Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Проф. Аргирова „Мю” вариантът на COVID-19 е по-заразен, с по-къс инкубационен период

Проф. Радка Аргирова
Снимка: Стопкадър, БНТ

В момента у нас доминира „Делта” вариантът на коронавируса. Свалихме английския вариант, сега „Делта” е над всички. Към момента „Мю“ вариантът не е влязъл в страната ни. Според класификацията и характеристиките на Европейското бюро на Световната здравна организация – в Европа все още е спорадичен, т.е. спорадичен е при пътуващи.

Това каза в интервю за БГНЕС вирусологът проф. Радка Аргирова.

Тя обясни, че новият вариант попада в класификацията „от интерес” и се следи специално, защото в един момент може да стане „вариант за безпокойство” и поясни, че вече се знае неговата генетична характеристика.

„Той се оказва малко по-силно инфекциозен, което означава, че вирусът още по-добре може да се свързва с клетъчните рецептори, което от своя страна означава, че още по-лесно може да навлиза в клетките. С други думи е по-заразен“, каза вирусологът.

Попитана дали този вариант може да заобикаля ваксините, проф. Аргирова заяви, че това свойство не е присъщо само за „Мю“ варианта.

„Той може частично да заобикаля ваксините, всички варианти частично ги заобикалят. Важното е, че продължава действието на ваксините. То никога не е 100%. Примерно, вместо да е 90% може да стане 60-70%, което не е никак малко и е достатъчно да ни запази“, подчерта тя и уточни, че ваксинираните, ако се разболеят, то ще изкарат много леко вируса и със сигурност няма да се стигне до тежки последици или смърт.

„Хора, които са ваксинирани и след това са се заразили, около 4%, те много по-бързо оздравяват, много по-леко карат, за летален изход изобщо не става въпрос“, подчерта проф. Аргирова.

Симптомите при „Мю“ варианта са сходни с тези на „Делта".

„И при този не се говори за разстройства във вкуса, мириса, възприятията въобще. Инкубационният му период е малко по-къс. Твърди се, че при ваксинираните хора няма опасност. При неваксираните, защото сега говорим за епидемия сред неваксинираните, още не сме много наясно каква е тежестта, тъй като той е спорадичен. Все още не е характерен и не е доминиращ“, обясни експертът и добави, че в доклад се твърди, че има случаи на този вариант в Турция и Гърция.

От думите ѝ стана ясно още, че следят и останалите варианти от „интерес“ и това е изключително важно.

„Всичките ги следим – такива са още „Ламбда“, „Тета“, „Йота“. Знаем цялата им генетика. Стараем се да бъдем преди вируса. За първи път от няколко месеца може да кажем това. Защото в началото на пандемията не можехме да го кажем. Сега вече ние следим и чакаме как ще се проявят и сме готови. Науката върви напред и искаме да тръгнем преди вируса и вече го изследваме, преди той да е станал доминиращ“, каза тя.

Вирусологът подчерта, че близо две години след началото на пандемията нямаме нов щам, което е добра новина.

„Вирусът е изменчив, но не толкова колкото грипният и ХИВ“, посочи специалистът.

Проф. Радка Аргирова каза още, че чрез ваксината, ние на практика, на популационно равнище, убиваме този вариант, който в момента циркулира.

„Ваксинирането цели да не се разболявате тежко и да няма тежък и фатален изход от инфекцията. Има хора, които влизат не чак в толкова тежко състояние и след 2-3 дни толкова се влошават, че настъпва фатален край. Виждаме го всеки ден“, припомни тя. 


ВИЖТЕ ОЩЕ
Наталия и Стелияна

Размяна на дрехи организират Академия за рециклиращо изкуство и "Бойна майка"

Размяна на детски дрехи организира за трети път варненската фондация „Академия за рециклиращо изкуство“. Проявата започва на 2 ноември и ще продължи до 7 ноември включително на ул. „Хаджи Стамат Сидеров“ №32 във Варна. Желаещите да се включат могат да занесат умалелите или износени дрехи на децата си, както и да вземат такива от каквито..

публикувано на 26.10.21 в 15:10

Нова икона от мозайка в храма „Св. Димитър” във "Владиславово" за празника

Нова икона от мозайка на свети Димитър Солунски посреща вярващите от камбанарията на храма „Св.Димитър” в квартал  „Владислав Варненчик”, който днес отбелязва храмовия си празник. Отец Георги Петков-престоятел на храма обясни, че тя е дарение от семейство иконографи Деян и Олка Димитрови.  Подробностите чуйте в репортажа на Даниела Стойнова:

публикувано на 26.10.21 в 10:40

40 години град Белослав

На Димитровден е празникът на град Белослав.   През 2021 година се навършват точно 40 години от обявяването на Белослав за град. Той получава този статут през 1981 година с Указ № 2190 на държавния съвет на Народна република България, публикуван в Държавен вестник.  Заради пандемичната обстановка в страната, част от събитията по повод празника на..

публикувано на 26.10.21 в 08:17

На Димитровден празнуват строителите

На Димитровден строителите отбелязват своя професионален празник. Сега ще ви срещнем с един от тях. Това е Гено Димитров Петров, който повече от 60 години работи в строителния бранш. Понастоящем живее в село Венчан, община Провадия. С него ни запознава Ваня Славова: Празникът на строителя честват архитекти, проектанти,..

обновено на 26.10.21 в 07:10

Адреси без ток на 26 октомври

На  26.10.2021 от 09:00 ч. до 16:30 ч. , поради извършване на неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия, ще бъде прекъснато електрозахранването в района на: гр. Варна - част от м-ст Долна трака – ул. 4-та, ул. 5-та . В периода  18.10.2021 - 29.10.2021 от 08:30 ч. до 16:30 ч. , поради извършване на неотложни ремонтни..

публикувано на 26.10.21 в 05:57

Лесна работа: Визионерите

Здравейте! Тази календарна година е изключително интересна за България. Месеци наред ведро отваряхме и затваряхме парламента.   Докато го правехме, раждахме шедьоври на военната стратегия и тактика. Съвсем естествено, без много да се напрягаме...  Да не се повтарям, но съм сигурна, че ако Сун Дзъ беше сред нас, почти всекидневно бихме го дарявали с..

публикувано на 25.10.21 в 17:22

Специална оферта за "Вера Су"

Акцията по разтоварването на заседналия край местността “Яйлата“ кораб “Вера Су“ продължава и днес. Целта е корабът да бъде максимално олекотен, след което да се направи пореден опит за неговото изтегляне от скалите. Пореден опит! Все още няма яснота по отношение на решението на турския собственик какви са намеренията му за кораба, след..

публикувано на 25.10.21 в 11:28