Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

И пчелите обичат кафе

Снимка: Pixabay

Оказва се, че хората не са единствените, които биха предпочели да се възползват от чаша силно кафе сутрин. Ново проучване показва, че пчелите също получават енергия от кофеина - и това им помага да станат по-продуктивни в работата, съобщава "Стъди Файндс".

Учените казват, че жизненоважният опрашител се държи по-добре, когато нектарът е наситен с кофеин. Това явление би могло да помогне за спасяването на застрашеното насекомо и да стимулира земеделието.

„Когато давате на пчелите кофеин, те изглеждат по-мотивирани и по-ефективни“, каза д -р Сара Арнолд, поведенчески ентомолог от университета Гринуич в югоизточен Лондон. „Искахме да видим дали предоставянето на кофеин би помогнало на мозъка им да създаде положителна връзка между определена миризма на цветя и нектара.“

Проучването, публикувано в списание "Current Biology", установи, че пчелите, поени с кофеин, са по-добре запомнящи миризмата на специфично цвете с нектар вътре. Това има големи последици за селското стопанство, включително за производителите на ягоди, каза д-р Арнолд. Те купуват десетки или дори стотици кутии търговски пчели годишно, за да увеличат културите.

Те могат да бъдат научени да предпочитат растения, съдържащи стимуланта, обяснява Арнолд. „Оставяме ресурси от диви цветя за дивите пчели - и производителите получават по-голяма стойност за парите си, изразходвани за кошери. Това е печелившо решение за всички“, казва тя.

Предишни проучвания показват, че пчелите харесват стимуланта и по-често посещават цветя с кофеин, за да го получат. Но това е първото, което демонстрира, че консумацията му в кошера ѝ всъщност помага на пчелите да намерят определени цветя навън.

„Това наистина е доста предизвикателна среда за пчелите, защото те нямат изключително остро зрение на дълги разстояния“, добавя Арнолд. "Те трябва да разчитат на много знаци, като например обонянието си, за да намерят добри цветя."

Оказва се, че кофеинът, съдържащ се естествено в кафето и цитрусовите плодове, играе роля при превръщането на пчелите във верни клиенти на цветя с кофеин.

Д-р Арнолд и колегите му открили, че пчелите, които получават кофеин, всъщност имат по-добри спомени, а не просто жадуват за химикала. Учените осигуряват на пчелите кофеин в кошера им, докато се научат да свързват специфичната миризма. Сместа от синтетични миризми имитира аромата на ягодово цвете с вкусен захарен разтвор. След това, когато те са изпратени за храна и избират миришешщи на ягоди цветя, те са възнаградени със захарен, но без кофеин, нектар.

В тестовете 86 необучени по-рано пчели са разделени на три групи. Две получили миризма на ягоди само с разтвор на кофеинова захар или само със захарен разтвор, което им позволило да научат положителната връзка. Третата получила захарен разтвор без свързан аромат.

Пчелите били пуснати, като трябвало да избират между два вида роботизирани цветя. Те съдържали миризмата на ягоди, на която вече били изложени, или дистрактори с друг аромат. Седем от десет от пчелите с кофеин са посетили ягодовите цветя първи - много по-високо от случайността.

Това предполага, че кофеинът е имал забележимо въздействие в подобряването на способността на пчелите да разпознават ягодово цвете по миризмата му - и да помнят, че има желания нектар.

Изследователите също така забелязали, че кофеинът има фин ефект върху „скоростта на манипулиране“ на пчелите или броя на цветята, които посещават за определен период от време. Всички станали по-бързи с течение на времето, но кофеиновите пчели се подобрили най-бързо, което предполага, че кофеинът подобрява и двигателните умения.

Пчелите произвеждат повече от една трета от храната ни. Те се заличават от изменението на климата, пестицидите и болестите - намалявайки способността на хората да отглеждат култури. Спадът им има големи последици. Насекомите са източник на храна за много птици, земноводни, прилепи и влечуги.

Неотдавнашен научен преглед на броя на насекомите по света показва, че 40% от видовете са изложени на „драматични темпове на намаляване“. Пчелите, мравките и бръмбарите изчезват осем пъти по-бързо от бозайниците, птиците или влечугите, казват учените.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Главният герой на романа

„Лесна работа“: Най-лесният и забавен начин да станеш президент

Здравейте! Бързам да ви напомня за поканата, която отправих към вас миналия понеделник. Нямам търпение след малко да се срещнем в Арт салона на Радио Варна на едно специално събитие: ексклузивното представяне на хумористичния роман "Лесна работа" във Варна! Очаквам ви точно в 18:00 часа, за да се посмеем заедно и да имаме една приятна вечер...

публикувано на 27.09.21 в 17:12

Морско училище откри новата учебна година

Над 850  са студентите и курсантите, които се обучават във Висшето военноморско училище "Никола Вапцаров", което откри  учебната си година във Варна.120 са чуждестранните студенти, преобладават тези от Гърция, каза  флотилен адмирал проф. д-р Боян Медникаров, началник на учебното заведение, което за втора поредна година е класирано на второ място..

публикувано на 27.09.21 в 15:36

Разпродажба на детски дрехи и стоки за пореден път във Варна

За 13-и пореден път във Варна ще се проведе сезонната разпродажба „Между приятели” от 1 до 3 октомври в Двореца на културата и спорта. На нея може да откриете много запазени детски дрехи, разнообразни бебешки артикули, играчки и аксесоари, разказа за Радио Варна Деница Костова – една от организаторите на разпродажбата. Цялото интервю с нея чуйте в..

публикувано на 27.09.21 в 13:27

ВСУ „Черноризец Храбър“ тържествено откри академичната 2021/2022

ВСУ „Черноризец Храбър“ откри академичната 2021/2022 година с тържествена церемония.  Тази година Варненският свободен университет отбелязва 30 години от създаването си. Приветствие от името на академичното ръководство на университета направи проф. д-р Петър Христов - ректор на ВСУ "Черноризец Храбър". Пътят, който ви предстои да извървите..

публикувано на 27.09.21 в 13:11

3 милиона жители на ЕС нямат пари да отопляват жилищата си

Поради ниските си заплати почти три милиона души в Европейския съюз не могат да си позволят да отопляват домовете си , въпреки че работят, сочи анализ на данните на Евростат. Анализът е направен по време на покачване на цените за енергия в Европа. В началото на есента и в навечерието на зимата 15 на сто от бедните хора в Европа, които са заети, няма..

публикувано на 27.09.21 в 11:26

Младежи от Варна изработват къщички за птици

В младежкото пространство „Хале 3“ във Варна се проведе работилница за хранилки и къщички за птици , организирана от Сдружение „ЗА ТЕБ“. До ‌15 октомври ще се проведат  серия‌ ‌от‌ ‌тематични‌ ‌уъркшопи ‌за‌ ‌младежи‌ ‌до‌ 30 години, в които ще се включат и участници в неравностойно положение. Целта‌ ‌е‌ ‌да‌ ‌се‌‌ ‌стимулират‌ младежката‌..

публикувано на 26.09.21 в 16:56

Над 100 човека бягаха благотворително в помощ на 4-годишната Рали

Благотворително бягане в помощ на 4-годишната Рали от Варна се проведе днес на входа на Морската градина. Повече от 100 човека застанаха на старт-финалната арка, обединени в благородната кауза. В благотворителното бягане се включиха хора от всякакви възрасти, активни спортисти и гости на града, каза за „Радио Варна” един от организаторите..

публикувано на 26.09.21 в 11:22