Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Приемствеността между поколенията художници - акцент в проекта "Портрет на Варна в сто живописни платна"

3
"Последният талян" на Георги Кенаров в проекта "Портрет на Варна в 100 живописни платна"
Снимка: @art.markoni

До 13 юли галерия "Арт Маркони" във Варна предлага на публиката възможност да видят един пъстър и необикновен проект - огромен и многолик портрет на морската столица от 100 картини живопис от 40 автори от различни поколения.
Един от идейните акценти в този "Портрет на Варна в сто живописни платна" е приемствеността,  постигната от една страна с участието на няколко семейства художници, а от друга - с участието на бивши и настоящи преподаватели и възпитаници на двете училища по изкуствата във Варна - НУИ ”Добри Христов” и СУХНИ "Константин Преславски". В тази втора линия на приемственост се откроява присъствието на Георги Кенаров - един от най-младите варненски графици и преподавател в Националното училище по изкуствата, заедно с четири негови ученички - Стела Николова, Неда Доганова, Александра Попова и Деница Милен Маринова от 10 "в" клас. 
"Имах известни резерви, но когато се върнах в училище след срещата с Ваня Маркова, точно тези четири момичета изведнъж се появиха и веднага приеха предизвикателството. Те имат хъс за работа и не се притесняват от това творбите им да бъдат представени заедно с големи варненски автори даже мисля, че се притесняваха по-малко от мен" - споделя художникът. - "Децата нямаха готовност, но поставихме задачата и те работиха изключително сериозно и я изпълниха отлично. Някои от техните картини вече имат нови собственици, което е чудесно начало за тях показва, че нашата идея за приемствеността в изкуството е осъществена. Даваме им добър старт и оттук нататък всичко зависи от тях."
За своите лични търсения Георги Кенаров споделя, че дълго време е работил по свой проект "Портрет на Варна" и дълго е търсил нов обект, който да е натоварен със символика за нашия град, да е благосатен в живописно отношение и да е интересен за публиката. "В един момент обаче се сетих за едно място, което има магично значение за Варна - последният талян в района на Траката и реших, че трябва да го нарисувам. Това е нещо, което вече почти не може да се види, в същото време, тъй като отива много, много навътре в морето, има интересна перспектива, всеки зрител може да си фантазира какво се случва някъде там, далече навътре в морето... Притеснявах се как триптихът ще се впише в общия проект, но Ваня Маркова ме окуражи,че всъщност той ще успокои общата пъстрота и експресия и точно така стана - когато ги видях в голямата мозайка и аз се почувствах успокоен... Харесвам много Варна, опитвал съм се да живея на други места, но това да не виждаш морето, да не чуваш чайките дни и месеци... не е за мен! И това не е артистична поза, всеки който обича Варна ще ме разбере.“
Георги КенаровГеорги Кенаров е представител на най-младото поколение графици във Варна, възпитаник на НУИ „Добри Христов"- Варна и Великотърновския университет "Св. Св. Кирил и Методий" със специалност "Графика" при проф. Христо Цацинов. Участва в сборни и тематични изложби в България и Румъния, както и в няколко издания на Международното биенале на графиката във Варна. Миналата година подреди и първата си самостоятелна изложба в родния град. Преподава "Графика" в НУИ "Д. Христов". Председател е на Сдружението на варненските художници.
Цялото интервю на Валерия Василева с Георги Кенаров за работата по проекта, обучението на младите художници и приема в НУИ "Добри Христов" можете да чуете в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Ще заснемат пет късометражни филма за влажните зони от Дуранкулак до Казашко

Започват снимки на пет късометражни филма за влажните зони в региона от Дуранкулак до Казашко. Филмите ще бъдат ползвани за обучителни срещи и ролеви игри, които ще насочат ученици да генерират идеи за устойчиво развитие на района. През август в с. Езерец ще се организира и четиридневен еко лагер, на който участниците ще се запознаят със значимостта..

публикувано на 23.04.24 в 11:23

Безплатна туристическа обиколка във Варна на 1 май

120 безплатни пешеходни туристически обиколки с професионални екскурзоводи ще се проведат във Варна през 2024 година. 98 от тях са на английски език, а останалите 22 - на български. Инициативата се провежда за единадесета поредна година, като организатори са дирекция „Туризъм“ към Община Варна и Туристическият информационен център, в партньорство  със..

публикувано на 23.04.24 в 10:22

В сряда отбелязваме юбилейното издание на "Ден без асансьори"

Тази сряда, 24 април, България ще отбележи десетото юбилейно издание на кампанията "Ден без асансьори". Целта на инициативата е да разпространи посланието за нуждата от ежедневна физическа активност и как изкачването на стълби може да бъде един лесен и достъпен начин да продължим да се движите ежедневно. „ Ден без асансьори“  е събитие, което насочва..

публикувано на 23.04.24 в 08:41

Световния ден на книгата и авторското право отбелязваме днес

Световния ден на книгата и авторското право отбелязваме днес. Във Варна в 8.30 часа в РБ „Пенчо Славейков“ започва Маратонът на четящите хора под надслов „Литературата среща образите“. XXII издание на „Маратон на четящите хора“ търси връзките между пространствата на въображението, които изгражда художественият текст, и..

публикувано на 23.04.24 в 06:27
Провадия

"Ахат" и Милена Славова с концерт за празника на Провадия

Милена Славова и рок група "Ахат" ще изнесат концерт на 27 април в Провадия по повод празника на града Цветница, съобщиха от общината. Концертът ще е с начало от 19 часа на открита сцена на централния площад. Празничната музикална програма започва на 27 април в 11.00 часа с фолклорен концерт на „Табиет лайф бенд“ и формация „Балкански..

публикувано на 22.04.24 в 16:16

Лесна работа: Денят на Земята

Обикновено през април се сещаме колко мила ни е Земята и колко много обичаме природата. Като стана дума за това, време е да спазя неотдавнашно обещание и да доразкажа история за туризъм. Връщам се във времето и ето ме като дете. Дойде ли април, с мама стягаме раниците и се втурваме напред – към природата. По онова време намирам природата..

публикувано на 22.04.24 в 15:53

Варненски младежи влизат в ролята на водещи и оператори

Ролеви игри, в които младежи ще правят реални интервюта и ще влязат в ролята на водещи и оператори, ще се състои по време на предстоящо обучение по медийната грамотност във Варна. В обучението ще се включат 20 младежи на възраст от 15 до 29 години. Младежите ще имат възможността  да проведат голяма част от обучението си в работните помещения и..

публикувано на 22.04.24 в 10:53