Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Родни пирати атакуваха кораби на рейд в Бургас

Снимката е илюстративна.
Снимка: Галена Ковчазова

Проверка за незаконно разположени рибарски лодки и постройки на плажната ивица в бургаския кв. Победа се провежда в момента, предаде Радио Бургас. Получихме и информация за хора, които с лодки и въжета са се опитали да се качат на палубите на кораби, разположени на рейда в залив Бургас, обясни зам.-областният управител Асен Бонджев: 

"Установихме около 13 лодки, други 13 трябва да бъдат описани. След малко членовете на комисията отиваме към Областна администрация Бургас. Тя включва представители на ОД на МВР Бургас, жандармерия, гранична полиция, ИАРА, РИОСВ, РЗИ. Трябва да съставим протокол и да предприемем необходимите действия по отстраняването на лодките, които са незаконно разположени тук.

Асен Бонджев допълни, че някои от проверените лодки до момента дори нямат идентификационни номера. 
"Това се установява в момента от органите на гранична полиция. Все още описват всяка една лодка. Тези, които нямат регистрация се описват по размери и външни белези, за да може да бъде идентифицирана. 
Трябва да се вземе решение от комисията как да бъдат извозени тези лодки от тук. Предходни години това е извършвано от Морска администрация. Сега ще преценим кой е най-практичният метод."

Проверката се извършва в следствие на заповедта, която издаде областният управител на Бургас проф. Мария Нейкова. След проведено извънредно заседание на Съвета за сигурност на „Пристанищен район Бургас" е станало ясно, че върху плажната ивица има незаконно разположени рибарски лодки и постройки, а плажната ивица е обсипана с отпадъци. Констатирани са опити от неизвестни лица с лодка да се качат на борда на кораб, намиращ се на рейд в Бургаския залив.

Проверката е фокусирана върху спазване на режимите за опазване и управление на защитени територии и защитени зони в границите на морските плажове. Комисията още трябва да установи спазването на изискванията и ограниченията на Закона за устройството на Черноморското крайбрежие, недопускане извършването на строителни дейности, заустване на непречистени отпадни води и други забранени дейности, включително наличието на разположени върху пясъчната ивица лодки и други плавателни съдове.

ВИЖТЕ ОЩЕ

„Алея на книгата“ акостира във Варна за дванайсети път

От 30 юли до 8 август включително морската столица отново е домакин на най-голямото пътуващо книжно изложение в България. Близо 60 от водещите български издателства и книгоразпространители ще представят хиляди книжни заглавия на пешеходната част на бул. „Сливница” - от хотел „Черно море“ до Фестивалния и конгресен център, всеки ден от 10:00..

публикувано на 29.07.21 в 12:27

Асен Василев: Това е координирана атака на ДПС и Тошко Йорданов

Това, което мен силно ме притеснява е защо изведнъж, след като ме каниха три пъти идваха при мен да ме канят за правителство в ИТН предишния състав , сега изведнъж решиха, че съм силно проблемен. Това каза служебният финансов министър Асен Василев. „Тук, според мен, се вижда една много дълга ръка, на една много координирана атака на ДПС и Тошко..

публикувано на 29.07.21 в 11:58
Златна халка

Златен предмет откриха в Провадия-Солницата

Златна халка е поредното забележително откритие на археолозите в Праисторическия солодобивен и градски център Провадия-Солницата. Халката е изработена от златна тел, има неправилна кръгла форма и диаметър около 20 мм, каза за Радио Варна проф. Васил Николов, ръководител на разкопките. Теглото й е 1,18 грама. Много вероятно е да е била използвана..

публикувано на 29.07.21 в 11:06

Малко под 1 млн. са напълно ваксинираните срещу COVID-19 у нас

2 001 777 са поставените дози ваксини до момента. 984 573 души са със завършен имунизационен цикъл, съобщават от Министерството на здравеопазването. В последните три дни се наблюдава устойчив ръст във ваксинационния процес. Първенец по брой поставени първи дози остава София. Следват Пловдив, Бургас и Варна. В последните три дни нарастване в броя..

публикувано на 29.07.21 в 10:50

Трима безработни се борят за едно работно място във Варна

На работа в област Варна през периода януари-юни 2021 г. са постъпили 8219 безработни. Само през месец юни 2021 г. на работа са устроени 1691 души. Делът на реализираните на първичния трудов пазар е 81,4% от общия брой започнали работа лица. През месеца в трудова заетост са устроени 226 младежи на възраст до 29 години, както и 132 продължително..

публикувано на 29.07.21 в 10:36
Стефан Янев

Стефан Янев: Заварихме притеснителна картина във финансите

Министърът на финансите направи преглед на състоянието на държавата – приходи, разходи и необходимост от актуализация на държавния бюджет. Картината, която е заварил през май месец, беше меко казано притеснителна. Това заяви служебният премиер Стефан Янев по време на изслушването си в парламента, предаде БГНЕС. Министър-председателят даде информация..

публикувано на 29.07.21 в 10:21
Тошко Йорданов, Филип Станев, Ивайло Вълчев и Станислав Балабанов дадоха брифинг в Народното събрание.

Тошко Йорданов: ДБ се опитва да реди кабинет без да е спечелила изборите

Христо Иванов и Мая Манолова, вие явно не осъзнавате, че с действията си карате Бойко Борисов да се радва и да потрива доволно ръце. Водите нещата към следващи избори. Изумително е, че не разбирате това. Още по изумително е, ако го разбирате и въпреки всичко го правите. Ако продължавате така, това ще се случи и вие ще сте виновни. Това заяви от..

публикувано на 29.07.21 в 09:36