Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

МОН: По-малко българи искат да следват в чужбина

Снимка: архив

Националният център за информация и документация на Министерството на образованието и науката заверява все по-малко български дипломи за следване в чужбина.
Общо 1536 души от завършилите училище през изминалата учебна година са получили печат Apostille, който удостоверява истинността на дипломата им за средно образование. Легализирани са общо 2652 документа заедно с такива на завършили от предходни випуски.

За сравнение през 2020 г. са заверени преведените дипломи на 2210 абитуриенти. С тези на дипломирали се по-рано са общо 3678.

През 2019 г. са легализирани 2823 документа на дипломирали се в същата година, а заедно с предишните са общо 4683.

Тенденцията за плавно намаляване на желаещите да следват в чужбина се дължи, от една страна, на по-малките випуски, които завършват средно образование. Други причини за спада са излизането на Великобритания от ЕС и пандемията от COVID-19 в последните години.
През 2021 година най-много желаещи има да учат в Германия, Гърция и Италия. През 2020 година първите три най-предпочитани държави са Германия, Гърция и Великобритания. 

ВИЖТЕ ОЩЕ

НСИ: Инфлацията от началото на годината е 3.5%

Индексът на потребителските цени за септември 2021 г. спрямо август 2021 г. е 100.4% , т.е. месечната инфлация е 0.4%. Инфлацията от началото на годината (септември 2021 г. спрямо декември 2020 г.) е 3.5%, а годишната инфлация за септември 2021 г. спрямо септември 2020 г. е 4.8%, съобщиха от НСИ. Средногодишната инфлация за периода октомври 2020 -..

публикувано на 18.10.21 в 11:14

МОН хвана десетки хиляди фиктивни почивки на ученици

През последните 4 месеца поредица от проверки показа наличието на десетки хиляди фиктивни почивки на ученици. Това заяви служебният министър на образованието Николай Денков. Денков добави, че за тях са платени 8 млн. лева.  Няма нито документи, нито регистрации за почти 8 млн. лв., платени от Министерството на образованието и науката (МОН) за..

публикувано на 18.10.21 в 10:16

Ремонт затруднява движението по пътя Варна-Кичево

Ремонт на асфалтовата настилка затруднява движението по пътя между Варна и село Кичево , видя репортер на "Радио Варна".  Ремонтните дейности започват след Картинг писта "Варна". Участъкът е сигнализиран с пътни знаци.  Шофирайте внимателно! 

публикувано на 18.10.21 в 10:08
Стойчо Кацаров

Кацаров: На този етап вечерен час и локдаун не се налагат

Ситуацията е много сериозна, много напрегната. Нарастващият брой на новите случаи и запълнените интензивни легла налага да се въведат допълнителни ограничителни мерки. Това каза по БНТ служебният министър на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров. Той обясни, че днес следобед е насрочил срещи с експертния съвет към МЗ, с директори на болници и РЗИ-та и..

публикувано на 18.10.21 в 09:50

От МОСВ за "Вера Су": На този етап няма замърсяване

На този етап не можем да говорим за замърсяване на водите на Черно море , въпреки завишените нива на азотни съединения, заяви по БНТ, заместник-министърът на околната среда и водите инж. Петър Димитров. "Експертите направиха доста сериозен мониторинг, дори от пунктове, от които не очакваме разсипване на товара на кораба "Вера Су". 3 пъти в момента е..

публикувано на 18.10.21 в 09:40

Ново затягане на мерките обсъждат днес

Ново затягане на противоепидемичните мерки ще бъде обсъждано и предложено днес от Експертният съвет по епидемиология към здравното министерство. Предложението е да бъде въведен зелен сертификат или изследване с бърз антигенен тест, или с PCR, каквато е практиката в редица държави на ЕС за посещение на обществени места, или да бъдат..

публикувано на 18.10.21 в 08:41

Европейски ден за борба с трафика на хора

На 18 октомври – Европейския ден за борба с трафика на хора ще бъде представен вторият етап от кампанията на ГДБОП и Националната комисия за борба с трафика на хора, която се провежда под наслов „Не залагай съдбата си на карта”. Целта на кампанията е повишаване на..

публикувано на 18.10.21 в 06:52