Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Горските в Балчик и Генерал тошево с нови машини

Две нови специализирани машини работят от днес на територията на СИДП ДП.

Техниката е купена със средства по проект „Горите на Североизтока“ – LIFE IASHAB - изпълняван от предприятието.

Едната машина е оборудвана със шредер, който се използва за премахване на остатъците от растителност след проведени сечи. Втората машина ще служи за почвоподготовка на освободени за залесяване площи.


През следващите седмици с новите машини ще бъдат почистени и подготвени за залесяване 500 декара в горските територии в ДЛС-Шерба.

През идващата есен, върху подготвените площи ще бъде извършено залесяване с фиданки от местни видове - дъб и ясен. До края на годината  техниката ще работи и в горски площи на територията на ДГС-Генерал Тошево и ДЛС-Балчик, където ще бъде извършена почвоподготовка на близо 170 декара. Подготвените площи ще бъдат залесени с фиданки от местни видове като полски ясен, сребролистна липа, цер, явор, скоруша и дива череша.

В рамките на проекта ще бъдат реконструирани общо1 053 декара насаждения от неместни инвазивни видове, които са в лошо състояние и с ниска продуктивност. На тяхно място ще бъдат залесени типични за Североизтока смесени широколистни гори, които представляват природни местообитания с важно значение както за местните общности, така и за опазване на биологичното разнообразие. Проект „Горите на Североизтока“ е на стойност 1,386,763 евро и се реализирас финансовата подкрепа на Програма LIFE Nature 2019 на Европейската комисия.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Адреси без ток на 28 юли

В периода  19.07.2021 - 30.07.2021 от 08:30 ч. до 16:30 ч. , поради извършване на неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия, ще бъде прекъснато електрозахранването в района на: с. Червенци - абонатите, електрозахранени от ТП 6. Прекъсването ще бъде само в делничните дни за посочения период. В периода  19.07.2021 -..

публикувано на 28.07.21 в 05:48

Слънчева и гореща сряда

И днес ще e слънчево и горещо! По крайбрежието след обяд ще духа слаб югоизточен вятър. Максимални температури между 34° и 39°, по Черноморието и в Източна Добруджа от 28° до 33°, за Варна около 31°. Вълнение на морето 1-2 бала. Температура на морската вода 25°-27°. Изгрев на Слънцето за Варна в 5 часа и 57 минути, залез..

публикувано на 28.07.21 в 05:47

От "Възраждане" обновяват българския флаг на Варненския вълнолом

Повече от 20 членове на “Възраждане”– Варна и доброволци участват в акция по подновяването на флага, който беше нарисуван върху стената на Варненския вълнолом през 2016 година. Ициативата е по повод днешната годишнина от Освобождението на морската столица от османско иго. Рисунката на българския флаг е дълга 21 метра и е..

публикувано на 27.07.21 в 19:20

Красимир Вълчев във Варна: Правителството на ГЕРБ осигури научноизследователския кораб на България

Придобиването на военния научноизследователски кораб "Св.св. Кирил и Методий" е сбъдната мечта на поколения изследователи. Това заяви във Варна бившият министър на образованието и науката в правителството на Бойко Борисов Красимир Вълчев. Това е кауза на българската академична общност, която се случи благодарение на ангажираността на предходното..

публикувано на 27.07.21 в 17:37

ОбС на Добрич прие Интегрирания план за развитие

Планът за интегрирано развитие на община Добрич за 2021-2027 година беше приет от общинските съветници днес. Планът е изготвян в продължение на 8 месеца и е основополагащ документ, който е с огромно значение по отношение на развитието на областния център в следващите седем години. Неговата цел е Добрич да се превърне в бързоразвиващ се град, който да..

публикувано на 27.07.21 в 17:28

Туристите в община Балчик се завръщат с бавни темпове

43 600 туристи са посетили община Балчик през първите шест месеца на годината, които миналата година са били близо два пъти по-малко. С реализираните 142 хиляди нощувки средно те са отмаряли тук малко повече от три дни, или с ден повече спрямо 2020 год. Данните са от подадената информация от обектите за туристически настанявания и показват, че секторът..

публикувано на 27.07.21 в 16:58

46 % от децата и младежите в България са функционално неграмотни

Функционалната неграмотност или неумението да прилагаме придобитите знания, е проблем, пред който обществото ни е изправено от години.  Едно от последните изследвания на Програмата за международно оценяване на учениците (PISA) показва, че 46% от децата и подрастващите в България са функционално неграмотни. Тази тревожна тенденция трябва да..

публикувано на 27.07.21 в 16:22