Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Българи се наредиха сред 10-те най-въздействащи иноватори в земеделието

Система, която оптимизира напояването и торенето на земеделски площи разработи българска компания Ondo Solutions и се нареди сред 10-те в световен мащаб, които са оценени като „силно въздействащи иноватори” и ще участват в един от най-влиятелните акселератори за земеделие – израелският EIT FAN, който свързва успешни стартиращи предприятия в сферата на селското стопанство с водещи в индустрията корпоративни и изследователски партньори, за да промотира тяхната технология и да подпомогне успешното ѝ навлизане на световните пазари.

EIT FAN има хъбове в Билбао, Мюнхен, Хелзинки, Лозана, Кеймбридж, но компанията Ondo е поканена специално да се включи в израелския хъб в Хайфа, тъй като Израел е сред водещите дигитални центрове в света по иновации в земеделието – сферата, в която се развива и българската компания.

Това съобщи за Радио Варна управителят ѝ Илия Йорданов. Екипът работи от малко повече от година и вече има постижения в България и в Северна Македония.

Платформата може да се управлява дигитално от всяка точка на света. Тя стъпва върху идеята за капковото напояване и като краен резултат за фермерите и земеделците, освен свиване на разходите води и до по-високи добиви. По думите на Йорданов, дигитализацията и автоматизацията на земеделието ще оптимизира и наемането на селскостопански работници. Секторът е сред най-малко търсените, поради предимно физическия характер на работата и сезонният характер.

Хъбът на EIT FAN в Хайфа е в Израелския технологичен институт Technion - Israel institute of technology. В периода от юли до октомври Ondo ще има възможност да се възползва от разнообразната и всеобхватна научна програма на института и ще се срещне с висши бизнес лидери и топ професионалисти в областта на земеделието и храните. Освен активни презентации на продукта и действащите инсталации на Ondo пред инвеститори и учени от цял свят екипът на българската компания ще получи и възможността да прави пилотни проекти със световни компании.
Цялото интервю с Илия Йорданов може да чуете в звуковия файл.


ВИЖТЕ ОЩЕ

"Европейските дни на птиците" учат градския човек как да съжителства с природата

Жителите на София, Пловдив, Бургас, Варна и Велико Търново отново имат възможността да се включат в наблюдение и заснемане на птици в дивата природа. Повод са Европейските дни на птиците, които се провеждат у нас на 1 и 2 октомври. Инициативата е на международната организация "Bird Life International“, а на местно ниво неин организатор е..

публикувано на 01.10.22 в 15:01

82 години от възвръщането на Силистра към Отечеството

На 1 октомври се навършват 82 г. от възвръщането на Силистра към Отечеството. Крайовският договор, подписан на 7 септември 1940 г., възвръща по мирен път Южна Добруджа в пределите на Майка България. Подписването на договора е един блестящ акт на българската дипломация и главно на цар Борис III Обединител...

публикувано на 01.10.22 в 11:07

"Аз вярвам и помагам" с мащабна акция за събиране на капачки и стотинки за детска линейка на 8 октомври във Варна

Поредната мащабна благотворителна кампания за събиране на капачки и стотинки за закупуването на детска линейка и медицинска апаратура в помощ на хиляди бебета и деца, организирана от сдружение "Аз вярвам и помагам" , ще се състои на 8 октомври (събота) във Варна . Желаещите да се включат в акцията могат да предадат събраното на обособения пункт пред..

публикувано на 30.09.22 в 11:26
Машинно гласуване

Ще гласуват ли варненци в неделя или не?

Ще гласувате ли на парламентарните избори на 2 октомври или не и защо? Този въпрос зададох на варненци преди изборният ден и отговорите са различни, но с общ акцент - всички изразиха разочарование от сегашния политическия елит и споделиха, че и за пореден път са станали свидетели на обещания, но не и на изпълнението им. Фаворити сред политиците вече..

публикувано на 30.09.22 в 07:30

Тигри, леопарди и рисове пристигнаха в зоопарка във Варна

Три бенгалски тигъра - един мъжки и два женски, 2 леопарда и 2 европейски риса пристигнаха днес в зоопарка във Варна! Животните са докарани от Словакия и бяха внимателно настанени в новите си местообитания, обясни Иванка Стоянова, директор на ОП „Зоопарк – СЦ“.  „Много сме щастливи, че вече имаме красиво попълнение в нашия зоопарк. Молим всички..

публикувано на 29.09.22 в 17:55
Световен ден на сърцето

Кампания за здраво сърце се проведе на входа на Морската градина във Варна

Повече движение, здравословно хранене и контролиране на емоциите - това са основните препоръки, които варненци получиха днес от студенти по медицина и   медицински специалист по повод Световния ден на сърцето – 29 септември. По този повод на входа на Морската градина се проведе информационна кампания и тренировка на открито. Организатори..

публикувано на 29.09.22 в 12:49

Любопитна лекция за Япония довечера в Община Варна

Лекция на тема: "Японската цивилизация през призмата на географския и други фактори" ще се проведе тази вечер от 18:30 часа.  Лектор е Светлана Иванова, PhD, специалист по История на Япония. Събитието е част от програмата на 33-те Дни на японската култура в България. Организирано е от  Японски клуб Кизуна-Варна, с подкрепата на..

публикувано на 29.09.22 в 11:24