Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Дребни сладки" на художничката Доника Кирова - за втория план на нещата

6
Доника Кирова, Импресия с ангели


Дребни сладки ни поднася художничката Доника Кирова. На 15 юли в Ателието на ул. "Архимандрит Филарет" 10 във Варна тя откри поредната си самостоятелна изложба живопис под мотото „Дребни сладки”. В експозицията се разграничават три тематични серии: „Алегории” (маслени бои върху панели от дървесина), „Храна и пластове” (селективна живопис/маслени бои върху дърво) и „Импресии с ангели” (рисунка/акварел).

Названието на изложбата е провокирано от малките размери на творбите. Освен това се свързва и с храната и насладата от нея – като мотив в част от тях, поднесен в различни аспекти на значението ѝ.

"Дребни сладки" е заглавието. Какви рецепти забъркваш този път?

Просто гледам да се забавлявам, защото животът е кратък, както всички знаят. Името на изложбата е провокирано от малките размери на нещата, може би не са типични или поне повечето хора не ме познават с това, понеже правя и по-големи формати. Другото е, че в част от работите храната присъства като обект на изобразяване, и заради това реших да нарека изложбата „Дребни сладки”. Има и едно намигване за храната, за това, което приемаме, какво ни дава, ние как му въздействаме и то на нас. За втория план, за нещата, които не са на пръв поглед, това, което откриваме като съществено под повърхността.

Това е едната тематична серия. А другите две?

Оформиха се някак си от само себе си. Реших да ги разгранича на три серии. Едната е т.нар. „Алегории”. Те са едни лица като маски, портрети, които са доста конкретни, макар да не са действителни хора. Направила съм ги като събирателни образи на неща, които те според мен олицетворяват, или което съм вложила в тях като емоция и излъчване. В интересна, обтекаема форма са, като капка, аеродинамична. Другите са „Импресии” – акварели с леки, линеарни рисунчици, с ангелчета – друг мой любим образ. Забавни са. И това са трите серии.

В повечето случаи има и текст в изложбите ти...

На самите работи няма написан текст, само на места има крилати думички, а иначе имам по малко концептуален текст и за трите серии – от мен към публиката.

Имаш обаче и рецепти – рецепта с боровинки например...

Да, едната от работите има боровинки като действителен обект, затова реших да се поразтърся в пластовете на боровинките и да има някакво текстче на втори план – те са едни видими, селективни отрязъци. В старинните трактати по живопис намерих рецепти за бои, пигменти от боровинки – от синя боровинка – и ми стана много готино как рисувам боровинки, а в същия момент рецептата за синя боя е от боровинки, и затова нарекох така една от работите – „Рецепта с боровинки”.

Какви други заглавия имаш?

Имам например „Черешова усмивка”, „Полет с нар”, „Полет с лимон”.  Ще видите защо е полет, тези алегории, които са „Аалегория на желанието”, „Аалегория на иронията”, „Аалегория на музиката”, другите са импресии с ангели.

Имаш и малки формати – пощенски картички, любимите ти.

Направих така поне живописните работи, които са с маслени бои. Те са по- податливи на печат и реших да ги направя като пощенски картички, защото те самите са в малки формати и реших, че ще стоят добре. Хората си вземат нещо от мен, дори и да не е истинска картина – просто като спомен за моите работи.

Сладка ли трябва да бъде тази изложба?

Зависи кой как ще я възприеме. Сладка като наслада, да кажем, по-добре да не е сладникава, а да се насладим – поне аз се наслаждавам на работите, докато ги правя.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Собствените несгоди в България карат хората да се съмняват в Европейския съюз

Иван Люцканов е създател на проекта "Землевеж" , който представя статистически данни, представени по достъпен начин. Той у частва в подкаста "Европеец", посветен на евроизборите и перспективите пред Европейския съюз,  а домакин на събитието беше Концертното студио на Радио Варна.  "Х аресва ми да мисля, че мотото на подкаста е: "Светът и..

публикувано на 19.04.24 в 08:25
Пламен Манушев

Пл. Манушев: Липсват технически кадри у нас. И със средно образование, и с висше

За много сериозна липса на интерес да се изучават и работят професиите на корабни строители и инженери, алармира Пламен Манушев, вицеадмирал от запаса, който сега работи като консултант военни проекти и развитие в корабостроителния и кораборемонтен завод „Делфин“ във Варна. Според Манушев отливът от тази професия е от доста години, а в момента..

публикувано на 18.04.24 в 09:26

Ed Wynne (OZRIC TENTACLES): В музиката трябва да се усеща радостта от нейното създаване

Интервю с Ed Wynne (OZRIC TENTACLES) OZRIC TENTACLES е английска инструментална рок група. В музиката им се преплитат елементи от разнообразни жанрове, включително психеделичен рок, прогресив рок, джаз, фюжън, електронна музика, дъб музика, уърлд, ембиънт. Създадени в Съмърсет през 1983 година, групата е издала над 30 албума, продадени в над..

публикувано на 18.04.24 в 09:05

С роботи за подводни изследвания експериментират в ТУ

„Морска роботика“ и „Енергийно ефективен електрически транспорт“ са двете нови лаборатории на Технически университет-Варна. Те са факт, заради участието му в проекта „Национален център по мехатроника и чисти технологии“. По проекта университета се сдобива с хибриден плавателен съд (с два електрически двигателя и един вътрешно горене), с..

публикувано на 17.04.24 в 10:20

"Няма тайни" - стихове от Красимир Симеонов

Човекът на мотор, поетът Красимир Симеонов с нова книга. Тя се казва "Няма тайни". Поетичен сборник събрал в себе си "целия" изпитан живот. Поезията е неговата по-романтична част. В страни от всичко, добавя Красимир Симеонов. За него поезията е върховно изкуство. Достъпът до нея е труден и ограничен, но той умее да пресъздава мислите си в стихове. "Провя..

публикувано на 17.04.24 в 08:50

Експерт алармира: Заради промени в закон заводи за изгаряне на боклук ще се появяват без екологични оценки

Коалиция „За да остане природа в България“ протестира срещу промените в Закона за опазване на околната среда и Закона за устройство на територия. Протестът се състоя в неделя в центъра на Варна. Промените бяха внесени от депутатите на ГЕРБ и ДПС между първо и второ четене на законопроекта за изменение и допълнение на Закона за насърчаване на..

публикувано на 16.04.24 в 08:30

Øystein G. Brun (BORKNAGAR): Природата е всичко!

Интервю с Øystein G. Brun (BORKNAGAR) „Fall“ e 12 студиен албум на норвежците BORKNAGAR. И отново природата е в основата на композициите. Така е било преди, така е и днес. Дискът излезе в края на февруари и със сигурност е поредният добър повод за поредното гостуване на Øystein G. Brun в „От другата страна“. Интервюто с Øystein G. Brun..

публикувано на 16.04.24 в 08:10