Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Опасна практика: Коли навлизат в бул."Трети март" във Варна напряко през тротоара

Коли се вливат в бул."Трети март"  във Варна напряко през паркинга и тротоара, без да използват изхода. Сигнал на граждани от квартал „Възраждане - 4”, район „Младост” предизвика проверка на КАТ- Варна.  Това е честа практика- автомобилите, паркирали пред търговски център, да преминават направо, казват очевидци. Това създава опасни ситуации с преминаващи граждани и е предпоставка за катастрофи, тъй като колите излизат внезапно на булеварда и пред автомобили, които идват след светофара на спирка „Осъм”, обясняват загрижените варненци.

Очаква се отговор от общината дали съществуващата пътна връзка от търговския обект към булеварда е одобрена, а в зависимост от становището ще бъдат предприети и мерки. Сред вариантите за ограничаване на нарушенията са поставяне на знаци за забрана на достъпа до платното, и обособяване на вход и изход, каза главен инспектор Петко Камбуров-началник на пътната полиция във ВарнA.

Той коментира и трафика в летните месеци.

Чуйте повече от разговора на Даниела Стойнова с главен инспектор Петко Камбуров-началник на пътната полиция във Варна:ВИЖТЕ ОЩЕ

Болниците във Варна сами решават дали да възстановят плановите операции и приема

Лечебните заведения във Варна ще решават самостоятелно дали да възстановяват плановия прием и плановите операции, съобразно ковид ситуацията. Очаква се Областният кризисен щаб на свое онлайн заседание да гласува отпадане на забраната, казаха на брифинг областният управител  Марио Смърков и директорът на РЗИ-Варна д-р Дочка Михайлова. Това е добър вариант..

обновено на 23.09.21 в 15:03

Нивата на фини прахови частици във въздуха на Варна намаляват

Нивата на фини прахови частици (ФПЧ10) във въздуха на Варна в годишен аспект намаляват, но се запазва увеличен броят на допустимите превишения на средноденонощната норма. Това сочи отчетът за изпълнение на актуализираната „Програма за намаляване на емисиите  и достигане на утвърдените норми за вредни вещества в атмосферния въздух на община Варна“ за..

публикувано на 23.09.21 в 15:01

Георги Рачев: Предстои хубава златна есен

Максималните температури през почивните дни ще са почти летни. През следващата седмица отново ни очаква захлаждане, като това, което наблюдаваме в момента. Тази прогноза направи за Радио Варна известният климатолог проф. Георги Рачев: "В събота и неделя ще стане много топло, ще заприлича почти на лято. Имам предвид максималните температури, а..

публикувано на 23.09.21 в 13:28
Кеят в Балчик

Туристическият сезон в Балчик с 57 % ръст спрямо предходния

Туристическият сезон в община Балчик бележи 57 процента ръст спрямо предходния, който беше в пъти по-слаб от успешната 2019 година По крайбрежието на балчишката община са летували до края на август близо 200 хиляди туристи със среден престой малко над 4 дни. 40 процента от отсяданията са реализирани от румънци, 36 на сто са от българи. Миналата..

публикувано на 23.09.21 в 13:24

Туроператор: Сезон Лято-2021 беше изненадващо силен, в сравнение с очакванията

Сезон Лято-2021 беше изненадващо силен, в сравнение с очакванията през пролетта. Започнахме да стигаме някои нива от 2019 г., преди пандемията, когато туризмът ни беше в общи линии добре. Това се дължи на факта, че имаше някакво застъпничество за българския туризъм, след юни, когато служебното правителство влезе в правомощия. То успя да промени..

публикувано на 23.09.21 в 10:43

5 акта за нередовни кантари съставиха във Варна

5 акта за нередовни кантари съставиха на зеленчуковата борса във Варна.  Проверени са 34 обекта и 41 везни. Откритите нарушения са за изтекъл срок на валидност от последната проверка на везната, както и за използване на неодобрен тип измервателен уред . Това каза Петя Танчева –началник на отдел „Метрологичен надзор” във Варна. Санкциите за юридически..

публикувано на 23.09.21 в 10:11
Ваксина

Бустерна доза ще има в България

Трета бустерна доза ще има в България в скоро време, заяви пред бТВ директорът на Центъра по заразни и паразитни заболявания проф. Ива Христова. Препоръка за трета доза ще има за определени рискови групи, уточни проф. Христова и добави, че тази доза се прави 8 месеца след втората и се прави за подсилване на имунитета. Ще се препоръча за хора с..

публикувано на 23.09.21 в 10:08