Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Внасяме все повече зеленчуци, сеем все по-малко

| обновено на 19.06.21 в 11:07
Снимка: архив

Само за първото тримесечие на тази година България е внесла 88 000 тона пресни зеленчуци и близо 95 000 тона пресни плодове, сочат данните на Националния статистически институт, съобщи БНР.

Според оперативните данни на Министерството на земеделието площите, засадени със зеленчуци у нас, непрекъснато намаляват.

Логично лидер при пресните плодове остава вносът на цитруси и банани - 71 000 тона са влезли у нас само от януари до март тази година, което е с 8 на сто повече от същия период на миналата.

Не толкова логичен е вносът на отглежданите и у нас ябълки, ягоди и круши - импортът на тези плодове бележи ръст с близо 50 на сто спрямо първото тримесечие на 2020.

Голямата изненада са доматите и краставиците. Оказва се, че славата на тези традиционни за българското градинарство култури е отминала и през зимата на 2021 г. сме изяли над 4000 тона вносни домати и почти толкова вносни краставици.

Последните оперативни данни на агроведомството сочат, че българите засаждат все по-малко зеленчуци като основният спад е при зелето, от което през 2021 година родните земеделци са засадили с 82 процента по малко.

На този етап има драстичен спад и в реколтата от череши, отбелязват експертите.

И още по темата.

България се нарежда в челната десетка в света по производство на пшеница, царевица и слънчоглед, каза за програма „Хоризонт“ на БНР д-р Стоилко Апостолов от фондация „Биоселена“. Според експерта е крайно време да се развенчаят митовете за изоставащото българско земеделие.

По продължителност на живота България се нарежда на 80-о място в света, по детска смъртност на 26-о място, по грамотност на 50-а, а по брутен вътрешен продукт на глава от населението е на 68-о място. Инерционно в негативната статистика нареждаме и земеделието.

„Оказа се, че не за всички сектори е така. Бидейки като площ и като население след стотното място в света по производство на слънчоглед сме на шесто място“, каза Стоилко Апостолов, който пресмята, че отнесено към броя население сме на второ място в света по слънчоглед.

803 килограма пшеница на човек ни нареждат на шесто място в света като преди нас са огромни като територия държави.

Експертът не отрича, че престижните места са само в зърнопроизводството.

Всеки българин изхвърля годишно по 94 килограма храна, докато в съседна Гърция това количество е два пъти по-малко, показва общоевропейско проучване. „Изхвърляме най-много хляб и противно на очакванията домакинствата са най-небрежни в пестенето на храна“, казва още Стоилко Апостолов от фондация „Биоселена“. Фондацията работи за ограничаване на проблема и има наблюдения върху поведението на българския потребител.„Колкото по-евтини са някои продукти, толкова по-малко скрупули изпитва човек, когато ги изхвърля“, коментира Стоилко Апостолов.






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

НПО: Във варненските ясли и градини има свръхприем, което намалява качеството на образование

Над 3 300 варненчета са записани в детско заведение над допустимия норматив за една група, който за ясла е 18, а за детска градина 23 деца. Средното завишение за ясла е 50%, за градина 64%, като рекордът е 37 деца в една група в детска градина. Тези данни бяха изнесени днес на пресконференция, организирана от сдружение “Образователна общност -..

публикувано на 25.04.24 в 14:11

Димитър Трайчев е тазгодишният носител на голямата Награда "Варна" в областта на културата

Номинациите за Награда „Варна“ в областта на културата за 2024 г. бяха утвърдени по време на редовното заседание на Варненския общински съвет.  Голямата награда тази година отива при  Димитър Трайчев   за цялостното му творчество и безспорния му принос за установяване на високи художествени стандарти във визуалната култура на Варна. Димитър..

публикувано на 25.04.24 в 14:02
Награда Варна

ОУ "Добри Чинтулов" и ОУ "Васил Априлов" с награда "Варна" за колектив на 2024-та

Две училища ще си поделят награда „Варна“ в категория „Колектив на годината“ в областта на основното образование. Това реши след дискусия Общинският съвет на днешното си редовно заседание. Престижното отличие ще получат ОУ „Васил Априлов“ , което през 2024 г. чества своята 115-та годишнина, и ОУ „Добри Чинтулов“ , чийто колектив през учебната..

публикувано на 25.04.24 в 13:04

С над 11,5 млн. лв. във Варна ще изградят и ремонтират две училища, три детски градини и общежитие

Над 11,5 млн. лева ще осигури Община Варна за проекти в областта на образователната инфраструктура. С пълно единодушие Общинският съвет даде съгласието си за обезпечаване на част от средствата, необходими за изграждане и основен ремонт на две училища, три детски градини и едно общежитие в града. Варна има одобрени проекти по програмата на..

публикувано на 25.04.24 в 12:37

Нова детска градина отваря врати тази есен във Варна

Изцяло нова детска градина ще отвори врати тази есен във Варна. С пълно единодушие Общинският съвет даде съгласието си за откриване на детското заведение на ул. „Хъшове“ №2. Строителството на градината, което започна преди няколко години, трябва да приключи през август и от новата 2024/2025 г. детското заведение ще започне дейността си, стана ясно на..

публикувано на 25.04.24 в 12:31

Птиците в две ферми в Добрич са засегнати от инфлуенца

26 случая на високо патогенна инфлуенца по птиците са регистрирани у нас от 2023 година до сега. 12 са случаите от тази година. 2 ферми в Добрич с птици са засегнати от болестта. В едноседмичен срок е необходимо да се проведат срещите по общини, стан а ясно на среща в Областна управа-Варна. В момента областта не е..

публикувано на 25.04.24 в 11:38

Парламентът освободи предсрочно председателя на НС Росен Желязков

Парламентът освободи предсрочно председателя Росен Желязков, предаде БНР. Решението беше взето с 129 гласа "за" и 103 "против".  "Понякога трябва да замълчиш, за да бъдеш чут", заяви Желязков в словото си преди гласуването на оставката и се обърна към залата с думите: "Благодаря за доверието и недоверието, те са огледала на самооценката". "Всички..

публикувано на 25.04.24 в 11:27