Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Спането с телефон до главата може да е опасно за здравето

Снимка: Pixabay

Много хора не са склонни да се разделят с телефона си през нощта, и го оставят възможно най-близо до главата си. В какви случаи това може да бъде опасно, предупреждава Антон Ястребцев, директор на лабораторията „Екология на жизненото пространство“.

Когато мобилните устройства се появиха за първи път, някои лекари се опасяваха, че радиацията им може да причини рак. Тези опасения не бяха потвърдени. Предполага се, че съвременните модели джаджи не трябва да предизвикват такива страхове: те преминават сертифициране, което потвърждава тяхната безопасност за хората. Степента на влияние на мобилните телефони върху вътрешните органи и тъкани на човека все още не е напълно изяснена, смята Ястребцев.

Експертът отбеляза, че обикновено сертифицирането оценява ефекта на устройството върху тялото на разстояние от половин метър. Той посъветва телефонът да се държи най-малко на един метър, дори по-далече, от главата.

"Общото правило е да не се спи с телефона: Не трябва да го оставяте под възглавницата, нито на леглото до вас. Добре е да е поне на метър разстояние от главата Ви", каза Ястребцев.

Той добави, че в селските райони разстоянието между мобилен телефон и спящ човек трябва да бъде по -голямо, тъй като излъчването на устройството се усилва далеч от базовата станция.

Особено важно е хората с пейсмейкъри да държат телефона далеч от себе си, така че да не се предизвикват електромагнитни смущения.

Когато говорите по телефона, най--добре е да използвате безжични слушалки, каза Ястребцев./БГНЕС


ВИЖТЕ ОЩЕ
Северина, Ема, Елиф и Йоан

Деня на Черно море отбелязват с редица инициативи в ДГ "Дружба" във Варна

С редица еко инициативи Детска градина „Дружба” във Варна отбелязва Международения ден на Черно море – 31 октомври. Повече за проявите и защо е важно да пазим морето чисто, чуйте от репортажа в прикачения звуков файл: Риби в най-различни размери и форми, медузи, акули, дори и русалки са изпъстрили фоайето на варненската детска градина, която..

публикувано на 26.10.21 в 15:50
Наталия и Стелияна

Размяна на дрехи организират Академия за рециклиращо изкуство и "Бойна майка"

Размяна на детски дрехи организира за трети път варненската фондация „Академия за рециклиращо изкуство“. Проявата започва на 2 ноември и ще продължи до 7 ноември включително на ул. „Хаджи Стамат Сидеров“ №32 във Варна. Желаещите да се включат могат да занесат умалелите или износени дрехи на децата си, както и да вземат такива от каквито..

публикувано на 26.10.21 в 15:10

Нова икона от мозайка в храма „Св. Димитър” във "Владиславово" за празника

Нова икона от мозайка на свети Димитър Солунски посреща вярващите от камбанарията на храма „Св.Димитър” в квартал  „Владислав Варненчик”, който днес отбелязва храмовия си празник. Отец Георги Петков-престоятел на храма обясни, че тя е дарение от семейство иконографи Деян и Олка Димитрови.  Подробностите чуйте в репортажа на Даниела Стойнова:

публикувано на 26.10.21 в 10:40

40 години град Белослав

На Димитровден е празникът на град Белослав.   През 2021 година се навършват точно 40 години от обявяването на Белослав за град. Той получава този статут през 1981 година с Указ № 2190 на държавния съвет на Народна република България, публикуван в Държавен вестник.  Заради пандемичната обстановка в страната, част от събитията по повод празника на..

публикувано на 26.10.21 в 08:17

На Димитровден празнуват строителите

На Димитровден строителите отбелязват своя професионален празник. Сега ще ви срещнем с един от тях. Това е Гено Димитров Петров, който повече от 60 години работи в строителния бранш. Понастоящем живее в село Венчан, община Провадия. С него ни запознава Ваня Славова: Празникът на строителя честват архитекти, проектанти,..

обновено на 26.10.21 в 07:10

Адреси без ток на 26 октомври

На  26.10.2021 от 09:00 ч. до 16:30 ч. , поради извършване на неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия, ще бъде прекъснато електрозахранването в района на: гр. Варна - част от м-ст Долна трака – ул. 4-та, ул. 5-та . В периода  18.10.2021 - 29.10.2021 от 08:30 ч. до 16:30 ч. , поради извършване на неотложни ремонтни..

публикувано на 26.10.21 в 05:57

Лесна работа: Визионерите

Здравейте! Тази календарна година е изключително интересна за България. Месеци наред ведро отваряхме и затваряхме парламента.   Докато го правехме, раждахме шедьоври на военната стратегия и тактика. Съвсем естествено, без много да се напрягаме...  Да не се повтарям, но съм сигурна, че ако Сун Дзъ беше сред нас, почти всекидневно бихме го дарявали с..

публикувано на 25.10.21 в 17:22