Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Самоук художник от Испания представя мечтите си в Двореца на Балчик

3
На снимката: Едуардо Диез и Ирена Енчева - преводач, ДКИ КЦ "Двореца"
Снимка: Албена Иванова

26 творби на испанеца Едуардо Диез, обединени под името „Мечти“, очароват през втората половина на юни посетителите на културен център „Двореца“ и основната зала на галерия „Тихото гнездо“. Всеки може да се наслади на пейзажи, съществуващи само във фантазията на самоукия художник, но докосващи истински сетивата на зрителя. Природата, гората, реките, планините и околната среда са неговите обекти, на които се наслаждава и рисува, но най-често – морето.

Творецът от страната на тореадорите е инженер по образование. Самоук художник е. Започва да рисува много спонтанно години по-късно. Наслаждава се на удоволствието да плъзга четката върху платното и да си представя това, което рисува. Всичко е в неговата глава и въображение. Не обича да прави портрети, защото това значи, че копира.


Сегашният му дом е в Мадрид, но е живял много години близо до морето, в Барселона. Това рефлектира върху неговото творчество. „Моите любими неща за рисуване са морето, природата, водата. Да представя красотата на природата – това е основната ми цел“, сподели Диез на вернисажа през уикенда пред публиката. За него морето е мултицветна вселена, която рефлектира върху човешкото настроение, чувства, опити и реалност.

От 2010 година прави самостоятелни изложби в Испания, Италия, Португалия, Франция, Еквадор, Германия, Румъния, Босна и Херцеговина. В България е бил няколко пъти, в Балчик е за втори път, но за първи показва произведенията си.


Признава, че от всички посетени места Румъния го вдъхновява много, както и добрите приятелства, създадени там. 

„За втори път съм в Двореца. Това е много фантастично място около морето, тази плажна улица с ресторантите ... много ми харесва“, разкри живописецът  как е избрал да гостува преди две години. „Много съм щастлив да бъда тук. Надявам се още много пъти да се срещаме“, благодари за гостоприемството испанецът.

Ценителите могат да се сдобият с частица от света на Едуардо Диез или просто да се докоснат до него в галерия „Тихото гнездо“ до 30 юни.

Подробностите чуйте в репортажа на Албена Иванова:



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Наградиха победителите от Националните състезания по професии за млади таланти

Приключиха Националните състезания по професии за млади таланти.  До 17 април Професионална гимназия по текстил и моден дизайн във Варна беше център на младежката мода и красота. 21 професионални гимназии в страната се срещнаха във Варна, за да участват в националните състезания по професии „ Млади таланти в модата“ и „Най-добър млад фризьор и..

публикувано на 17.04.24 в 19:22

Писателката Здравка Евтимова гостува на балчиклии с последната си книга "Луничави разкази"

Библиотеката при Народно читалище "Паисий Хилендарски -1870" организира среща-разговор с писателката Здравка Евтимова, която на 22 април от 14.30 часа ще представи най-новата си книга "Луничави разкази" в Балчик. Авторката ще сподели прозрения за своя творчески процес и вдъхновение, а вие ще имате възможност да получите автограф лично от нея...

публикувано на 15.04.24 в 11:28

Задава се 32-рият международен театрален фестивал "Варненско лято"

Международният театрален фестивал „Варненско лято“, който тази година ще се проведе между 1 и 15 юни, отново е приготвил за публиката богата и интересна програма, наситена с  театрални събития от България и чужбина, улични спектакли и концерти. Официалното откриване на фестивала ще бъде на 1 юни на сцената на Драматичен театър „Стоян Бъчваров“ – Варна,..

публикувано на 12.04.24 в 14:54

"България пее" в Мелницата на Балчик тази събота

Балчик се включва в инициативата „България пее” с концерт на Детската вокална студия и Дамска камерна формация “Music & Joy”. За осма поредна година в рамките на месец април, под егидата на Български хоров съюз, вокалните формации в цялата страна ще изнасят концерти, за да ЗАПЕЕ БЪЛГАРИЯ. Датата е 13 април от 11.30 часа в туристическия информационен..

публикувано на 12.04.24 в 14:29

Публиката даде криле на балчишките театрали за три представления за по-малко от месец

За по-малко от месец три представления на „Боряна“ от Йордан Йовков представя възобновеният балчишки театър. Самодейците от Белия град, които репетират под режисурата на Красимир Ранков в последната година и половина при НЧ „Паисий Хилендарски 1870“, пожънаха голям успех след предпремиерата на 28 март. За да отговарят на големия интерес от страна на..

публикувано на 12.04.24 в 12:29

"Beyond the Flesh" на JP3 - Живко Петров трио с премиера във Варна

“Beyond the Flesh” е заглавието на новия проект с авторска музика на пианистa и композитор Живко Петров . Тя е създадена специално за саундтрака на филма „Плът“ на режисьора Димитър /Дими/ Стоянович , чиято премиера се очаква през 2024г. Част от композициите са записани в студиото на Радио Варна и сега за първи път ще прозвучат пред публика...

публикувано на 12.04.24 в 11:57

Изложбата "Духовната вселена на кралица Мария" предстои в Балчик

Държавният културен институт "Двореца" организира изложбата "Духовната вселена на кралица Мария", Румънската културна асоциация DAR Development. Това е първото от поредицата събития, посветени на 100-годишнината от началото на изграждането на Двореца в Балчик, съобщават домакините. Пред публика изложбата ще бъде представена на 15 април от 17 часа в..

публикувано на 11.04.24 в 14:54