Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Анатолий Щелкунов представя „Народната дипломация” в историята на руските неправителствени организации

Представяне за пръв път в България на книгата „Народната дипломация” в историята на руските неправителствени организации ще се състои днес, 12 септември, от 11.00 часа в Арт салона на Радио Варна.

Съорганизатори на събитието:
Община Варна
БНР Радио Варна
Фондация “Устойчиво развитие на България”
Славянска литературна и артистична академия, Варна
Генерално консулство на РФ, Варна
Историко-документален департамент на МВнР на РФ
Клуб на приятелите на Санкт-Петербург, Варна

Съюз на приятелите на България и Русия

Автор на книгата е руският дипломат и писател, д-р Анатолий Викторович Щелкунов, бивш Генерален консул на РФ във Варна, почетен гражданин на Варна, член на Съюза на писателите на Русия.

Съавтори на книгата „Народната дипломация” в историята на руските неправителствени организации са: Станка Димитрова, Александър Коншин-Рачински, капитан I ранг о.р. професор д.п.с. Илия Пеев.

Народната дипломация е феномен на съвременната международна политика, който играе огромна роля за развитието на националната и международната сигурност.

Специфичният термин „народна демокрация” навлезе в речника на политолозите и специалистите по международните отношения сравнително отскоро, от няколко десетилетия, но народната дипломация присъства в международните отношения още от времето на Римската империя.

Народната дипломация още от епохата на Древния свят е играла важна роля в световната политика, нейното влияние не отслабва и през Средните векове и във времето на „Студената война”.

В наши дни функционира Международен координационен съвет „Народна дипломация за мир”, целта на който е да укрепва доверието между народите и правителствата, да развива партньорството, сътрудничеството и добросъседството и укрепване мира на Земята.

Народната дипломация представлява комплексно, многостранно явление в съвременния международен живот и включва много аспекти на отношенията между народите, в това число и културни.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Започва Есенен салон на изкуствата във Варна

Есенен салон на изкуствата ще се проведе във Варна в периода от 22-ри октомври до 15-и ноември. Събитието се организира от дирекция „Култура“ към Община Варна. На всички събития ще се спазват противоепидемични мерки, наложени от Министерството на здравеопазването, посочват организаторите. На 22.10., петък, в Градската художествена галерия..

публикувано на 22.10.21 в 06:10

60 години от създаването на музейната сбирка в Балчик

Днес се навършват 60 години от създаването на музейната сбирка в град Балчик. На този ден през 1961 г. в сградата на Градското народно читалище „Паисий Хилендарски“ се учредява историко-археологическа музейна сбирка. Основоположници на първата експозиция са Клара и Петко Петкови. Директорът на музея Радостина Енчева: По случай годишнината сме..

публикувано на 20.10.21 в 15:38

Юлиана Хичева запечатва сянката на нещата в "Свободно движение"

Една младо име с вкус към експеримента представя новия си проект в Художествен музей “Георги Велчев” във Варна. В зала Ателие Юлиана Хичева показва експозицията “Свободно движение”. Като визуален артист нейните търсения са в пресечната зона между живопис и фотография. Проектът “Свободно движение” е посветен на движението, а работите са..

публикувано на 20.10.21 в 12:39

Слушателите избират песните – фаворити в конкурса „Златни искри“

В две поредни недели селекционираните от журито песни за 9-ото издание на Европейския конкурс за детска песен „Златни искри“ ще бъдат излъчени в ефира на БНР Радио Варна. Те ще прозвучат в предаването за поп-рок музика „Може би ДА“ , с начален час 10,05часа. Слушателите могат да дадат своя глас за предпочитаната от тях песен със съобщение във Фейсбук..

обновено на 20.10.21 в 11:41

Арменаг Мардиросян с дебютна самостоятелна изложба в ГХГ - Варна

Aрменаг Мардиросян е роден на 13 декември 1968 г. във Варна, където завършва своето средно и висше образование. От детска възраст е любител на изобразителното изкуство, а специалното си отношение към морето изгражда по време на военната си служба в Черноморския флот като моряк в Първи дивизион. Очарован е от безбрежността на морските вълни и силата..

публикувано на 19.10.21 в 09:38

"Норма" тази вечер в Операта

19 октомври - вторник - 19 часа - ОСНОВНА СЦЕНА НОРМА Опера от Винченцо Белини Постановка и сценография Кузман Попов В ролите: НОРМА - Габриела Георгиева АДАЛДЖИЗА - Даниела Дякова ПОЛИОНЕ - Валерий Георгиев ОРОВЕЗО - Деян Вачков КЛОТИЛДЕ - Бойка Василева ФЛАВИО - Христо Ганевски Оркестър, хор и балет на Държавна опера Варна..

публикувано на 19.10.21 в 07:04

Излезе от печат книгата "Ценностите на Балчик" – част I

Читателят ще надникне чрез нея в Храма на Кибела,  във Взаим­но­то учи­ли­ще, в Ет­ног­раф­ска­та къ­ща и в за­ли­те на Ху­до­жес­тве­на­та га­ле­рия, Текето, Мелницата, ще научи повече за  галерийното и музейно дело,  ще се пре­не­се из деб­ри­те на ми­на­ло­то до дни­те на на­ше­то съв­ре­мие.  При интерес книгата може да бъде купена от Историческия..

публикувано на 18.10.21 в 17:26