм израснал във Варна до 15–та си година. По късно вече 15 години живея в Ню Йорк. В университета учех финанси, но през последната година от следването започнах да се занимавам с фотография. Но се издържам с графичен дизайн.

Какво обичате да снимате?

Предимно хора в тяхната натурална среда.

В тази изложба също сте избрал портрети. Не е ли сложно да се правят портрети на хора? Искате ли им разрешение?

Не, не им искам разрешение. Част от тях са инкогнито направени и това личи от самия стил на снимките. Не е лесно, но това е в сърцевината на проекта – идеята за преходно време. Това е времето, което нюйоркчани прекарват в придвижване от точка А до точка Б. Често пъти това е над 1 час на ден. Един колега ми беше казал веднъж, че това е единственото лично време, което той притежава през денонощието.

Не е толкова важно физическото придвижване на тялото, а емоционалното и психологическото придвижване. Бидейки в това преходно време те изпадат от едно в друго преходно емоционално състояние. Например от караница вкъщи човек трябва да отиде на работа. И този преход става в метрото.

Повечето хора, които сте снимал, са с вглъбени лица. Тенденциозно ли е това? Специално ли търсехте такива лица?

Не. Аз не съм търсил нищо. Всичко е интуитивно. След година редовно снимане в метрото започнах да оформям концепцията в главата си. Що се отнася до усмивките, хората в Ню Йорк не са много усмихнати. Но това е фасада. Хората са много отзивчиви в Ню Йорк. Много от снимките са правени по време на моето лично пътуване до работа или за среща с приятели. Но понякога съм ходил и целенасочено да снимам. Подборът на снимките беше също доста интуитивен.

Съчинявате ли историята на човека, който е сниман?

Не. Аз рядко съчинявам истории, когато гледам снимки мои или чужди. Ако ме повлияват емоционално значи са добри. А ако ме повлияват и интелектуално, то това е още по-добре. Ако ме стимулират и визуално, то тогава това е фотограф, чиято работа бих следил във времето.

Изложбата на Делян Вълчев можете да разгледате до 6 юли 2021 г. , а още от разговора на Светлана Вълкова можете да чуете в звуковия файл.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Александър Петров от Добрич с голямата награда на фондация „Димитър Бербатов“

Александър Петров от Добрич е лауреат на Голямата награда за 2020-а година на Фондация „Димитър Бербатов“ от тринайстото издание на Годишните награди „Успелите деца на България“. 19-годишният младеж, който от години се занимава с пеене в Студио за поп-рок певци „Сарандев“ и пише поезия, спечели първото място в категория „Изкуства“. Само през..

публикувано на 03.08.21 в 09:59

За хората и конете

Мария Несторова е инструктор по езда в конната база във варненското село Кичево. За разлика от стандартните клубове по конна езда, в които развиват състезатели, целта на Мария и нейният съпруг Ивайло е да научат хората да яздят, но също така и да обичат, да разбират и да уважват конете. „Любов, език и лидерство в равни дози” – този..

публикувано на 02.08.21 в 09:12
Миролюба Бенатова

Миролюба Бенатова: От лекарите и специалистите зависи дали ще се противопоставят на това да има недофинансирани и "златни" клинични пътеки

„ Много странно е, че ние като пациенти се примиряваме с източването на нашите пари за здраве чрез различни схеми ”. Това каза за предаването на Радио Варна „Позиция” журналистът от TV1 Миролюба Бенатова. Думите са по повод разследването й, което получи гласност в началото на 2021-а година, касаещо мними хоспитализации в правителствена болница...

публикувано на 31.07.21 в 14:45

"Преводачът на света" от Теа Монева с искрена поезия

Премиера на книгата „ Преводачът на света “ от Теа Монева в Арт салона на Радио Варна. Първа поетична книга, в която лирическият глас на Теа излъчва крехкост, независимост, умна свобода. Съзерцание на голямото, съзерцание на малкото. *** понякога сме затворени в балончета, а те са запечатани в бутилка понякога ме хващаш..

публикувано на 31.07.21 в 13:17
Яни Янев

Адвокат Яни Янев: За да убедиш съда в житейската аргументация на твоето трактуване на правните норми, се изисква много богата обща култура

Известният варненски юрист и вицепрезидент на Варненския свободен университет "Черноризец Храбър" Яни Янев беше гост на предаването "Златното сечение" на Радио Варна на 8 юли с водеща Валерия Василева. Разговарът е за юридическото изкуство, за майсторството на юристите - в частност на адвокатите, да съблюдават правилата на правото и закона, но от друга..

публикувано на 30.07.21 в 09:30
д-р Васил Тенекеджиев, археолог в РИМ-Варна

Археологът д-р Васил Тенекеджиев: И ние сме откриватели, но няма нищо общо между Индиана Джоунс и нас

Разхождайки се в старата част на Варна, много минувачи забелязват оградени терени, в които се правят дълбоки изкопи с тежка техника, които не са част от строителните работи на обектите. Става дума за археологически проучвания, които тревожат някои от гражданите. На ул. „Сан Стефано“ № 36 например, често минувачи решават, че „се рушат..

публикувано на 29.07.21 в 09:30
Творба на Александър Димитров

Художникът Александър Димитров: Всяка душа може да чуе песента на саламандъра

Това твърди пловдивският художник, който откри поредната си изложба във варненската галерия "Ларго" и я нарече „Песен на саламандър”. Специално участие в експозицията има бащата на автора - Симеон Димитров. В почти всички свои самостоятелни изложби през годините Александър Димитров създава и включва по една творба, особено..

публикувано на 28.07.21 в 09:45