Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Българи се наредиха сред 10-те най-въздействащи иноватори в земеделието

Система, която оптимизира напояването и торенето на земеделски площи разработи българска компания Ondo Solutions и се нареди сред 10-те в световен мащаб, които са оценени като „силно въздействащи иноватори” и ще участват в един от най-влиятелните акселератори за земеделие – израелският EIT FAN, който свързва успешни стартиращи предприятия в сферата на селското стопанство с водещи в индустрията корпоративни и изследователски партньори, за да промотира тяхната технология и да подпомогне успешното ѝ навлизане на световните пазари.

EIT FAN има хъбове в Билбао, Мюнхен, Хелзинки, Лозана, Кеймбридж, но компанията Ondo е поканена специално да се включи в израелския хъб в Хайфа, тъй като Израел е сред водещите дигитални центрове в света по иновации в земеделието – сферата, в която се развива и българската компания.

Това съобщи за Радио Варна управителят ѝ Илия Йорданов. Екипът работи от малко повече от година и вече има постижения в България и в Северна Македония.

Платформата може да се управлява дигитално от всяка точка на света. Тя стъпва върху идеята за капковото напояване и като краен резултат за фермерите и земеделците, освен свиване на разходите води и до по-високи добиви. По думите на Йорданов, дигитализацията и автоматизацията на земеделието ще оптимизира и наемането на селскостопански работници. Секторът е сред най-малко търсените, поради предимно физическия характер на работата и сезонният характер.

Хъбът на EIT FAN в Хайфа е в Израелския технологичен институт Technion - Israel institute of technology. В периода от юли до октомври Ondo ще има възможност да се възползва от разнообразната и всеобхватна научна програма на института и ще се срещне с висши бизнес лидери и топ професионалисти в областта на земеделието и храните. Освен активни презентации на продукта и действащите инсталации на Ondo пред инвеститори и учени от цял свят екипът на българската компания ще получи и възможността да прави пилотни проекти със световни компании.
Цялото интервю с Илия Йорданов може да чуете в звуковия файл.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Комикс разказва историята на манастирския комплекс в местността Джанавара

Комикс, който пресъздава интервю с известния археолог Александър Минчев, разказва историята на Раннохристиянския манастирски комплекс в местността Джанавара край Варна. Автор на текста е Елена Владова, художник - Николай Русев.  Раннохристиянският манастирски комплекс е от периода V до началото на VII век, а първи негови изследователи в периода 1913 -..

обновено на 28.09.23 в 19:09

Първи фестивал на крафт бирата във Варна

Първи фестивал на крафт бирата предстои във Варна. Той започва в  петък, 28 септември, и ще продължи до 8 октомври на площада до Община Варна.  Продукцията си ще представят над 12 български пивоварни и над 60 вида бира. Познати са около 120 бирени стила. А техните разновидности са още повече в зависимост от личния вкус и предпочитания,..

публикувано на 28.09.23 в 15:42

Българинът изхвърля по 90 килограма храна на година - купува повече, отколкото яде

Количеството храна, което се изхвърля в България годишно на глава от населението, е около 90 килограма. Това показва проучване на Европейската комисия. Това е малко под средното ниво в ЕС, което през миналата година е близо 130 килограма на човек. Първенци по този показател е Кипър, където генерираните хранителни отпадъци на човек са близо 400..

обновено на 28.09.23 в 11:58

Чистотата - централна тема в центъра на Варна

Хората, които живеят в централния район "Одесос" във Варна са разделени в мненията си за градската среда. Едни са доволни от свършеното от местната власт, а други очакват следващите управници да подобрят условията на живот. Централна тема на недоволство се оказа липсата на чистота: "Това не се извозва, то се вижда от боклуците. Градът е замърсен и..

публикувано на 28.09.23 в 10:21

За чистотата на туристическа Варна в Деня на туризма

Необходимостта от по-добре насочени инвестиции за хората, за планетата и за просперитета подчертава в  Световния ден на туризма-27 септември Световната туристическа организация към ООН.  Варна е туристически град и осигуряването на удобна инфраструктура за хора и автомобили, както и поддръжката на чистотата са водещи предпоставки за..

публикувано на 27.09.23 в 13:04

Удостоиха Стефан Цанев с Националната литературна награда "Дора Габе"

На тържествена церемония в Добрич бяха връчени Националната литературна награда „Дора Габе“ и отличието за принос в научното изследване и популяризиране на творчеството на поетесата. Лауреатите за 2023 г. са поетът, прозаик и драматург Стефан Цанев и поетесата и белетристка Марина Константинова.  Със стихотворението „Обич“ започна тържествената..

публикувано на 27.09.23 в 12:44

27 септември - Световен ден на туризма

На 27 септември се отбелязва Световният ден на туризма. Той се чества от 1980 година насам, като датата отбелязва годишнината от приемането на устава на Световната организация по туризъм през 1970 г. През 2023 година Световната организация по туризъм подчертава необходимостта от повече и по-добре насочени инвестиции за хората, за планетата и за..

публикувано на 27.09.23 в 08:16