Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Да четем Данте като пътеводител към щастието

| обновено на 07.09.21 в 11:48

2021-ва е юбилейна година: на 14 септември целият свят ще отбележи 700 години от смъртта на великия Данте Алегиери. Радио Варна ще направи съпричастни своите слушатели с това събитие чрез поредица от четири лекции в четири съботни сутрини – 4, 11, 18 и 25 септември от 8 до 9 часа. Срещите в ефира ще са посветени на Данте и неговата „Божествена комедия”. Автор и лектор е доц. д-р Лиза Боева, изкуствовед, режисьор и университетски преподавател. Илюстриращите текстове ще чете обичаният актьор Ицко Финци.

Двамата са създатели на платформата за обучение по изкуства на младежи и възрастни „Филизи 33”.

Историята на изкуството е нужна, ако тя открива някакъв път за самите нас и открива някакво по-смислено съществуване, убедена е Боева.

В курсовете, които провежда, се старае да отведе хората до ново познание. Във всяка лекция е събран букет от възгледите на интересни изследователи, но и нейното лично мнение. Старала съм се да бъде предадено по възможно най-интересния начин. Не следвам един учен и една методология, обяснява изкуствоведът. Като пример посочи, че лекцията за италианския художник Тинторето прави през руския режисьор и художник Сергей Айзенщайн.

Ние можем да четем Данте като пътеводител към щастието, казва Лиза Боева.

Това не са лекции, а говорене за Данте. В тези четири срещи ще покажем, че Данте е възможен извън академичната среда, Данте е възможен извън училищната среда. Данте може да влезе в нашия живот по изключително интересен и остроумен начин. Данте не е за умни глави, не е някаква материя, която е скучна. Той е народен поет и би се изумил, ако знае, че сега се изучават отделни глави само от „Ад“. Адът е безсмислен без Рая, т.е. без неговия „Рай“ тази книга няма няма смисъл. Той много би се изненадал, че той се изучава само от професори. Целта на неговата книга е хората да влязат в състояние на щастие. Той ги води към щастието“, пояснява Боева.

Данте пише този текст, за да доведе хората от състояние на нещастие до състояние на щастиеТози автобус те води там, където трябва, ако знаеш как да четеш този текст“, казва още тя.

Подробностите чуйте в интервюто на Светлана Вълкова с Лиза Боева и Ицко Финци:

ВИЖТЕ ОЩЕ

По-различен поглед към личността на Иисус Христос в нова книга

Излезе от печат поредната монографията на доцент иконом Теодор Стойчев . Тя е озаглавена „Бог, Който се яви в плът. Актуални проблеми на новозаветната христология“ . Авторът е свещеник във Варна и преподавател по Свещено Писание на Новия Завет в богословската специалност на Шуменския университет „Епископ Константин Преславски“...

обновено на 16.09.21 в 13:19

Училището не е мъчилище, а светилище

Яница Петрова и Любомир Ангелов са сред младите преподаватели, отдали се на работата с деца. Важно е учителят да има подход и отношение към децата, за да могат те да заобичат и предмета, категорични са двамата. Съвременното поколение е много различно, затова учителите трябва да са гъвкави и иновативни, категорични са младите учители. И..

публикувано на 15.09.21 в 11:25
Любомир Бенковски - Бенджи

Един терабайт от живота във Варна през фотообектива на Любомир Бенковски - Бенджи

Историята на Варна през последните 21 години, запечатана в снимки, влиза в Държавния архив за съхранение. Един терабайт от живота и знаковите събития в града през обектива на фотографа Любомир Бенковски - Бенджи остават за поколения наред. Един от последните действащи фоторепортери на Варна предостави безвъзмездно ценните кадри, за да се помнят...

публикувано на 14.09.21 в 11:30
Иво Величков

Психологът Иво Величков: Има ли проблем, има и решение

Иво Величков е психотерапевт с повече от 20-годишен опит в областта, автор на „ Тайните на хипнозата“ , многократно издавана у нас и в чужбина. Председател e на Българска Асоциация по Хипноза . Завършил е философия в СУ "Св. Кл. Охридски", психология в НБУ и клинична хипноза в London College of..

публикувано на 13.09.21 в 10:50
“Четем с Ася и Явор”, буквар за ученици с различен майчин език

Първият буквар за ученици с различен майчин език вече е факт и е достъпен безплатно

Букварът “Четем с Ася и Явор” e разработeн от логопед и специалисти по ранно двуезично развитие. Това е първият български буквар за ученици с различен майчин език от българския, които нямат достатъчно развити езикови умения на български език при постъпване в училище. Той е достъпен безплатно на сайта  prepodavame.bg  и учителите могат да го..

публикувано на 13.09.21 в 08:32
Димитър Ганев

Димитър Ганев, ТРЕНД: Изборите 2 в 1 ще доведат до по- висока мобилизация, но няма да са от полза на сегашния президент

" За президентските избори е рано да се говори. В момента има само един кандидат, действащия президент Румен Радев и основният негов конкурент е неизвестен. А след като става дума за мажоритарни избори, самата личност на кандидата от страна на ГЕРБ-СДС е от ключово значение ." Това каза в обзорното предаване на Радио Варна Димитър Ганев от..

публикувано на 11.09.21 в 14:38

Сандро Арабян: "Качествата, които трупаме в житейския си път, в един момент намират смисъл"

“В началото” на Сандро Арабян ни пренася в онези така специални и изпълнени с емоции мигове от започването на човешкия живот. За създаването на изложбата той успява да заснеме над 60 раждания в софийския “Майчин дом”. Пътят на Сандро до тази изложба не е случаен. Той минава през академично образование по фотография като завършва..

публикувано на 11.09.21 в 12:16