Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Проверете безплатно защитата на слънчевите си очила

Снимка: БГНЕС

Можете да направите това на 26 юни във времето между 11 и 14 ч по време на фестивала "Зелена революция" пред Фестивалния и конгресен център във Варна. Тестването ще се извърши от Гражданска еколаборатория към Обществен център за околна среда и устойчиво развитие.

Последното подобно публично изследване Гражданската еколаборатория извърши преди 6 години във Варна. Тогава близо 85% от  тестваните очила показаха добра UV защита и само при 15% тя беше недостатъчна. Нивото на протекция не зависи от цената, която сте платили за очилата си, беше един от изводите, които специалистите направиха тогава. Продукт за 200
лв. може да бъде с „пробойни”, докато такъв за 10 лв. да осигурява 100% предпазване, с уточнението, че много важен е и начинът на съхранение. Дори незабележима с просто око драскотина може да се окаже коварна. Недобрата UV защита за очите води впоследствие до очни заболявания като катаракта, например.


Фестивал „Зелена революция“ ще се проведе на 25 и 26 юни във Варна. Пред Фестивалния и конгресен център ще бъдат разположени работилници, щандове на екоинициативи, екопроизводители и търговци. Преди старта на
фестивала, на 24 юни от 13 ч, ще бъде проведена регионална среща на живи места и живеещите природосъобразно.
Първото издание на „Зелена революция“ във Варна се организира от Екологично сдружение „За Земята“.

В първия фестивален ден – 25 юни (петък) на щанда на еколозите пред Фестивалния комплекс ще бъдат пренесени станалите традиция Зелени петъци и кампанията „Шише върни, книга си вземи“. Между 13 – 17 ч в петъчния ден всеки варненец ще може да си избере позабравено издание на любима книга срещу стъклено шише от парфюм или козметика, както и да остави
символично дарение от 1 лв.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Адреси без ток на 28 юли

В периода  19.07.2021 - 30.07.2021 от 08:30 ч. до 16:30 ч. , поради извършване на неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия, ще бъде прекъснато електрозахранването в района на: с. Червенци - абонатите, електрозахранени от ТП 6. Прекъсването ще бъде само в делничните дни за посочения период. В периода  19.07.2021 -..

публикувано на 28.07.21 в 05:48

Слънчева и гореща сряда

И днес ще e слънчево и горещо! По крайбрежието след обяд ще духа слаб югоизточен вятър. Максимални температури между 34° и 39°, по Черноморието и в Източна Добруджа от 28° до 33°, за Варна около 31°. Вълнение на морето 1-2 бала. Температура на морската вода 25°-27°. Изгрев на Слънцето за Варна в 5 часа и 57 минути, залез..

публикувано на 28.07.21 в 05:47

От "Възраждане" обновяват българския флаг на Варненския вълнолом

Повече от 20 членове на “Възраждане”– Варна и доброволци участват в акция по подновяването на флага, който беше нарисуван върху стената на Варненския вълнолом през 2016 година. Ициативата е по повод днешната годишнина от Освобождението на морската столица от османско иго. Рисунката на българския флаг е дълга 21 метра и е..

публикувано на 27.07.21 в 19:20

Красимир Вълчев във Варна: Правителството на ГЕРБ осигури научноизследователския кораб на България

Придобиването на военния научноизследователски кораб "Св.св. Кирил и Методий" е сбъдната мечта на поколения изследователи. Това заяви във Варна бившият министър на образованието и науката в правителството на Бойко Борисов Красимир Вълчев. Това е кауза на българската академична общност, която се случи благодарение на ангажираността на предходното..

публикувано на 27.07.21 в 17:37

ОбС на Добрич прие Интегрирания план за развитие

Планът за интегрирано развитие на община Добрич за 2021-2027 година беше приет от общинските съветници днес. Планът е изготвян в продължение на 8 месеца и е основополагащ документ, който е с огромно значение по отношение на развитието на областния център в следващите седем години. Неговата цел е Добрич да се превърне в бързоразвиващ се град, който да..

публикувано на 27.07.21 в 17:28

Туристите в община Балчик се завръщат с бавни темпове

43 600 туристи са посетили община Балчик през първите шест месеца на годината, които миналата година са били близо два пъти по-малко. С реализираните 142 хиляди нощувки средно те са отмаряли тук малко повече от три дни, или с ден повече спрямо 2020 год. Данните са от подадената информация от обектите за туристически настанявания и показват, че секторът..

публикувано на 27.07.21 в 16:58

46 % от децата и младежите в България са функционално неграмотни

Функционалната неграмотност или неумението да прилагаме придобитите знания, е проблем, пред който обществото ни е изправено от години.  Едно от последните изследвания на Програмата за международно оценяване на учениците (PISA) показва, че 46% от децата и подрастващите в България са функционално неграмотни. Тази тревожна тенденция трябва да..

публикувано на 27.07.21 в 16:22