Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Цветана Манева: Моята световна възможност е тук в България

Снимка: Съюз на артистите в България

"Не съм човек, който мисли, че животът му е бил толкова забележителен, че трябва да бъде описан и за това и не съм писала досега", споделя актрисата Цветана Манева в разговор на Даниела Стойнова. Поводът за срещата бе книгата на Цветана Манева, която бе представена в рамките на театралния фестивал "Варненско лято". Цялото интервю можете да чуете тук:

Всичко разказано обаче е много любопитно. Имало е и внезапни обрати, имало е и любов, и предателство, както в една истинска драматична пиеса. Можем ли да сравним театъра с живота?

Да. Той черпи своята енергия от жизнени ситуации и то главно, изпълнени с крайни състояния, както всяко нещо, което може да бъде предмет на изкуството.

Можем ли да кажем, че Цветана има живот като театър?

Не, Цветана има личен живот, в който театърът заема основно място.

С интерес разбрах, че след фестивала в Кан към Вас е имало предложение свързано с Джеймс Бонд.

Стана при една среща, в която към мен бе отправено категорично предложение. Явно бях провокирала идеята Джеймс Бонд да има за началник жена. Тази роля я изигра прекрасно после Джуди Денч.

Това е една световна възможност.

Не, моята световна възможност е тук в България. Никога не съм считала, че навън са ми възможностите.

Знаем, че е имало предложения и за Невена Коканова. Не беше ли голяма щета за българските актьори, че не можеха да бъдат представени на големите екрани?

Всеки сам за себе си преценява. Имала съм възможности за турски сериал. Но всеки сам си преценява. Имаше стагнация, цензура. Аз в качеството си на народен представител и член на ЦК дори и да напусна театъра не можех да направя. Едва след 10 ноември напуснах „Сълза и смях” и то едва на 30 януари заедно с Явор Милушев. Свободата настъпва трудно.

Аз не мога да видя разлика в изпълнението и играта при Вашите страхотни роли и преди и след промените. Сякаш не мога да видя голяма разлика, изкуственост, фалш, още повече че тези ограничения доста са пречили на творците въобще.

Не са ми пречили. Пречат за ангажиментите, за изисквания, които си има всяка страна и система, която налага ограничения и свободи.

Аз с любопитство разбрах, че бройката Ви в театъра в Пловдив е била за дърводелец.

Това беше като завърших ВИТИЗ. Тогава нямаше свободна актьорска бройка и бях назначена за дърводелец. Една година след като не ме приеха работех и в отдел за чанти, в който лепях с лепило детайли на един конвейр.

После летящ ли беше старта?

Никога не съм имала летящ старт. Нищо не ми е дало възможността да се изненадам. Не защото много съм го мечтала и искала. Аз съм прекалено концентрирана, центриран човек съм. Знам какво искам и как трябва да го постигна с много труд, усилие на волята и с куража, когато паднеш да можеш да се изправиш.

Имате ли несбъдната роля?

Не, нямам такива решаващи мечти. Роля, която много исках да изследвам е на Албена заради способността на едно женско сърце да обича двама души.

Това в живота случвало ли Ви си е?

На мен не. Но на другите се случва. Аз съм от хората, на които като ми се случи нещо, то винаги надвишава предишното

А не води към разочарования? 48 години брак...

Аз не мисля за разочарованията. Това означава, че надвишава като физически данни, като отношение, като интелект и най-вече като мой порив и копнеж към този човек.

Спомням си спектакъла Ви с Явор Милушев „Двама на люлката”. Личните взаимоотношения не пречат ли на играта.

Не. Едното е професионално поведение, а другото е лично.

Чувала съм, че когато актьорите са влюбени, то при играта на сцена излиза фалшиво. Ние с Явор не сме имали проблеми в това отношение. Гледах Радина Кърджилова и Деян Донков, които разказваха, че са имали проблем в началото. Някакси трябва да се разграничат личните и професионални взаимоотношения. Трудно е, но трябва да се направи.

Към античните или съвременните роли имате интерес?

Аз съм много любопитна и лакома за работа. Всичко, което съм искала да изиграя се е случило. Албена не се случи, но не съм се тръшнала. Но Жулиета се случи. Госпожица Юлия, която аз така и не успях да разбера, да усетя.

Коя беше ролята, за която се казва, че сте я изиграли по-добре от Мелина Меркури?

Медея. Казва го Уилям Сароян. Той се обадил на Мелина Меркури, за да й каже, че съм най-добра от всички, които играят тази роля. Когато се срещнах с нея тя ми разказа това. Тя написа като автограф към мен „От Медея на Медея с приятелски благопожелания.” Не обичам цветя, които са отрязани. Получавам много букети, но изпитвам болка. И това дойде от ацтеките, за които четох, че Бог заспива в растенията, сънува в животните и се събужда в хората.

Цветана Манева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
Пламен Манушев

Пл.Манушев: Липсват технически кадри у нас. И със средно образование, и с - висше

За много сериозна липса на интерес да се изучават и работят професиите на корабни строители и инженери, алармира Пламен Манушев, вицеадмирал от запаса, който сега работи като консултант военни проекти и развитие в корабостроителния и кораборемонтен завод „Делфин“ във Варна. Според Манушев отливът от тази професия е от доста години, а в момента..

публикувано на 18.04.24 в 09:26

Ed Wynne (OZRIC TENTACLES): В музиката трябва да се усеща радостта от нейното създаване

Интервю с Ed Wynne (OZRIC TENTACLES) OZRIC TENTACLES е английска инструментална рок група. В музиката им се преплитат елементи от разнообразни жанрове, включително психеделичен рок, прогресив рок, джаз, фюжън, електронна музика, дъб музика, уърлд, ембиънт. Създадени в Съмърсет през 1983 година, групата е издала над 30 албума, продадени в над..

публикувано на 18.04.24 в 09:05

С роботи за подводни изследвания експериментират в ТУ

„Морска роботика“ и „Енергийно ефективен електрически транспорт“ са двете нови лаборатории на Технически университет-Варна. Те са факт, заради участието му в проекта „Национален център по мехатроника и чисти технологии“. По проекта университета се сдобива с хибриден плавателен съд (с два електрически двигателя и един вътрешно горене), с..

публикувано на 17.04.24 в 10:20

"Няма тайни" - стихове от Красимир Симеонов

Човекът на мотор, поетът Красимир Симеонов с нова книга. Тя се казва "Няма тайни". Поетичен сборник събрал в себе си "целия" изпитан живот. Поезията е неговата по-романтична част. В страни от всичко, добавя Красимир Симеонов. За него поезията е върховно изкуство. Достъпът до нея е труден и ограничен, но той умее да пресъздава мислите си в стихове. "Провя..

публикувано на 17.04.24 в 08:50

Експерт алармира: Заради промени в закон заводи за изгаряне на боклук ще се появяват без екологични оценки

Коалиция „За да остане природа в България“ протестира срещу промените в Закона за опазване на околната среда и Закона за устройство на територия. Протестът се състоя в неделя в центъра на Варна. Промените бяха внесени от депутатите на ГЕРБ и ДПС между първо и второ четене на законопроекта за изменение и допълнение на Закона за насърчаване на..

публикувано на 16.04.24 в 08:30

Øystein G. Brun (BORKNAGAR): Природата е всичко!

Интервю с Øystein G. Brun (BORKNAGAR) „Fall“ e 12 студиен албум на норвежците BORKNAGAR. И отново природата е в основата на композициите. Така е било преди, така е и днес. Дискът излезе в края на февруари и със сигурност е поредният добър повод за поредното гостуване на Øystein G. Brun в „От другата страна“. Интервюто с Øystein G. Brun..

публикувано на 16.04.24 в 08:10
Закон за устройство на територията

Вера Стаевска: Три закона се променят тихомълком по неблагоприятен за гражданите начин

Коалиция "За да остане природа в България" остро се противопоставя на промените в Закона за опазване на околната среда и Закона за устройство на територия, които депутати от ГЕРБ и ДПС внесоха между първо и второ четене на законопроекта за изменение и допълнение на Закона за насърчаване на инвестициите. „Общата нишка във всички промени в тези..

публикувано на 15.04.24 в 09:30