Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Удължават извънредната епидемична обстановка до 31 август

Снимка: БНР

Удължават извънредната епидемична обстановка до 31 август. Това решение взе на свое заседание Министерският съвет.  Решението влиза в сила 1 август 2021 г. и ще важи до 31 август 2021 г. , съобщиха от правителствената пресслужба.

По данни на Световна здравна организация (СЗО), към 18 юли 2021 г. общият брой на случаите на COVID-19 в света е над 190 млн. души, а общият брой на починалите надхвърля 4 млн. Броят на новите случаи, докладвани през последната седмица (12-18.07.2021 г.), е над 3,4 млн. души, като се отчита ръст с 12% в сравнение с предходната. Очаква се, при досегашното темпо на развитие на пандемията, общият брой на случаите през следващите три седмици да надхвърли 200 млн. души, посочват още пресслужбата на кабинета.

В световен план, към 20.07.2021 г., България се нарежда на 7-о място по обща смъртност от COVID-19 и на 67-о място по 14-дневна смъртност. Във възрастовото разпределение на случаите се наблюдава спад на заболяемостта във всички групи, като от последните няколко дни се отчита нарастване на 14-дневната заболяемост при лицата до 39 г. и възрастните хора над 90 г.

До 18 юли 2021 г. в България с първа доза ваксина срещу COVID-19 е обхванато едва 18,1 % от подлежащото население, а със завършен ваксинационен курс - 16,2%, което отрежда последно място на страната ни сред държавите в ЕС/ЕИП.

Необходимо е да се запази постигнатият спад в регистрираната заболяемост в страната, както и да се подготви здравната система и системата на общественото здравеопазване за реакция при евентуална нова пандемична вълна. Стриктното прилагане на здравни изисквания при влизане на територията на страната от органите на граничния здравен контрол, както и въвеждането на ограничения за достъп до страната ще спомогнат за намаляване на вероятността за разпространение на нови варианти у нас, мотивират решението си от МС.

От МС отбелязват, че основна противоепидемична мярка в борбата със заразните заболявания е ваксинопрофилактиката, поради което от значение е да се подобри информираността на хората от различните възрастови и социални групи за ползата от ваксинация и свързаната с това възможност да предпазят своите близки от COVID-19. 


ВИЖТЕ ОЩЕ

Адресите без ток

На 28.09.2021 от 09:00 ч. до 16:00 ч. , поради извършване на неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия, ще бъде прекъснато електрозахранването в района на: с. Езерово . В периода 23.09.2021 - 01.10.2021 от 09:00 ч. до 17:00 ч. , поради извършване на неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на..

публикувано на 28.09.21 в 05:00
Премиерът Стефан Янев

Стефан Янев: Финансовата помощ ще бъде 50 лв. на мегаватчас

През последните няколко месеца България има едни от най-ниските цени на електричество в ЕС. Високите цени се дължат на икономическия подем след пандемията от миналата година, на международни фактори, на които ние не можем да влияем пряко. Това заяви служебният премиер Стефан Янев, предаде БГНЕС. Благодарение на усилията на правителството успяваме да..

публикувано на 27.09.21 в 17:01

Варна очаква първи пътнически кораб след пандемията

Варна отново е на картата на круизния туризъм. След принудителната пауза, която наложи Covid-19 и геополитическите проблеми в Черно море, Варна ще посрещне първия си  к руизен кораб „SeaDream II” на едноименната компания SeaDream Yacht Club на Морска гара Варна в четвъртък - 30 септември. Единадесетдневното му пътуване започва на 21 септември от..

публикувано на 27.09.21 в 16:46

Освобождаването на кораба Vera SU е технически обезпечено (видео)

С втори кран, поставен на плаваща платформа, ще  се прехвърлят товарите от блокирания кораб Vera SU на баржа и ще се извозват.  Укрепват още кораба Vera SU, плаващият кран "Антей" пристигна (видео/обновена) Технически е обезпечена операцията по освобождаването на плавателния съд.  В изпълнение на заповед на министъра на транспорта,..

публикувано на 27.09.21 в 16:16

МОСВ: Има замърсяване на водата около заседналия кораб заради изтичане на товара

Резултатите от двете водни проби, взети от акваторията на Черно море - в близост до товарния кораб „Vera SU" , в посока открито море и пред носа на кораба, показват, че има индикации за замърсяване на морската вода от товара на кораба. Става дума за превишение на нитритен азот. В момента екип от експерти на Басейновата дирекция  и Регионалната..

публикувано на 27.09.21 в 15:51

Укрепват още кораба Vera SU, плаващият кран "Антей" пристигна (видео/обновена)

Към 15 часа плаващият кран "Антей", осигуряван от влекач, приближава заседналия товарен кораб Vera SU.  На борда на кораба се качи изпълнителният директор на ИА "Морска администрация" Живко Петров. Очаква се по-късно повече информация за операцията да бъде оповестена на брифинг в Морска администрация. Към 12 часа започна подготовката на..

обновено на 27.09.21 в 15:11

Близо 40 хиляди лева за модернизация на базата на Домашния социален патронаж в Балчик

Средствата са вложени в ново оборудване, което да подпомага работата на работниците и увеличи производителността, съобщи управителят на патронажа Нели Иванова. Службата осигурява ежедневно храна в делнични дни за повече от 230 потребители. По-рано тази година Общината кандидатства пред фонд "Социална закрила" и бе одобрена с проект за модернизация на..

публикувано на 27.09.21 в 13:54