Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Космически спектакли през август

Снимка: ЕПА/БГНЕС

След началото на надпреварата за космически туризъм, август си почива от състезанията и започва с метеоритния поток „Персеиди“, блестящ спектакъл, който космосът предлага от 2000 години, според НАСА. Август също ще донесе рядка синя луна и „SpaceX“ ще изстреля своя космически кораб „Dragon“, за да снабди Международната космическа станция, съобщава Си Ен Ен.

Ето какви са астрономическите събития през август и следващите планове на „SpaceX“:

Метеорен поток от“ Персеиди“

Годишният метеорен поток „Персеиди“ е спектакъл, който се случва между средата на юли и края на август. Според НАСА, за един час можете да наблюдавате 100 метеора на час и не се нуждаете от специално оборудване, за да наблюдавате метеоритния дъжд, но препоръчва да отидете на място, далеч от ярки източници на светлина.

"Оставете очите си да се приспособят към тъмното (отнема около 30 минути), по този начин ще видите повече метеори. Също така, опитайте се да стоите настрана от телефона, тъй като гледането на устройства с ярки екрани ще повлияе негативно на нощното ви зрение и следователно ще намали броя на метеорите, които виждате", казва НАСА.

Тези метеори са продукт на отломки от кометата Суифт-Татъл, която обикаля около Слънцето веднъж на всеки 133 години, така че всеки август Земята преминава през полето на отломките на кометата. Ледът и прахът, натрупани в продължение на хиляда години, изгарят в атмосферата ни, за да създадат метеоритния дъжд. „Персеидите“ показват по-ярки метеорити от всеки друг годишен метеоритен дъжд.

Метеорититие могат да бъдат проследени до съзвездието Персей, от което получават името си. От наша гледна точка, всички метеори изглежда идват от една точка, наречена „лъчиста“, но това е така, защото се движат паралелно един с друг.

Когато „лъчистото“ е най -високо в небето, ще видим най -много метеори. Но метеорите на "Earthgrazer", които прелитат земната атмосфера и показват дълги, огнени опашки, са видими по -рано, когато лъчът е ниско над хоризонта.

Самите метеори пътуват със 212 000 километра в час, създавайки своите ярки лъчи светлина. По време на този дъжд те могат да достигнат между 1600 и 5500 градуса по Целзий.

Самата комета ще се доближи изключително близо до Земята през 2126 г.

Метеоритния поток може да се наблюдава на 11, 12 и 13 август.

Сина Луна

Всеки месец има пълнолуние, но тъй като лунният цикъл и календарът не са добре синхронизирани, на всеки три години завършва с две луни в един и същи месец. А този на 22 август ще бъде вторият след месец, затова се нарича „синята луна“. Името обаче няма нищо общо с оттенъка на сателита.

Когато фразата „веднъж всяка синя луна“ е измислена, това означава, че е нещо много рядко, според Центъра за данни на НАСА.

Това пълнолуние през август е известно още като пълнолуние на есетрата, защото гигантската есетра в Големите езера и езерото Шамплейн в САЩ е била уловена по -лесно през този сезон, според алманаха на фермерите.

Синята Луна може да наблюдавате на 22 август в 8:02 ч.по Гринуич.

Стартиране на SpaceX

След като стартира нова партида спътници „Starlink,“ предаващи интернет, „SpaceX“ се подготвя за 23-ата мисия за снабдяване на „SpaceX“ с Международната космическа станция (МКС). Излитането на „Dragon“ е насрочено за края на август, въпреки че все още няма конкретна дата и час.

Според НАСА, космическият кораб „SpaceX“ ще донесе на МКС „различни научни изследвания“, като например проучване за превенция и лечение на загуба на костна плътност, разследване за тестване на диагностични устройства, които биха могли да открият и смекчат нарушения на зрението и нов роботизиран апарат-ръка.

Компанията на Илон Мъск „SpaceX“ се готви да отиде в космоса с мисията Inspiration4, която е планирана да лети не по -рано от 15 септември. Тази мисия ще бъде обслужвана от цивилни.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Главният герой на романа

„Лесна работа“: Най-лесният и забавен начин да станеш президент

Здравейте! Бързам да ви напомня за поканата, която отправих към вас миналия понеделник. Нямам търпение след малко да се срещнем в Арт салона на Радио Варна на едно специално събитие: ексклузивното представяне на хумористичния роман "Лесна работа" във Варна! Очаквам ви точно в 18:00 часа, за да се посмеем заедно и да имаме една приятна вечер...

публикувано на 27.09.21 в 17:12

Морско училище откри новата учебна година

Над 850  са студентите и курсантите, които се обучават във Висшето военноморско училище "Никола Вапцаров", което откри  учебната си година във Варна.120 са чуждестранните студенти, преобладават тези от Гърция, каза  флотилен адмирал проф. д-р Боян Медникаров, началник на учебното заведение, което за втора поредна година е класирано на второ място..

публикувано на 27.09.21 в 15:36

Разпродажба на детски дрехи и стоки за пореден път във Варна

За 13-и пореден път във Варна ще се проведе сезонната разпродажба „Между приятели” от 1 до 3 октомври в Двореца на културата и спорта. На нея може да откриете много запазени детски дрехи, разнообразни бебешки артикули, играчки и аксесоари, разказа за Радио Варна Деница Костова – една от организаторите на разпродажбата. Цялото интервю с нея чуйте в..

публикувано на 27.09.21 в 13:27

ВСУ „Черноризец Храбър“ тържествено откри академичната 2021/2022

ВСУ „Черноризец Храбър“ откри академичната 2021/2022 година с тържествена церемония.  Тази година Варненският свободен университет отбелязва 30 години от създаването си. Приветствие от името на академичното ръководство на университета направи проф. д-р Петър Христов - ректор на ВСУ "Черноризец Храбър". Пътят, който ви предстои да извървите..

публикувано на 27.09.21 в 13:11

3 милиона жители на ЕС нямат пари да отопляват жилищата си

Поради ниските си заплати почти три милиона души в Европейския съюз не могат да си позволят да отопляват домовете си , въпреки че работят, сочи анализ на данните на Евростат. Анализът е направен по време на покачване на цените за енергия в Европа. В началото на есента и в навечерието на зимата 15 на сто от бедните хора в Европа, които са заети, няма..

публикувано на 27.09.21 в 11:26

Младежи от Варна изработват къщички за птици

В младежкото пространство „Хале 3“ във Варна се проведе работилница за хранилки и къщички за птици , организирана от Сдружение „ЗА ТЕБ“. До ‌15 октомври ще се проведат  серия‌ ‌от‌ ‌тематични‌ ‌уъркшопи ‌за‌ ‌младежи‌ ‌до‌ 30 години, в които ще се включат и участници в неравностойно положение. Целта‌ ‌е‌ ‌да‌ ‌се‌‌ ‌стимулират‌ младежката‌..

публикувано на 26.09.21 в 16:56

Над 100 човека бягаха благотворително в помощ на 4-годишната Рали

Благотворително бягане в помощ на 4-годишната Рали от Варна се проведе днес на входа на Морската градина. Повече от 100 човека застанаха на старт-финалната арка, обединени в благородната кауза. В благотворителното бягане се включиха хора от всякакви възрасти, активни спортисти и гости на града, каза за „Радио Варна” един от организаторите..

публикувано на 26.09.21 в 11:22