Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Акцията по претоварването на кораба "Вера Су" най-рано след два дни

Снимка: Мая Щърбанова

Акцията по претоварването и изтеглянето на кораба Вера Су, заседнал край местността Яйлата, няма да започне в следващите поне два дни заради лоши метеорологични условия. От Кризисния щаб са изготвили план за евакуация на деветчленния екипаж на кораба при заявено желание от капитана. Към този момент нарушения по структурата на кораба няма, хамбарът, съдържащ товара от 3 000 тона азотен тор, е здрав и не се пълни с вода. Претоварването на кораба ще бъде извършено от плавателни съдове.

Кризисният щаб работи в две направления – недопускане на проблеми с екипажа и предотвратяването на екокатастрофа, заяви главният директор на Аварийно-спасителната дейност към Морска администрация-Варна и ръководител на операциите вицеадмирал Румен Николов.

Опасенията са и че заради начина, по който е заседнал корабът, при изтеглянето му той може да се пречупи. Затова при подобряване на метеорологичната обстановка ще се направи отново подводен анализ и ще се действа по доукрепяването му.

Извеждането на екипажа при необходимост ще стане чрез вече изградени две съоръжения, заяви началникът на Областната дирекция Пожарна безопасност комисар Дарин Димитров.

Подобряване на времето се очаква в началото на следващата седмица.

Подробности чуйте в репортажа на Мая Щърбанова:
ВИЖТЕ ОЩЕ
Джейн Димитрова

Как да "спасим" храната през приложението Foodobox

Как да намалим изхвърлянето на храна до минимум? Възможно ли е всичката храна, която се приготвя в ресторанти и заведения за хранителни продукти, да отиде до крайния потребител, а не до контейнерите за боклук? С тази идея Джейн Димитрова и Велин Керков от София разработват мобилно приложение. Приложението е активно от няколко месеца и се..

публикувано на 07.12.21 в 16:39
Гълъб Донев

Донев: Изпращаме 2021 г. с исторически най-ниското ниво на безработица от 4,8%

Изпращаме 2021 г. с исторически най-ниското ниво на безработица в България от 4,8% в началото на декември, въпреки ограниченията, които пандемията поставя пред възстановяването на икономиката. Това каза вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Гълъб Донев при откриването на 18-ото издание на форума „Работодател на годината“, организиран..

публикувано на 07.12.21 в 15:38

Почти всички ученици се върнаха в клас в шестте училища в община Балчик

Почти всички ученици се върнаха в клас от тази седмица в шестте училища в община Балчик, обобщи началникът на просветния отдел Красимира Кирчева. В средното училище „Христо Ботев“ в клас са около 60 процента от учениците, за които родителите са подали декларации. Толкова са и заявените тестове. Желаещите се увеличават с всеки изминал ден, така че..

публикувано на 07.12.21 в 14:44
ВиК - Добрич

ВиК - Добрич и повишената цена на електроенергия - има ли излизане от омагьосания кръг

Област Добрич е една от най-бедните на водни ресурси в страната. За снабдяването на населението с вода се използват предимно подпочвени води, които са на голяма дълбочина – от 50 до 300 метра. Затова и цената на услугата за доставка на питейна вода в областта традиционно е сред най-високите в България и тя се регулира според цената на..

публикувано на 07.12.21 в 14:23
Снимката е илюстративна.

Върнаха в клас 8700 ученици, отпаднали от образователната система

Повече деца и ученици са влезли в детска градина и училище през първите три месеца от началото на тази учебна година благодарение на Механизма за обхващане, включване и предотвратяване на отпадането от образователната система, съобщават от МОН. От септември до ноември т.г. са записани да учат общо 8700 деца и младежи, които са се били отказали или..

публикувано на 07.12.21 в 14:19

Топъл обяд за 80 нуждаещи се в Балчишко

До 17 декември в община Балчик се приемат заявления за включване в услугата “Об­щес­тве­на тра­пе­за­рия” .  Чрез фонд „Социална закрила“ Домашен социален патронаж – Балчик ще предоставя топъл обяд за 80 потребители,  кои­то са в затруднено положение. П ериодите на подпомагане са:  4 януари- 30 април 2022 г. и 1 октомври - 31 декември 2022. Целеви..

публикувано на 07.12.21 в 14:08

Костадинов: България е в криза от десетилетие

"Предстоят важни решения в българския парламент. Много са задачите на народните представители и трябва точно да бъдат приоритизирани". Това каза президентът Румен Радев пред представителите на „Възраждане” по време на консултациите с най-малката политическа сила в НС, предаде БГНЕС. По време на срещата с държавния глава лидерът на партията Костадин..

публикувано на 07.12.21 в 14:03
Подкасти от БНР