Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Поздрави от цял свят за 30-годишнината на „Откритие“

В своята 30-годишнина Международният музикален фестивал „Откритие“ се връща назад, за да си припомни важни моменти в неговата история. Изпълнители и автори на песни от цял свят изпращат своите поздрави за юбилея на фестивала, с който те си спомнят Варна и България.

Спомените на участници и гости във фестивала са интересни за неговата история и мястото му в музикалния живот в страната. За всички чужди гости той е възможност да се запознаят с България.

„Спомням си, че след като се класирах втори и спечелих телевизионния вот на зрителите на Малтийския песенен фестивал, аз и Джули веднага се сдобихме с право на участие в този престижен фестивал. Това беше първото ни международни участие. Спечелихме второ място в конкурса за изпълнители. Това беше старт за нашата международна кариера и начало на приятелството ни с Доно Цветков, когото и до днес считам за един от най-добрите ми приятели в музикалния свят“, казва малтийският изпълнител Лудвиг Галеа, звезда на сцената на мюзикъла. Той е гостувал на „Откритие“ самостоятелно и в дует с Джули Захра, с която става известен в дуета „Джули и Лудвиг“, представял е страната си на „Евровизия“ и в много други международни фестивали.

„Участвала съм в „Откритие“ няколко пъти“, винаги с удоволствие заради високото ниво на фестивала, гостоприемността и приятелството. Създадох си много приятелства на фестивала, заради което съм щастлива“, казва турската композиторка Мине Муджур.

„Толкова много години отстояване на качество, морал в музиката и висок критерий на най-големия международен форум за забавна музика, останал в България.И през тези толкова много години „Откритие“ оцеля, въпреки трудното развитие на всичко, свързано с българската култура.В основата на това стои едно име – на един тих, скромен, но безумно талантлив музикант и ръководител, но най-вече добър човек.За мен Доно Цветков е като бялата лястовица на Йовков – вечно я търсим, знаем, че я има и със символиката си ни носи мечти за по-добро. Хора, съхранили тези добродетели, са на изчезване. Такъв е Доно за културния живот във Варна и в страната ни“, казва Веселин Маринов, който някога участва в „Откритие“ като рок музикант.

„Имам прекрасни спомени от фестивала. С удоволствие идвах във Варна и се наслаждавах на прекрасните песни и изпълнители, на прекрасната България“, казва композиторът Виктор Бабарикин, диригент на Президетския оркестър на Беларус.

„Участвал съм във фестивала като изпълнител и като гост, надявам се да се върна възможно най-скоро, защото имам фантастични спомени от фестивала“, казва италианският изпълнител Лука Сепе, когото знаем и от сцената на фестивала „Сан Ремо”.

„Обожавам града, с неговата крайбрежна алея и прекрасни хора“, спомня си изпълнителят от Азербайджан Риад Абдул. Всички видео поздрави са достъпни в YouTube канала на „Откритие“.

Там можете да видите още какво казват Орлин Павлов, Деси Добрева, Петя Буюклиева, Веселин Маринов, Б.Т.Р., Искрен Пецов,Теди Кацарова, Лука Сепе и Гуерино Папа (Италия), Александра и Константин (Беларус), Юлия Руцкая (Киргизстан), Александрина Симеон(Германия) и други.

Юбилейният концерт за 30-годишнината на „Откритие“ ще се състои на 21 юни в Градската художествена галерия




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Именитата пианистка Елена Башкирова-Баренбойм ще открие във Варна Европейския музикален фестивал

Именитата пианистка Елена Башкирова-Баренбойм ще открие Европейския музикален фестивал - Варна на 30 март. Това е найното първо гостуване на варненска сцена. „Много обичам да идвам в България, защото публиката е прекрасна, много музикална, ентусиазирана, подготвена...“ сподели в интервю за Радио Варна пианистката. Башкирова произхожда от известна..

публикувано на 18.03.24 в 15:46

15-о издание на София Филм Фест във Варна от 22 до 30 март

В програмата на тазгодишното издание влизат филми удостоени с награди “Златна палма, номинации за “ОСКАР” и “Златен глобус”, селекция творби на LUX 2024 и още много от най-доброто световно кино! „Клопка“ на Надежда Косева открива София Филм Фест във Варна на 22-ри март от 19:00 ч. в зала 1 на Фестивален и конгресен център...

публикувано на 18.03.24 в 14:20
Шакира

Шакира издава албума "Women Don't Cry Anymore" на 22 март

Шакира разкрива, че в 11-годишната ѝ връзка с Жерар Пике е имало "много жертви в името на любовта". 47-годишната певица от "Hips Don't Lie" разказа от какво се е отказала по време на връзката си с 37-годишния футболист Жерар Пике. "Дълго време отлагах..

публикувано на 17.03.24 в 14:01

"Пристан" - изложба на Стилияна Узунова

До 31-ви март своеобразният „Пристан“ на Стилияна Узунова, изграден под формата на картини, ще остане във варненската галерия „Папийон“. Творбите са част от личната изповед на художничката. И са своеобразно пътешествие през пространството и времето. "Крайната цел на изкуството ми е изповед. Ако трябва да направя някаква метафора с мойта форма на..

публикувано на 16.03.24 в 15:28

Предстои четвъртото "Биенале на илюстрацията"

"Биенале на илюстрацията" прави своята дебютна излoжба през 2018 година. То е продължение на изложбата "Милениум" (2017 г.) и работата на сайта "Българска илюстрация". Основната движеща сила е илюстраторът Милена Радева, създател на сайта "Българска илюстрация", която активно работи не само в сферата на илюстрацията, но и в организирането на различни..

публикувано на 16.03.24 в 15:08

Варненската опера изпраща патриарх Неофит с "Упокой души его" от Чайковски

Варненската опера споделя скръбта на всички българи за кончината на блаженопочившия Български патриарх Неофит, първосветителя на родната Православна църква. "Негово светейшество докосваше сърцата с всеотдайната си посветеност на християнската вяра, ерудицията и красноречието, благостта и смирението, с които приобщаваше миряните към духовното дело...

публикувано на 15.03.24 в 13:51
Драматичен театър

Без промяна в програмата на ДТ "Стоян Бъчваров" в петък и събота

Няма да има промяна в програмата на операта и театъра във Варна в дните на траур – петък (15 март) и събота (16 март).  Всички спектакли в ТМПЦ – Варна ще започват с едноминутно мълчание в памет на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит, съобщиха за Радио Варна от културната институция. 

публикувано на 14.03.24 в 18:52