Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Втора седмица поред светът отчита под 3 млн. COVID заразени

Снимка: Иван Иванов

Втора седмица поред светът отчита под 3 млн. COVID заразени. Това ниво съответства на показателите от март 2021 г., а заболеваемостта на планетата се запазва за втора поредна седмица, показва проучване на ТАСС.

В много страни заразяемостта е спаднала до най-ниските си нива от миналата година, но нивата остават високи в Индия и в части от Южна Америка.

Тази седмица в САЩ бяха открити с 20 хиляди по-малко заразени хора от предходната седмица. Сега там се регистрират по 12 000-13 000 инфекции на ден, това съответства на показателите от март 2020 г.

В редица европейски страни заболеваемостта е намаляла до нивото от края на лятото-началото на есента. Така в Испания и Франция се регистрират по-малко от 5000 заразени хора на ден, в Италия - под 1500, а в Германия - вече под 1000.

В Турция за втора поредна седмица са регистрирани 5000-6000 случая на ден. Това е почти наполовина по-малко от преди месец и 10 пъти по-малко от средата на април.

По-голямата част от заразените сега са в Бразилия, където тази седмица броят на откритите случаи се доближава до 90 000 на ден. Само през последните седем дни там са преброени почти половин милион заразени.

Индия падна на второ място: ако в началото на юни там се регистрираха около 150 000 случая всеки ден, сега те са по-малко от 70 000.

Сред страните от Латинска Америка най-висока е заразяемостта в Колумбия - около 30 000 инфекции всеки ден. БГНЕС припомня, че втори месец страната е залята от протестна вълта срещу икономическата политика на президента Иват Дуке. Заразата обаче значително намалява в Аржентина, ако в края на май там бяха регистрирани средно по 40 000 случая дневно, сега показатеят е 25 000 случая.

Заболеваемостта отново тръгна нагоре в Мексико, където броят на заразените тази седмица беше с 20% по-висок от миналата седмица.

Налице са и нови огнища. Рязкото покачване на ковид започна във Великобритания. Ако преди месец в страната бяха регистрирани около 25 000 дневно, на 17 юни (четвъртък) за първи път от средата на февруари техният брой надхвърли 10 000. Според властите 99% от новите случаи се приписват на т.н. наречен индийски щам ("Делта").

Това може да е причината за ново увеличение на заболеваемостта в Русия. Москва остава епицентърът на епидемията в страната, почти 90% от новите случаи са именно в столицата. От 9 юни Русия всеки ден регистрира над 10 000 заразени хора, а на 18 юни броят им надхвърля 17 000 - последният път такива показатели бяха отчетени регистрирани в началото на февруари. В сравнение с началото на лятото, скоростта на разпространение на инфекцията е почти удвоена.
ВИЖТЕ ОЩЕ

От "Възраждане" обновяват българския флаг на Варненския вълнолом

Повече от 20 членове на “Възраждане”– Варна и доброволци участват в акция по подновяването на флага, който беше нарисуван върху стената на Варненския вълнолом през 2016 година. Ициативата е по повод днешната годишнина от Освобождението на морската столица от османско иго. Рисунката на българския флаг е дълга 21 метра и е..

публикувано на 27.07.21 в 19:20

Красимир Вълчев във Варна: Правителството на ГЕРБ осигури научноизследователския кораб на България

Придобиването на военния научноизследователски кораб "Св.св. Кирил и Методий" е сбъдната мечта на поколения изследователи. Това заяви във Варна бившият министър на образованието и науката в правителството на Бойко Борисов Красимир Вълчев. Това е кауза на българската академична общност, която се случи благодарение на ангажираността на предходното..

публикувано на 27.07.21 в 17:37

ОбС на Добрич прие Интегрирания план за развитие

Планът за интегрирано развитие на община Добрич за 2021-2027 година беше приет от общинските съветници днес. Планът е изготвян в продължение на 8 месеца и е основополагащ документ, който е с огромно значение по отношение на развитието на областния център в следващите седем години. Неговата цел е Добрич да се превърне в бързоразвиващ се град, който да..

публикувано на 27.07.21 в 17:28

Туристите в община Балчик се завръщат с бавни темпове

43 600 туристи са посетили община Балчик през първите шест месеца на годината, които миналата година са били близо два пъти по-малко. С реализираните 142 хиляди нощувки средно те са отмаряли тук малко повече от три дни, или с ден повече спрямо 2020 год. Данните са от подадената информация от обектите за туристически настанявания и показват, че секторът..

публикувано на 27.07.21 в 16:58

46 % от децата и младежите в България са функционално неграмотни

Функционалната неграмотност или неумението да прилагаме придобитите знания, е проблем, пред който обществото ни е изправено от години.  Едно от последните изследвания на Програмата за международно оценяване на учениците (PISA) показва, че 46% от децата и подрастващите в България са функционално неграмотни. Тази тревожна тенденция трябва да..

публикувано на 27.07.21 в 16:22

Мария Бакалова стана кръстница на научноизследователския кораб "Св. св. Кирил и Методий"

С тържествена церемония в Пункта за базиране във Варна, беше издигнат военноморския флаг на военния научноизследователски кораб, който беше именуван "Св.св. Кирил и Методий". Корабът е собственост на консорциума "Българска антарктическа база "Св. Климент Охридски" и научноизследователски кораб ,с участието на Висшето военноморско училище "Никола..

обновено на 27.07.21 в 14:14

Жители на кв. "Левски" се притесняват да не презастроят 17-и микрорайон

Граждани се срещнаха с общинския съветник Христо Атанасов, за да изложат опасенията си, свързани със 17-и микрорайон, а именно – да се превърне в апетитна зона за високо презастрояване. Това заяви от името на гражданите Микаела Левенова, собственик на имоти в района и юрист.  "Озеленяването в квартала е изпълнено още при построяването му, което..

публикувано на 27.07.21 в 14:04